Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Seimas spręs, ar atsisakyti papildomo NPD už vaikus

Seimui siūloma nuo 310 iki 380 eurų padidinant neapmokestinamųjų pajamų dydį (NPD), bet atsisakyti papildomo NPD už vaikus. Be to, siūloma įvesti 30 eurų išmokoms už vaikus – jas gautų visos šeimos, nepriklausomai nuo jų pajamų.
Pinigai
Pinigai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Finansų ministras Vilius Šapoka sako, kad teigiamą naujovių poveikį pajus tie darbuotojai, kurie uždirba vidutinį atlyginimą arba gauna labai mažą algą.

„Dabar daug žmonių (...) nepasinaudoja lengvata dėl per mažų pajamų, nors dirba ir tikrai smarkiai, tuo tarpu tų žmonių, kurių pajamos yra didžiulės, gaunama nauda viršija tris kartus“, – teigė ministras.

Pasak jo, bendra valstybės parama vaikus auginančioms šeimoms sieks virš 100 mln. eurų.

Pasak Lietuvos lenkų rinkimų akcijos frakcijos seniūnės Ritos Tamašunienės, PNPD yra socialiai neteisingas, nes mažas pajamas gaunantys žmonės, augindami tris vaikus, nieko negaudavo, o daugiau uždirbančius pasiekdavo papildomos lėšos už kiekvieną vaiką.

Konservatorė Monika Navickienė piktinosi, kad atsisakoma PNPD – dirbančių šeimų skatinimo.

„Šeimos, kurios dirba, turėtų galimybę būti skatinamos per sumokamus mokesčius, būtų valstybei tikrai didesnis gėris. (...) Tą PNPD galima dar net ir kelti skatinant tuo būdu šeimas rūpintis savimi ir auginti daugiau vaikų“, – teigė parlamentarė.

Pasak jos, tiems, kurie iki šiol negalėjo pasinaudoti PNPD lengvata, reikėtų didinti išmokas už vaikus.

Siūloma palikti ir vadinamuosius „vaiko pinigus“: nuo gimimo iki 2 metų – 28,5 euro, o nuo 2 iki 18 metų – 15,2 euro per mėnesį.

Pastarosios išmokos mokamos ir dabar, jos 1–2 vaikus auginančioms šeimoms skiriamos, jei šeimos pajamos vienam asmeniui yra mažesnės negu 153 eurai.

Seimas ketvirtadienį po pateikimo priėmė svarstyti Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisas: už tai balsavo 56 Seimo nariai, prieš – 5, o susilaikė 32.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius