Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimas linksta didinti akcizus: puslitris stipraus alkoholio brangs 39 centais

Seimas po svarstymo pritarė akcizo stipriam alkoholiui didinimui 10 proc. Jeigu po galutinio balsavimo projektui bus pritarta, stipraus alkoholio puslitris gali brangti 39 centais. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga žada papildomai surinktus pinigus skirti medikams.
Rusiška degtinė
Rusiška degtinė / 123RF.com nuotr.

Siūloma nuo kitų metų kovo 1 dienos etilo alkoholiui didinti akcizą nuo 16,65 iki 18,32 eurų už 1 laipsnį alkoholio hektolitre. Dėl padidinto akcizo 0,5 litro stipraus alkoholinio gėrimo vidutiniškai pabrangtų apie 0,39 euro.

Liberalas Kęstutis Glaveckas suabejojo, ar, pakėlus akcizą, pavyks surinkti daugiau pajamų į biudžetą.

„Padidinę akcizą negausime daugiau pajamų. Visų pirma dėl to, kad kita ranka priėmėme sprendimą, tiksliau Kaimo reikalų komitetas priėmė, kad samanę galima varyti. Lenkijoje jau statomos parduotuvės alkoholiui prekiauti lietuviams, kaip ir Latvijoje. Todėl galvokime ir apie tuos dalykus. Motyvas, kad pakėlus akcizą, žmonės mažiau gers, realybėje jis neturi prasmės“, – kalbėjo K.Glaveckas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Kęstutis Glaveckas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Kęstutis Glaveckas

Seimo narys Antanas Matulas siūlė akcizus didinti net ne 10 proc., o 20 proc., tačiau parlamentarai tokiam drastiškam akcizų kėlimui nepritarė.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelis Veryga tikino, kad, pastarąjį kartą padidinus akcizą, biudžeto pajamos augo. Be to, 10 proc. akcizo didinimas esąs nedidelis.

„Vartojimas sumažėjo, ir tai yra tiesiogiai susiję su akcizo didinimu. Vartojant latvišką arba lenkišką degtinę, psichozių skaičius nemažėtų. Sumažėjo ir apsinuodijimų skaičius. (…) Tai yra realus būdas papildyti biudžetą ir skirti tuos pinigus rezidentams“, – aiškino A.Veryga.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Po svarstymo projektui pritarė 73 Seimo nariai, prieš pasisakė 5, susilaikė 19 Seimo narių. Priėmimas numatytas antradienį.

Alkoholio akcizai buvo didinami ketverius metus iš eilės – paskutinį kartą jie didėjo 2017 metais. Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, per tą laiką vyno ir kitų fermentuotų gėrimų rinka susitraukė apie 30 proc., tarpinių produktų (vermuto, spirituoto vaisių–uogų vyno ) – 68 proc., alaus – 17 proc., etilo alkoholio – tik 4 procento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius