Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 10 22 /17:17

Seimas ruošiasi pabranginti spausdintuvus: naujas mokestis „už vagystes“

Seime skinasi kelią nauji mokesčiai spausdintuvams ir skaitytuvams – surinktomis lėšomis būtų mokamos kompensacijos autoriams. Panašiai Lietuvoje jau apmokestintos kompiuterinės laikmenos, telefonai, kopijavimo aparatai. Tokie sprendimai stebina Lietuvos laisvosios rinkos institutą – kiekvienas, perkantis spausdintuvą, prilyginamas vagiui.
Seimo salė
Seimo salė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pagal pasiūlytą pataisą spalvotiems spausdintuvams būtų taikomas iki 3 proc. „kompensacinio atlyginimo už reprografijos įrenginius tarifas“. Pridėjus PVM, 1000 eurų kainuojantis spausdintuvas pabrangtų 36,3 euro. Tiek pat brangtų ir didelės spartos skaitytuvai.

Įstatymo pataisas parengė Kultūros ministerija, Seime dėl jų liko galutinis balsavimas – pataisoms buvo pritarta po svarstymo praėjusią savaitę.

Flickr.com/liewcf nuotr./Spausdintuvas
Flickr.com/liewcf nuotr./Spausdintuvas

„Atgaminant literatūros, mokslo ir meno kūrinius, viešai prieinamus interneto tinkle, naudojami spausdintuvai ir skaneriai, tačiau kompensacinis atlyginimas nuo šių reprografijos įrenginių neskaičiuojamas. Iš ataskaitos apie surinktą ir paskirstytą kompensacinį atlyginimą už kūrinių atgaminimą reprografijos būdu 2016 metais matyti, kad vidutinis autoriui išmokamas atlyginimas sudaro tik 2,5 eurų sumą“, – naujo mokesčio poreikį aiškina Kultūros ministerija.

Remiamasi netgi ES direktyvomis – aiškinama, kad „būtina deramai atsižvelgti į naujus technologijos ir ekonomikos reiškinius, ypač reglamentuojant skaitmeninį kopijavimą asmeniniais tikslais“.

Lietuviai jau moka papildomus mokesčius pirkdami kompiuterius, telefonus ar informacijos laikmenas, tokias kaip CD, DVD ar kietuosius diskus.

Pavyzdžiui, CD, DVD ar „Blu-ray“ diskai dėl to Lietuvoje brangesni 6 proc. – toks kompensacinis tarifas taikomas kompaktiniams diskams.

Kompiuteriai ar kiti įrenginiai, kuriuose įdiegtas 1–3 terabaitų talpos atminties įtaisas, apmokestinami 10,14 euro. O jei toks kietasis diskas parduodamas atskirai, jam taikomas 4,34 euro tarifas.

Iki šiol apmokestinami ir kopijavimo aparatai – tarifai siekia apie 3 proc. spalviniams kopijuokliams, ir apie 2 proc. – nespalviniams.

Viceministras: prie kiekvieno po prižiūrėtoją nepastatysi

Kultūros viceministras Gytis Andrulionis paaiškino, kad nuo 2012 m. galiojantys laikmenos mokesčiai įvesti pagal Europos direktyvas – valstybės turi tokią teisę. Tačiau spausdintuvai ir skeneriai tuomet buvo pamiršti – dabar norima ištaisyti šį techninį neatitikimą.

Jis patikina, kad komercinėms reikmėms įrangą naudojančios įmonės neturi šio mokesčio mokėti.

„Dabar įstatyme numatyti tik kopijuokliai. Ir faktas, kad ne tik kopijuokliais, bet ir spausdintuvu galima tą kūrinį atspausdinti. Spausdintuvai ir skeneriai nebuvo įtraukti techniškai 2012 m.“, – sako G.Andrulionis.

Jis tikina, kad tai „labai stipriai prisideda prie teisingo atlyginimo autoriams gavimo“, o asociacijos mokesčius susirenka tiesiogiai.

„Įstatymo projekte, kuris yra Seime, numatyta, kad 5 proc. bus skiriama autorių teisių apsaugai, skiriant juos Radijo ir televizijos komisijai, kad ji blokuotų nelegalaus turinio svetaines“, – dėsto G.Andrulionis.

Jis aiškina, kad toks mokestis leidžia pasidaryti kopijas asmeniniais tikslais, o iš mokesčio autoriams už kopijas yra atlyginama.

„Fiziškai labai sunku prie kiekvieno asmens kopijuoklio ar spausdintuvo pastatyti po prižiūrėtoją“, – sako G.Andrulionis.

Jis patikino, kad mokesčiai oficialiai buvo derinami su „Infobalt“ asociacija, o ji prieštaravimų nepateikė.

Ž.Šilėnas: spausdintuvo pirkėjas prilyginamas vagiui

Lietuvos laisvosios rinkos instituto prezidentas Žilvinas Šilėnas pasipiktino, kad kiekvienas spausdintuvo pirkėjas prilyginamas vagiui.

„Apmokestins printerius ir skanerius. Seimas jau beveik pritarė, liko tik priėmimas. Kodėl? Nes kiekvienas perkantis printerį yra nusikaltėlis, kuris spausdinsis knygas iš interneto, ir taip vogs. Todėl iš karto reikia susimokėti baudą. Čia tas pats kas perkant laužtuvą iš karto reikėtų pasėdėti kalėjime už įsilaužimą“, – socialiniame tinkle „Facebook“ piktinosi Ž.Šilėnas.

Jis vardijo, kad įmonės tokią įrangą naudoja dokumentams spausdinti ir abejojo, ar tai geroji ES praktika – Latvijoje ir Estijoje tokių mokesčių nėra.

„O jei ofisui perku daugiafunkcinį aparatą, kuriame ir printeris, ir skaneris, ir kopijavimo aparatas, tai reikės tris mokesčius mokėti?“ – stebėjosi Ž.Šilėnas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žilvinas Šilėnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žilvinas Šilėnas

Jo įrašas sulaukė daug palaikymo.

„Paskaičiau ir negaliu patikėti... Bet tai kaip sugalvoti tokius dalykus? Ta prasme, atsisėdi ant kėdės, apsižvalgai –opa, stovi spausdintuvas. Apmokestinsim! Nežinau, man baisu ir pagalvot, kokia kryptimi einame. Koks tikslas? Kada pabaiga?“ – rašė „Facebook“ tinklo narė Martyna.

„Tai jau tikrai bėgsiu spausdintis knygų. Dar tuoj kokį draudžiamą sąrašą išplatins, tai reikia prisispausdinti kopijų ir jas dalinti, kol nevėlu“, – ironizavo Ilona.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius