-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimas: „Sodros“ įmokų lubų nebus

„Sodros“ įmokų lubų artimiausiu metu nebus, o terminuotoms darbo sutartims nuo kitų metų liepos nedarbo draudimo įmokos tarifas didinamas du kartus. Taip pat Seimas grąžino ankstesnę ūkininkų mokamų „Sodros“ įmokų tvarką.
Eurai
Eurai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Seimas antradienį pataisė nuo kitų metų turintį įsigalioti Valstybinio socialinio draudimo įstatymą – dalį nuostatų, tame tarpe dėl „Sodros“ įmokų lubų įvedimo, išbraukė, kai kurių galiojimą atidėjo iki liepos.

Už tai balsavo 69 Seimo nariai, prieš – 13, o susilaikė 34 parlamentarai.

„Sodros“ lubos reiškia, kad nuo jas viršijančios atlyginimo dalies nebemokama socialinio draudimo įmoka. Iki šiol „Sodros “ įmokoms lubos nėra taikomos, jos nustatytos tik išmokoms.

Socialiniame modelyje buvo numatyta, kad „Sodros“ įmokų lubos pirmaisiais metais (2017-aisiais) siektų 120 vidutinio darbo užmokesčio (VDU), arba apie 7,72 tūkst. eurų per mėnesį, antraisiais – 108, trečiaisiais – 96, ketvirtaisiais – 84, penktaisiais – 72 ir šeštaisiais (2022 metais) – 60 VDU arba 3,86 tūkst. eurų neatskaičius mokesčių.

Seimas taip pat nustatė, kad nuo 2017 metų liepos socialinio draudimo įmokos tarifas pagrindinei pensijos daliai finansuoti mažinamas 1 procentiniu punktu, o dėl to sumažėjusios „Sodros“ pajamos iš įmokų bus kompensuojamos iš valstybės biudžeto.

Pataisos taip pat numato, kad terminuotoms darbo sutartims nuo kitų metų liepos nedarbo draudimo įmokos tarifas bus didinamas du kartus.

Seimas taip pat nustatė, kad savarankiškai dirbančių žmonių, kurių duomenys apie jų veiklos pajamas pasibaigus metinės pajamų mokesčio deklaracijos pateikimo Valstybinei mokesčių inspekcijai terminui nebus pateikti „Sodrai“, socialinio draudimo įmokų bazę sudarys 12 Vyriausybės patvirtintų minimaliųjų mėnesinių algų (MMA) suma – dabar tai būtų 4560 eurų.

Grąžino ankstesnę ūkininkų mokamų „Sodros“ įmokų tvarką

Ūkininkų mokamų „Sodros“ įmokų tvarka nuo 2017-ųjų pradžios nesikeis – jas ir toliau privalės mokėti žemdirbiai, valdantys ne mažesnius kaip 4 ekonominių dydžių ūkius.

Ankstesnės kadencijos Seimas, priimdamas „Sodros“ reformą numatančius įstatymus, buvo nusprendęs, kad nuo kitų metų pradžios „Sodros“ įmokas turės mokėti tik didesni kaip 8 ekonominių dydžių ūkiai.

Antradienį Seimas šį sprendimą atšaukė – už tai balsavo 69 parlamentarai, 13 buvo prieš, o 34 susilaikė. Seimas taip pat nepalaikė „valstiečio“ Andriejaus Stančiko pasiūlymo, pagal kurį „Sodros“ įmokas būtų turėję mokėti didesni kaip 6 ekonominių dydžių ūkiai – už šią pataisą balsavo 51 parlamentaras, prieš – 20, o susilaikė 39.

Dabar „Sodros“ įmokas taip pat moka ūkininkai, valdantys didesnius kaip 4 ekonominių dydžių ūkius – tai yra dirbantys maždaug 25-33 hektarų žemės arba turintys apie 20 galvijų bei iš savo ūkio gaunantys apie 4 tūkst. eurų pajamų per metus.

Šiems ūkininkams dabar yra nustatytas 28,5 proc. „Sodros“ įmokos tarifas, iš kurio 26,3 proc. tenka pensijų draudimui ir 2,2 proc. – motinystės (tėvystės) draudimui. Ūkininkams, kurie nėra pridėtinės vertės mokesčio (PVM) mokėtojai, „Sodros“ įmoka skaičiuojama nuo 350 eurų minimalios mėnesio algos ir dabar siekia 99,75 euro.

PVM mokėtojo statusą turintiems ūkininkams „Sodros“ įmoka skaičiuojama nuo apmokestinamųjų pajamų, tačiau ne mažesnių nei MMA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius