-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimas nusiteikęs daugiau nei dukart – iki 5 tūkst. litų – pakelti deklaruojamo turto vertę

Šalies gyventojams, kurie privalės teikti kasmetines arba vienkartines turto ir pajamų deklaracijas, gali tekti deklaruoti brangesnį kaip 5 tūkst. litų vertės turtą ir pinigines lėšas. Šiuo metu jie privalo deklaruoti brangesnį nei 2 tūkst. litų vertės turtą.
Mažėja investicinio gyvybės draudimo mokamų išperkamųjų sumų dėl sutarčių nutraukimo ir daugėja naujų sutarčių.
Mažėja investicinio gyvybės draudimo mokamų išperkamųjų sumų dėl sutarčių nutraukimo ir daugėja naujų sutarčių. / LŽ nuotr.
Temos: 1 Seimas

Svarstydamas Gyventojų turto deklaravimo įstatymo pataisas, Seimas ketvirtadienį pritarė tai numatančiai „tvarkiečio“ Juliaus Veselkos pataisai: už balsavo 50 Seimo narių, prieš – 10, o susilaikė 33 parlamentarai.

Po tokio Seimo sprendimo parlamentinis Biudžeto ir finansų komitetas paprašė įstatymo pakeitimus įvertinti dar kartą, todėl pataisų svarstyme padaryta pertrauka.

Pataisomis taip pat siūloma įpareigoti nuo 2010 metų vienkartines deklaracijas teikti 18 metų sulaukusius asmenis. Tokias deklaracijas turėtų pateikti ir tie, kuriems 18 metų sukako nuo 2004–ųjų iki 2009 metų, kada vienkartines turto deklaracijas pateikti nebuvo reikalaujama.
Vienkartinis turto ir pajamų deklaravimas privalomas būtų ir žmonėms, kurie įgytų Lietuvos pilietybę arba teisę nuolat gyventi Lietuvoje.

Visiems šiems asmenims nereikėtų deklaruoti turimo privalomo registruoti turto ir Lietuvos bankuose turimų lėšų, o jiems siūloma nurodyti tik užsienyje turimą nekilnojamąjį turtą bei pinigines lėšas (jeigu jų suma viršytų 10 tūkst. litų), taip pat brangenybes, meno kūrinius, juvelyrinius dirbinius, tauriuosius metalus, kurių vieno vertė viršytų 10 tūkst. litų. Jiems tektų deklaruoti paskolintas ir pasiskolintas lėšas.

J.Veselka tvirtino, kad palaikius tokį Vyriausybės siūlymą ir nustačius skirtingus deklaruojamo turto, turimo Lietuvoje ir užsienyje, dydžius, gyventojai būtų skatinami išvežti iš šalies pinigines lėšas ir jas laikyti kitų valstybių bankuose.

Seimas galutinai dėl J.Veselkos apsispręs balsuodamas dėl viso įstatymo projekto.
Seimui taip pat siūloma nustatyti, kad gyventojui laiku turimo turto ar piniginių lėšų nedeklaravus, vėliau tokiu turtu ar pinigais nebus galima pagrįsti kito turto įsigijimo. Iki šiol tokios nuostato nebuvo.

Dabar turtą kasmet privalu deklaruoti politikams, valstybės tarnautojams, teisėjams, prokurorams, pareigūnams, įvairių komisijų, tarybų, institucijų, finansuojamų iš valstybės biudžeto, vadovams ir pan., taip pat šių gyventojų šeimos nariams.

Reikia deklaruoti nekilnojamąjį daiktą, įskaitant nebaigtą statyti statinį, kilnojamąjį daiktą, jeigu jam privaloma teisinė registracija, pinigines lėšas, turimas bankuose ir kitose kredito įstaigose, vertybinius popierius, jeigu jų bendra suma viršija 2 tūkst. litų, taip pat tokio pat dydžio pasiskolintas, paskolintas ir negrąžintas arba neatgautas lėšas. Deklaruoti reikia ir meno kūrinius, brangakmenius, juvelyrinius dirbinius, tauriuosius metalus, kurių vieno vertė viršija 2 tūkst. litų.

Visiems kitiems asmenims turtą reikia deklaruoti, jeigu jie nori gauti piniginę socialinę paramą.
Pagal specialų įstatymą 2004 –2005–aisiais visi šalies gyventojai, sulaukę 18 metų, turėjo pateikti vienkartinę deklaraciją apie turimą turtą ir santaupas 2003 metų pabaigai. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius