Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 24 /16:54

Seimas dega raudoną šviesą degtinei kaimuose ir alkoholiui miestuose po 15 valandos

Seimas linksta pritarti, kad alkoholio prekyba sekmadienį galima tik iki 15 valandos, o darbo dienomis ir šeštadieniais – iki 20, o ne iki 22 valandos, kaip yra dabar. Įprastose miesto parduotuvėse - leidimas prekiauti tik silpnais alkoholiniais gėrimais, o kaimo parduotuvėse – jokio stipraus alkoholio. Tokiems naujiems prekybos apribojimams ketvirtadienį Seimas pritarė po pateikimo.
Alkoholis
Alkoholis / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.
Temos: 2 Alkoholis Prekyba

Konservatorių pasiūlytoms Alkoholio kontrolės įstatymo pataisoms pritarta vieningai. Prie šio klausimo parlamentarai dar grįš birželį, kai pasiūlymus įvertins ir Vyriausybė.   

„Vien tik apribojus prekybos valandas, alkoholio sukeltų smurto atvejų mažėja“, – sako konservatorius Andrius Kubilius, kuris kartu su kitais partijos nariais teigia pasiūlymus teikiantis pagal pasaulio patirtį.

Jei būtų galutinai pritarta šiems pasiūlymams, stipriųjų gėrimų prekyba kaimo vietovėse apskritai išnyktų, nes provincijoje iš esmės nėra specializuotų parduotuvių.

Pagal siūlomas nuostatas nuo 2018 m. numatoma leisti pardavinėti alkoholį tik specializuotose parduotuvėse. Tokių parduotuvių nebūtų leidžiama įsteigti daugiabučiuose gyvenamuosiuose namuose, prie gyvenamųjų patalpų, į jas nebūtų įleidžiami nepilnamečiai asmenys.

Seimo narys Antanas Matulas teigia tai suprantantis, todėl ir siūlo, kad kaime būtų galima prekiauti ir kiek stipresniais gėrimais. „Kaime gali užsidaryti parduotuvės, jei nebūtų leista prekiauti“, – sutiko A.Matulas. Taigi provincijoje būtų leidžiama prekiauti tik alumi, vynu ir sidru. 

Be to, siūloma drausti parduoti alkoholinius gėrimus asmenims iki 20 metų. Dabar galiojanti riba – 18 metų.

Bedarbių ir kitas pašalpas siūloma nubraukti tiems, kurie piktnaudžiauja alkoholiu.

Be to, jei padarei nusikaltimą paveiktas alkoholio, turi lankyti kursus nuo alkoholizmo, mano pataisų siūlytojai. Todėl ir tai įtraukė į įstatymo pataisą.  

Nemažai ribojimų siūloma ir alkoholio reklamos srityje. Konservatoriai apskritai siūlo uždrausti alkoholio reklamą, išskyrus vietas, kur yra prekiaujama alkoholiniais gėrimais. Taigi lauko reklama iš esmės būtų uždrausta, jei pasiūlymai Seime būtų priimti.

Tačiau parduotuvėse ir baruose tokia reklama nebūtų draudžiama.

Žaidimus, akcijas, konkursus ar loterijas, kuriose galima laimėti alkoholinius gėrimus, taip pat siūloma uždrausti.

Be to, ribojimų siūlytojai mano, kad su alkoholizmu reikia kovoti ir per mokesčius. Todėl konservatoriai siūlo kasmet tolygiai 20 procentų didinti akcizų tarifus alkoholiniams gėrimams. Tai smarkiai pabrangintų gėrimus. 

Konservatoriai teigia teikiantys tokius pasiūlymus po tragedijų provincijoje, kurias lėmė žmonių alkoholizmas.

„Po paskutinių tragedijų matome standartinį valdžios abejingumą. Rengiamos tik darbo grupės, po tragedijos prabėgo trys mėnesiai, o iš valdžios negirdime jokių sprendimų“, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį kalbėjo Seimo narys konservatorius Andrius Kubilius.

Pasak jo, tokie ribojimai yra perimti iš pasaulio patirties, kovojant su alkoholizmu.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius