Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 22 /16:22

Seimas atmetė siūlymus papildomai kelti algas politikams, ministrams, vadovams, teisėjams

Seimas antradienį pateikimo metu atmetė Valstybės politikų ir valstybės pareigūnų darbo apmokėjimo įstatymo pakeitimą, kuriuo siūlyta po keliolika procentų papildomai didinti atlyginimus aukščiausiems pareigūnams, ministrams, teisėjams. Tačiau siūloma kiek padidinti atlyginimus mažiausiai uždirbantiems tarnautojams.
Rytinis Seimo posėdis
Rytinis Seimo posėdis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Už socialinės apsaugos ir darbo ministro Lino Kukuraičio pristatytas didesnes algas politikams ir valstybės pareigūnams balsavo tik 12 Seimo narių, prieš – 41, o susilaikė – 33. Pakartotinio balsavimo metu teisės aktas netgi nebuvo grąžintas tobulinti, o balsų dauguma atmestas.

„Tikrai akis bado tie aukšti atlyginimų koeficientų kėlimai aukščiausiems politikams, kai kuriems kitiems politinio pasitikėjimo pareigūnams, kai mokytojai, gydytojai, kurie negauna jau Vyriausybės pažadėtų atlyginimų, kurių, panašu, ministras net nežino, kokie jie buvo pažadėti. Kai jie pamatys tuos didinimus, kurie skiriami aukščiausiems valstybės asmenims, tai tikrai jūs menkais streikais neišsisuksit. Žmonės dar turi teisingumo jausmą“, – kalbėjo konservatorius Jurgis Razma.

L.Kukuraitis teikė politikų pareiginės algos koeficientus didinti 13 procentų. Jis priminė, kad anksčiau buvo didinti aukščiausių kategorijų valstybės tarnautojų pareiginiai koeficientai. Anot jo, taip siekiama valstybės tarnyboje pritraukti aukščiausios kompetencijos specialistus.

„Siūloma ministrams atlyginimus didinti 600 eurų ant popieriaus“, – kalbėjo L.Kukuraitis.

O teisėjams, anot jo, algos didėtų iki 830 eurų „popieriuje“.

Siūlyta, „siekiant laikinai išvengti valstybės pareigūnų ir valstybės tarnautojų atlyginimų disproporcijų“, numatytiems valstybės pareigūnams mokėti didesnį darbo užmokestį, negu toje įstaigoje dirbančio didžiausią darbo užmokestį gaunančio valstybės tarnautojo ar darbuotojo praėjusių metų vidurkis: įstaigos vadovui – 15 procentų, vadovo pavaduotojui – 10 procentų, valstybės pareigūnui – 5 procentais didesnį darbo užmokestį.

L.Kukuraičio pristatytas siūlymas reikšmingai didinti atlyginimus teisėjams taip pat nesulaukė palaikymo. Už buvo tik 2, prieš – 45, susilaikė – 42.

Įstatymo projektu buvo siūloma nuo kitų metų Konstitucinio Teismo pirmininko, Konstitucinio Teismo teisėjų ir bendrosios kompetencijos bei specializuotų teismų teisėjų atlyginimų ir pareiginių algų koeficientus vidutiniškai didinti 13 procentų.

Pasak L.Kukuraičio, priėmus pakeitimus, Konstitucinio Teismo teisėjų atlyginimas būtų padidėjęs 836 eurais, bendrosios kompetencijos ir specializuotų teismų teisėjų pareiginė alga būtų padidėjusi nuo 446 eurų iki 562 eurų, apylinkių teismų teisėjų – nuo 435 iki 494 eurų.

„Ar jums neatrodo, kad pats laikas, mes kartu dirbome toje darbo grupėje dėl viešojo sektoriaus atlyginimų, kad pats laikas nuspręsti, jog nebedidiname atlyginimų per koeficientus“, – kalbėjo valstietis Tomas Tomilinas.

Anot T.Tomilino, aukščiausio rango tarnautojų, pareigūnų, teisėjų koeficientai jau yra pakankamai aukšti, o algos kasmet didėja per bazinio atlyginimo didinimą. Tačiau jis vertino, kad algos galėtų būti didesnės ministrams.

Pasak L.Kukuraičio, sistema buvo išdarkyta, kai kurios tarnautojų grupės pasididino atlyginimus anksčiau, o kitos nepasididino, tik dabar buvo pateikti įstatymų pataisų projektai.

Prieš tai Seimas priėmė svarstyti valstybės pareigūnų, tarnautojų ir biudžetininkų pareiginės algos bazinio dydžio didinimą 3 eurais, iki 176 eurų. Tam 2020 metų valstybės biudžeto projekte numatyta 60 mln. eurų.

Mažai uždirbantiems tarnautojams algas siūlo didinti

Vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė pateikė siūlymą valstybės tarnybos specialistams, auditoriams, sekretoriams, padėjėjams padidinti minimalius atlyginimų koeficientus 0,5 punkto.

Ji aiškino, kad atlyginimų augimas nutaikytas į tuos tarnautojus, kurie šiuo metu uždirba 1153 eurus „popieriuje“ – šiai grupei atlyginimai didėtų 58 eurais.

„Biudžetas nėra guminis, išlaidos yra komponuojamos tokios, kokios yra“, – kalbėjo R.Tamašunienė.

„Už“ tokį pasiūlymą pirmame balsavime pasisakė 82 Seimo nariai, „prieš“ – 0, susilaikė – 8.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius