Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimas nusprendė lėčiau didinti NPD – taip sutaupys kitiems tikslams

Seimas nusprendė pritarti Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisoms, kurios įtvirtinta, kad neapmokestinamasis pajamų dydis (toliau – NPD) bus didinamas lėčiau.
Atlyginimo viešinimas, pasak kai kurių darbdavių, yra elementari pagarba darbuotojui
Atlyginimo viešinimas, pasak kai kurių darbdavių, yra elementari pagarba darbuotojui / 123RF.com nuotr.

Priimtomis pataisomis nuspręsta NPD didinti kasmet po 50 eurų, t. y. 2020 m. taikyti 350 eurų NPD, o 2021 m. – 400 eurų.

Skelbiama, kad tai leis valstybės ir savivaldybių biudžetams gauti papildomai 70 mln. eurų 2020 m ir 100 mln. eurų 2021 m.

Biudžeto ir finansų komiteto narys liberalas Kęstutis Glaveckas apgailestavo, kad šie pokyčiai „nepadidins ekonomikos augimo ir nesumažins skurdo ir skurstančiųjų skaičiaus“.

32 proc. tarifu bus apmokestinamos metinės pajamos, viršijančios 60 vidutinių darbo užmokesčių (VDU) – tai yra 79–80 tūkst. eurų. VDU trečiąjį šių metų ketvirtį siekė 1317,6 euro (iki mokesčių).

„Progresiniai mokesčiai Lietuvoje skinasi kelią“, - įtvirtinus didesnes GPM įmokas daugiau uždirbantiems konstatavo parlamentaras Tomas Tomilinas.

Artimiausius dvejus metus lėčiau – po 50 eurų – iki 350 eurų kitais metais ir 400 eurų 2021-aisiais – didės NPD, išsaugant dabartinę jo taikymo ribą – du VDU.

Pernai patvirtintoje mokesčių reformoje buvo numatyta jį didinti po 100 eurų iki 400 eurų kitąmet ir 500 eurų 2021 metais.

Lėtesniam NPD didinimui išsaugant 2 VDU taikymo ribą yra pritarusi ir Vyriausybė, tai numatyta jos parengtame 2020 metų biudžeto projekte. Skaičiuojama, kad dėl to valstybės ir savivaldybių biudžetai kitąmet papildomai gautų apie 70 mln. eurų.

Valdantieji pripažino, kad ankstesnis sprendimas NPD didinti po 100 eurų kasmet buvo „per didelė ambicija“.

„Trimečiame plane numatyta po 100 eurų, mes siūlome, kad šis didėjimas būtų po 50 eurų. Ką duoda šis pakeitimas? Šis pakeitimas duoda apie 70 mln. prarastų pajamų savivaldybių ir valstybės biudžetuose. Taip pat atliepia ir Prezidento išreikštus lūkesčius, kad NPD reikėtų didinti lėčiau ir taip turėti galimybę daugiau lėšų perskirstyti kitoms reikmėms“, – sakė Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Valius Ąžuolas.

Įstatymas priimtas už balsavus 80, prieš – 2, susilaikius 6 Seimo nariams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius