Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Seimas skuba lopyti turtuoliams palankias mokesčių reformos spragas, buhalteriai piktinasi

Seime įregistruotas pasiūlymas skubiai, iki Naujųjų, pakoreguoti Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) įstatymą ir taip padidinti GPM tarifą nuo 15 iki 20 proc. autorinių sutarčių turėtojams, tantjemų gavėjams, mažųjų bendrijų nariams. Birželį priimtoje reformoje buvo likusi spraga, šioms grupėms palikusi mažesnius mokesčius. Buhalteriai braukia krokodilo ašaras, kad dėl augančio GPM reikės grąžinti dalį gautų avansų, tačiau bendras apmokestinimas po pataisų liks šiek tiek mažesnis nei dabar.
Seime pradėta svarstyti 2016 metų biudžetas
Pinigai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Šeši Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos nariai įregistravo pasiūlymą skubiai koreguoti GPM įstatymą: vietoje 15 procentų, 20 proc. tarifą taikyti už tantjemas ar atlygį už veiklą stebėtojų taryboje ar valdyboje, paskolų komitete, mažųjų bendrijų nariams.

Taip pat, pasirodo, rengiant mokesčių reformą buvo pražiūrėtos ir autorinės sutartys – lyginant su darbo santykiais, jų apmokestinimas būtų sumažėjęs. Šią spragą Seimo nariai taip pat siūlo lopyti pakeliant GPM tarifą iki 20 proc.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Stasys Jakeliūnas ir Tomas Tomilinas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Stasys Jakeliūnas ir Tomas Tomilinas

Papildomai šioms grupėms būtų taikomas ir progresinis 27 proc. GPM tarifas, kuomet jų pajamos viršytų 120 vidutinių darbo užmokesčių. Taip pajamų apmokestinimas taptų panašus į darbo santykių apmokestinimą, kaip yra ir šiuo metu.

Įstatymo autoriai aiškina, kad įsigaliosiantys socialinio ir sveikatos draudimo įmokų tarifai sausį lems, kad bendras tantjemų ir samdomų mažųjų bendrijų vadovų pajamų apmokestinimas visais mokesčiais mažės.

„Esmė ir tikslas – tantjemas, kitą atlygį už veiklą stebėtojų taryboje ar valdyboje, paskolų komitete, iš darbdavio gaunamus autorinius atlyginimus bei mažųjų bendrijų vadovų pagal civilines sutartis gaunamas pajamas apmokestinti taikant tokius pat gyventojų pajamų mokesčio tarifus kaip ir pajamoms iš darbo santykių. Taip pat teisinio aiškumo tikslais siūloma nustatyti prievolę pateikti metinę pajamų mokesčio deklaraciją nenuolatiniams Lietuvos gyventojams, kuriems atsiranda pareiga perskaičiuoti mokėtiną pajamų mokestį“, – teigiama aiškinamajame rašte.

Aiškinama, kad valstybės biudžetas nuo 2019 m. finansuos pagrindinę pensijos dalį, siekiama, kad be pagrįstų priežasčių dalies asmenų apmokestinimas nemažėtų.

„Priėmus įstatymo projektą bendras apmokestinimas tantjemoms bei mažųjų bendrijų vadovų pagal civilines sutartis gautoms pajamoms sieks 35,7 proc. (vietoj šiuo metu galiojančio 39,3 proc.), o pajamoms iš autorinių sutarčių, turint darbdavį, bendras apmokestinimas sieks 40,4 proc. (vietoj šiuo metu galiojančio 41,8 proc.), kai pajamos neviršys 120 VDU per metus“, – skaičiuoja įstatymo autoriai.

Pajamoms iš autorinių sutarčių, turint darbdavį, bendras apmokestinimas sudarytų 38,7 proc.

123RF.com nuotr./Pinigai
123RF.com nuotr./Pinigai

S.Jakeliūnas: pataisysime su biudžetu, galios nuo Naujųjų

Vienas iš įstatymo autorių, Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas, aiškina, kad iš tiesų reformoje liko galimybė mokestiniam arbitražui, todėl norima šias galimybes panaikinti.

„Tai, kas galiotų dabar (nuo 2019 m. – 15min), būtų apčiuopiamas mokestinės naštos mažėjimas tantjemoms, 8 proc. punktais. Tai ne tiek daug, kiek buvo skelbta viešai, minėtas mažėjimas trečdaliu ir pan. Dabar mokestinė našta, darbdavio dalį pridėjus prie tantjemų kaštų, siekia 39 proc., o pagal pavasarį priimtą įstatymą, mokestinė našta mažėtų iki 30,7 proc. Todėl dabar siūlomi GPM tarifai, kad būtų ne 15–20 proc., kai 20 proc. yra progresinis, o 20–27 proc. Tuomet mokestinė našta mažėtų apie 3,5 proc.“, – aiškina S.Jakeliūnas.

Jis patvirtina, kad bet kokiu atveju mokesčiai šiek tiek sumažėtų, tačiau ne taip smarkiai, kad tuo būtų galima piktnaudžiauti.

„Nėra tikslo, kad mokesčiai kam nors didėtų. Dabar jau deriname su Finansų ministerija ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Jų vertinimu, nebėra tų problemų: mokesčiai niekam nedidėja, o jeigu mažėja, tai ne tiek, kad sukeltų mokestinio arbitražo galimybes“, – 15min sako S.Jakeliūnas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Stasys Jakeliūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Stasys Jakeliūnas

Nors paprastai mokestiniams pakeitimams būtinas 6 mėn. laikotarpis, S.Jakeliūnas patikina, kad pataisos bus priimtos skubiai, kartu su valstybės biudžetu, ir pakeitimai įsigalios nuo kitų metų sausio 1 d.

„Tikiuosi, kad dabar jau nebeliks tų netikslumų, neatitikimų, jei jų pasitaikys, be abejo, mes juos koreguosime“, – žada S.Jakeliūnas.

Buhalteriai „nubraukė krokodilo ašarą“

Socialiniame tinkle „Facebook“ Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacija (LBAA) pasiguodė, kad „autoriai gautų 20 proc. mažiau“. Tiesa, mažėjimas lyginamas su mokesčių reformos metu priimtais pakeitimais, o ne su dabartine situacija.

„2018 m. birželio 30 d. buvo priimtas GPM įstatymas, kuris turėtų įsigalioti 2019 m., bet jam dar nespėjus įsigalioti 2018-11-13 yra užregistruotas GPM įstatymo projektas, kuriam pritarus: 2019 m. autorinio atlyginimo, kurį moka darbdavys, GPM padidėtų nuo 15 proc. iki 20 proc. Dėl šio padidinimo, autoriai gautų 20% mažiau“, – guodžiasi LBAA.

Tačiau pati asociacija pateikia skaičiavimus, kurie parodo, kad „pataisius reformą“ kitąmet mokesčiai vis tiek bus mažesni net 22–25 proc. Tiesa, LBAA skaičiavimai nesutampa su 15min skaičiavimais ar kitomis viešomis skaičiuoklėmis – panašu, kad buhalteriai neteisingai apskaičiavo 2018-ųjų metų mokesčius ir realus mažėjimas bus gerokai mažesnis.

Taip pat LBAA piktinasi, kad avansai būtų apmokestinti „atgaline tvarka“, todėl autoriams gali tekti grąžinti dalį avansų.

„Būtų taikomas padidintas GPM tarifas (20 proc.) nuo 2018 m. sausio 1 d., jei 2019 m. darbo užmokesčio ar autorinio atlyginimo iš darbdavio avansas būtų išmokamas 2018 m. Tai reikštų, kad įstatymas įsigaliotų atgaline data ir būtų taikomas išmokoms, kurios buvo atliktos iki įstatymo pakeitimo ir autoriai turėtų grąžinti 20 proc. avanso“, – skaičiuoja LBAA ir piktinasi, kad keičiamas dar neįsigaliojęs GPM įstatymas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius