Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 12 05 /11:45

Seimas įtvirtino: dyzelinas brangsta 2 centais, ūkininkams – 4 centais, brangs ir cigaretės

Seime priimti Akcizų įstatymo pakeitimai įtvirtino, kad dyzelinas kitąmet brangs 2 centais, o žymėtas dyzelinas – 4 centais. Taip pat brangs ir cigaretės – joms taikomas akcizas padidėjo 6,7 proc. Dėl to pakelis cigarečių nuo kitų metų kovo brangs apie 10 centų.
LR Seimo salė
LR Seimo salė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Patvirtintas dyzelino akcizas sieks 347 eurų už 1000 litrų, o ūkininkų naudojamam, žymėtam dyzelinui – 56 eurus už 1000 litrų. Iki šiol šie mokesčiai siekė atitinkamai 330,17 euro ir 21 eurą. Nauji akcizai degalams įsigalios nuo naujųjų metų.

Seimo narys konservatorius Jurgis Razma siūlė Seimo nariams nesiregistruoti, kad nebūtų 71 Seimo nario ir balsavimas nepavyktų.

„Atrodytų, kad tik nereikšmingai 2 ct padidinus akcizą dyzelinui, kaip teigia mūsų vežėjai, degalų kaina Lenkijoje taps truputį žemesnė ir tas krovininių automobilių srautas, kuris dabar užsipildo Lietuvoje, pils dyzelinį kurą Lenkijoje. Kartais ir tokie nežymūs pokyčiai yra pakankamai reikšmingi“, – aiškino J.Razma.

Jis abejojo, ar didesnis akcizas padės surinkti daugiau mokesčių į biudžetą – jis vertino, kad įplaukos gali net mažėti, jei vežėjai rinksis Lenkiją.

Seimo narys Simonas Gentvilas tikino, kad akcizo galima išvengti per kontrabandą, pasienio prekybą ir kitais būdais. Lietuvą, anot jo, „galima pervažiuoti“, todėl rinka itin jautriai reaguoja į bet kokius kainos pokyčius. Jis tikino, kad trūko ekonominio modeliavimo tokiam sprendimui.

„Lietuva tikrai nesurinks to akcizo, kurį suplanavo, vietoje to, kad skaičiuotume kaip ekonomistai, skaičiuojame kaip buhalteriai“, – sakė S.Gentvilas.

Tačiau įstatymo projektą palaikė valdantieji, dauguma jų tikino, kad akcizų pokytis kainai nėra reikšmingas, tačiau jis padės surinkti daugiau pajamų į biudžetą.

Nuo kitų metų akcizu nebebus apmokestinamos automobilių naudojamų gamtinių dujos.

Įstatymo pakeitimui pritarė 60 Seimo nariai, prieš balsavo 6, susilaikė – 12. Iš viso balsavime registravo 78 Seimo nariai, nors dar svarstant atskirus įstatymo straipsnius registravosi po 96–97 Seimo narius.

Priėmus įstatymą išaugs ir akcizai cigaretėms – jie įsigalios kitąmet kovą.

Kombinuotas akcizų tarifas 1000 cigarečių padidėjo nuo 90 eurų iki 96 eurų, o cigarams ir cigarilėms bus taikomas 37 eurų akcizas (buvo – 33 eurai).

„Philip Morris Baltic“ skaičiuoja, kad dėl pasikeitusių cigarečių akcizų vienas pakelis cigarečių nuo kitų metų kovo brangs apie 10 centų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius