-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimas ruošia antausį Vyriausybei: dauguma politikų PVM lengvatos šildymui naikinti nenori

Vyriausybei siūlant atsisakyti lengvatinio 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) šildymui, dauguma BNS apklaustų Seimo narių teigia tam nepritariantys. Jie reikalauja išlaikyti lengvatą, kol įsibėgės daugiabučių renovacija ar didmiesčiuose bus pradėtas kūrenti biokuras ir šiluma atpigs.
Šildymas
Šildymas / Fotolia nuotr.

Tik nedaugelis Seimo narių teigia, jog lengvata iškraipo rinką, nes ja naudojasi ne visi gyventojai, o tik prisijungę prie centrinio šildymo sistemos.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Eligijus Masiulis
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Eligijus Masiulis

Opozicijai priklausantys liberalsąjūdiečiai teigia, kad lengvatos panaikinimas reiškia komunalinių mokesčių didinimą – jie įregistravo pataisą, kuria siūlo 9 proc. PVM galiojimą pratęsti dar 1 metams. Frakcijos seniūno Eligijaus Masiulio teigimu, padidinus PVM, dar labiau išaugs gyventojų skolos šilumininkams.

„Labiausiai nukentės tie žmonės, kurie gyvena nuo atlyginimo iki atlyginimo“, – teigė jis.

E.Masiulio teigimu, vietoj diskusijos apie PVM didinimą, reikia ieškoti būdų, kaip didinti žmonių pajamas: „Jeigu naikiname lengvatas, turi būti sprendimai, kurie padidintų žmonių pajamas arba būtų sumažinami kiti mokesčiai“.

Nemokės padalyti kompensacijų

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto nario Povilo Gylio teigimu, valstybė nesugebės tinkamai paskirstyti kompensacijų tiems, kurie neišgalės mokėti už pabrangusį šildymą.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Povilas Gylys
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Povilas Gylys

„Linkęs palikti tai, kas yra. Jeigu valdžia mokėtų protingai tas kompensacijas išsiskirstyti... Tai sudėtingiau negu taikyti atskirą tarifą šilumai. Kai nustatysime 21 proc. tarifą, žmonės pradės teikti duomenis, kad jie vargšai, tarp tokių bus ir turtingų žmonių. Nelabai tikiu, kad valstybė šiandien turi pakankamai intelektualinio ir administracinio kapitalo, kad iš tos padėties išeitų galantiškai“, – BNS teigė P.Gylys.

E.Masiulis prognozuoja, kad įplaukos iš padidinto PVM šilumai bus išmokamos kaip kompensacijos, nes šildymui šeimos skiria didelę pajamų dalį: „Tie, kurie iki šiol gauna kompensacijas, jas ir toliau gaus, bet prie jų prisidės naujų gavėjų“.

Žingsnis atgal?

Neseniai iš valdančiosios daugumos pasitraukusios Lietuvos lenkų rinkimų akcijos narė Rita Tamašunienė pasisako už PVM lengvatos išlaikymą, nes „pigesnis šildymas buvo valdžios prioritetas“.  

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Rita Tamašunienė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Rita Tamašunienė

„Visi iki šiol darbai buvo nukreipti, kad būtų sumažinta kaina už šildymą... Dabar, jai sumažėjus, mes panaikinsime lengvatą, tai bus tas pats, ką žmonės mokėjo anksčiau“, – teigė Seimo Biudžeto ir finansų komiteto narė, siūlanti diskusijas apie tai atidėti mažiausiai metams.

„Šie metai tikrai ne tie metai, kad naikinti PVM lengvatą“, – BNS teigė Seimo narė. Anot jos, lengvatos naikinimui dabar nepalankus metas, nes didės žmonių išlaidos dėl euro įvedimo: „Matome jau dabar kainų kilimą. Tai rėš per gyventojų kišenes“.  

E.Masiulis siūlo per 2015 metus priimti esminius sprendimus, kurie leistų dar labiau sumažinti šilumos kainą: „Pagrindinis sprendimas yra konkurencijos įvedimas šilumos ūkyje, renovacija ir kompensacijų skyrimo tvarkos peržiūrėjimas.“

Tačiau jis neatmetė galimybės PVM didinti ne iš karto 11 punktu, o per kelerius metus po kelis punktus, kol pasieks standartinį 21 proc.

Siūlytų tai padaryti vėliau

Seimo Ekonomikos komiteto narė socialdemokratė Birutė Vėsaitė sako, kad naikinti PVM lengvatą nuo sausio – per ankstyvas metas ir siūlo jos galiojimą atidėti dar vieneriems metams. Ji taip pat siūlo paskaičiuoti, ar geriau naikinti lengvatą ir surinkti daugiau pajamų ar iš biudžeto išmokėti didesnes pašalpas tiems, kurie nepajėgs apmokėti šildymo išlaidų.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Birutė Vėsaitė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Birutė Vėsaitė

„Šiuo momentu esu prieš lengvatos šildymui panaikinimą – renovacija dar tik įsibėgėja, didžiuosiuose mistuose, kur gyvena daugiausia gyventojų, kurie šildosi centralizuotai. Prie biokuro, kas ženkliai turėtų atpiginti šilumą, bus perinama per 2015 metus, 2016 metų pradžioje“, – kalbėjo ji.

B.Vėsaitė abejoja, ar sprendimas duos naudos.

„Bus valstybės pinigų perdėliojimas iš vienos kišenės į kitą ir dar žmones nervinsime. Daug dirbančių žmonių gyvena arti skurdo ribos. Ypač tuose kiauruose daugiabučiuose, kur daugiausia gyvena pensininkai ir nuomojančios butus jaunos šeimos. Dirbančioms šeimoms yra pažeminimas dar prašyti ir įrodinėti, kad jiems reikia kompensacija ar socialinių išmokų“, – BNS kalbėjo Seimo narė.

Lengvata buvo nesąžininga

Tuo tarpu Ekonomikos komiteto vadovas „tvarkietis“ Remigijus Žemaitaitis pripažįsta, kad padidėjus PVM tarifui, išaugs žmonių išlaidos už šildymą, bet, anot jo, lengvatą reikia naikinti kuo greičiau, nes ji socialiai neteisinga. Pasak jo, lengvata galėtų būti taikoma, jeigu šilumos ūkį valdytų valstybė, o ne privatus verslas.

Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Remigijus Žemaitaitis
Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Remigijus Žemaitaitis

„Ta lengvata iškraipo diskriminacijos principus – vienam gerai, kitam blogai. Tu perki anglis ar malkas šildytis, PVM lengvata netaikoma, o jeigu gyveni daugiabutyje, lengvatinis kuras yra“, – teigė parlamentaras.

R.Žemaitaitis sako, kad PVM lengvatą šildymui panaikinti nuo sausio nėra jokių kliūčių.

„Niekas netrukdo dabar rezervus (kuro – BNS) užsipildyti su 9 proc. PVM ir du mėnesius šildyti – sausį vasarį jie turi gyventojams teikti pigias dujas ir pigų šildymą, ir lieka tik kovas  ir balandis“, – teigė R.Žemaitaitis.

Biudžeto ir finansų komiteto narys Rytas Kupčinskas teigė skeptiškai vertinantis idėją naikinti lengvatą, tačiau motyvų nekomentavo, o Ekonomikos komiteto narys Dainius Kreivys nesutiko išsakyti savo nuomonės: „Šis klausimas yra jautrus ir reikia vieningos frakcijos nuomonės“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius