-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Paskutinės minutės mokesčiais apkaišiotas biudžetas – priimtas

Seimas antradienį patvirtino 2020 metų valstybės biudžetą. Už jį balsavo 85 Seimo nariai. Prieš svarstymą parlamentarai dar suskubo pritarti taršių automobilių ir bankų pelno mokesčiams, iš kurių pajamos jau yra įtrauktos į kitų metų biudžetą.

Už 2020 metų valstybės biudžetą balsavo 85 Seimo narių, prieš – 48, susilaikė – 3.

„Neatspėjau, prognozavau, kad 82 Seimo nariai balsuos už biudžetą, gavosi 85. Tikrai galite patikėti, kad visoms visuomenės grupėms biudžetas yra geresnis, socialiai teisingesnis ir leis gyventi lengviau, geriau ir sočiai“, – po biudžeto patvirtinimo žurnalistams sakė premjeras Saulius Skvernelis.

Jis akcentavo, kad kitais metais „juodai dienai“ bus sukauptas 1,7 mlrd. eurų rezervas, kurį lėtėjant ekonomikai būtų galima naudoti vidaus vartojimo stimuliavimui ir kuris leistų išvengti skolinimosi už dideles palūkanas.

VIDEO: Po 2020 m. valstybės biudžeto priėmimo S.Skvernelis liko patenkintas

„Neturėsime skolintis už 12 proc. neaišku kokioms paskoloms ir daryti kitų dalykų, kurie buvo daromi prieš dešimt metų“, – pabrėžė premjeras.

Finansų ministras Vilius Šapoka džiaugėsi, kad pavyko išlaikyti subalansuotą ir realistinį biudžetą.

VIDEO: Viliaus Šapokos komentaras po 2020 metų biudžeto priėmimo

Tuo tarpu opozicijos atstovė, konservatorių frakcijos narė Ingrida Šimonytė kritikavo, kad pagrindinė šių metų biudžeto problema, jog Vyriausybė pati sukūrė labai daug lūkesčių.

„Ne kita valdžia jai paliko, ne iš kažko paveldėjo – kad padarė mokesčių reformą, po kurios mokesčiai nesikeis, išdalino pažadus viešo sektoriaus darbuotojams, kuriuos pati surašė į strategiją, niekas Vyriausybės rankos nevedžiojo. Dabar neįgyvendino tų įsipareigojimų, tai pačios Vyriausybės atsakomybės klausimas“, – tvirtino opozicijos atstovė.

Premjeras su tokia kritika nesutinka ir vardina, kad dėstytojų atlyginimai per šios Vyriausybės kadenciją išaugo 50 proc., policijos pareigūnų – daugiau nei 30 proc., ugniagesių, gelbėtojų – 45 proc.

„Lūkesčiai gal ir buvo didesni, bet tokio augimo per ketverius metus nėra buvę“, – pabrėžė S.Skvernelis.

VIDEO: Ingrida Šimonytė apie taršos mokestį: „Žmogus droš automobilį tol, kol gali“

I.Šimonytė: „Tradicinės ir nuvalkiotos klišės“

I.Šimonytė taip pat kritikavo paskutinę minutę priimtą automobilių registravimo mokestį ir pridūrė, kad nors finansų ministras didžiuojasi subalansuotu biudžetu, tas balansas pasiektas Sveikatos draudimo fondo, Klimato kaitos programos ir Kelių fondo sąskaita.

„Apsimetant, kad kažkurių išlaidų neva nebus. Nors vaistams planuojama per maža pinigų suma ir kitoms priemonėms pinigų pritrūks, tai valdžia tikisi paimti tuos pinigus iš biudžeto vėliau. Dabar svarbu parodyti perteklių, kuris aritmetiškai sueina, po to ne taip svarbu, nes jokios juridinės atsakomybės nėra“, – kritikavo I.Šimonytė.

O valdančiųjų teiginius, kad biudžetas yra socialiai orientuotas ir rekordinis, parlamentarė pavadino „tradicinėmis ir nuvalkiotomis klišėmis“.

Pasak jos, pastaraisiais metais kiekvienas biudžetas buvo rekordinis, nes augo ekonomika ir socialiai orientuotas, nes visuomet didžioji dalis lėšų buvo skiriama socialinei apsaugai, sveikatai ir švietimui.

Apsvarstė 76 pasiūlymus

Parlamentarai ryte Seimo posėdį pradėjo audringai – erzeliu, švilpimu ir opozicijos akcija – šie parlamentarai išsikabino plakatus „Nelaužykit žodžio“.

Visą dieną vykstantis galutinis biudžeto svarstymas išvargino kai kuriuos parlamentarus. Svarstymo akimirkas užfiksavo 15min operatorius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Valstybės biudžeto priėmimas Seime
Luko Balandžio / 15min nuotr./Valstybės biudžeto priėmimas Seime

Posėdžio metu Seimas tvirtino 76 parlamentarų pateiktus pasiūlymus skirti papildomą finansavimą.

Parlamentarai prašė pinigų įvairiems projektams – dažnai nukreiptiems dailinti savo rinkimų apygardas, o taip pat švietimui, viešojo sektoriaus atlyginimams, papildomoms išmokoms ir kt. Daugumą prašymų Vyriausybė atmetė ir pritarė tik iš dalies.

Reaguodamas, kad Vyriausybė sutiko skirti 350 tūkst. eurų Pabradės Žeimenos gimnazijos rekonstrukcijai, kuriai lėšų prašė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovė Vanda Kravčionok, liberalas Simonas Gentvilas piktinosi, kad lėšos randamos valdančiųjų koalicijoje esančių Seimo narių prašymams.

„Mokyklai Pabradėje randama daugiau kaip 50 proc. reikiamų lėšų, kai kolegos liberalai prašė lėšų mokykloms Varėnoje, Plungėje, bet šiems projektams finansavimo nerandama. Bet atsiranda unikali mokykla Pabradėje, kuriai būtinai reikia skirti. Tokių unikalių mokyklų turime daug ir jos visos koalicijos narių vienmandatėse apygardose. Kviečiu nefinansuoti selektyviai projektų“, – sakė S.Gentvilas.

Svarstymui gerokai užsitęsus Seimo narys Kęstutis Glaveckas netgi prašė posėdžiui pirmininkavusios Rimos Baškienės leisti Vyriausybės poziciją pristatinėjusiam finansų ministrui Viliui Šapokai „nueiti į būdelę“, bet R.Baškienė tokį pasiūlymą atmetė, pridūrusi, kad techninę pertrauką skelbs, kai ministras paprašys.

Seimo posėdį stebėjo ir pareigūnai

Daugiausiai aistrų sukėlė klausimai dėl papildomų lėšų švietimui ir ugniagesių atlyginimams didinti. Šio klausimo svarstymą statutiniai pareigūnai stebėjo iš Seimo posėdžių salės balkono.

Vieno balso pritrūko, kad Seimas pritartų skirti Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentui (PAGD) papildomą 9 mln. eurų finansavimą darbo užmokesčiui bei 800 tūkst. eurų darbo saugos ir sveikatos priemonėms.

Opozicija valdančiuosius kaltino, kad šie nesilaiko savo pačių duotų pažadų pareigūnams.

„Šiuo metu Lietuvos PAGD pavaldžiose tarnybose trūksta 606 darbuotojų, apie 500 iš šių neužpildytų pozicijų yra tiesiogiai susijusios su incidentų likvidavimu. Dėl šios priežasties, dažnu atveju, nėra galimybės surinkti būtiną ugniagesių, vykstančių į gaisrus, skaičių komandose“, – apgailestavo konservatorius Laurynas Kasčiūnas.

Pasak jo, ugniagesių gelbėtojų darbo užmokestis yra mažiausias lyginant su kitų vidaus įstaigose dirbančių pareigūnų atlygiais. Pradedantis pareigūnas gauna apie 550 eurų „į rankas“.

Tuo tarpu finansų ministras priminė, kad ugniagesiams papildomai skirta 3 mln. eurų komandos komplektavimui, finansavimas numatytas ir ugniagesių atlyginimų augimui.

„Drąsiai galime žiūrėti į akis pareigūnams, nacionalinė sutartis įgyvendinta, 10 proc. didėja visų vidaus sistemos pareigūnų darbo darbo užmokestis. Nesprogdinkime biudžeto, nes jį vetuos prezidentas ir niekam nieko nebus“, – kreipdamasi į Seime susirinkusius pareigūnus sakė ir vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė.

Paskutinės minutės mokesčiai

Vyriausybė buvo pasiryžusi išlaikyti 0,2 proc. viešųjų finansų perteklių, o papildomų lėšų „vaiko pinigų“ didinimui iki 60 eurų, papildomam pensijų kėlimui 3,5 euro ir kitiems Seimo narių pageidavimams surasta Kelių tiesimo ir priežiūros bei Klimato kaitos programose. Premjeras Saulius Skvernelis argumentavo, kad šimtai milijonų lėšų šiose programose nėra panaudojama.

Tiesa, kai kurie Seimo nariai nepritarė Kelių tiesimo ir priežiūros programos apkarpymui.

„Greitai prieisime prie to, kad reikės panaikinti Susisiekimo ministeriją – visus pinigus atimame ir nebus ten ką veikti. Ir išspręsime susisiekimo ministro problemą“, – ironizavo socialdemokratas Bronius Bradauskas, pasiūlęs kelius asfaltuoti iš krašto apsaugai skiriamų lėšų.

Paskutinę minutę Seimas patvirtino du naujus mokesčius, iš kurių įplaukos jau numatytos kitų metų biudžeto projekte: automobilių registracijos ir papildomą bankų pelno.

Priimant Motorinių transporto priemonių mokestį, Seime virė aistros: Seimo salėje girdėjosi švilpimas, šio mokesčio rėmėjas „valstietis“ Tomas Tomilinas ir prieš pasisakiusi Ingrida Šimonytė apsikeitė kandžiomis replikomis, o Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui teko skelbti techninę pertraukėlę, nes sugedo kompiuteris.

VIDEO: Seime svarstant 2020 metų valstybės biudžetą netrūko nuobodžiaujančių

Pirmos reakcijos – feisbuke

Pirmosios reakcijos svarstant kitų metų biudžetą jau pasirodė ir socialiniuose tinkluose. Vilniaus meras Remigijus Šimašius negailėjo kritikos galutiniam biudžeto projektui.

„Net kai iš Vyriausybės ateina gana sveiko proto balsas, Seime jis paverčiamas į kažkokią karikatūrą ir po iškastravimo Naisių fermoje paleidžiamas ganytis po Lietuvos miestus ir miestelius“, – rašo feisbuke jis.

Tačiau „valstietis“ Tomas Tomilinas giria biudžeto projektą ir teigia, kad jokio išlaidavimo valdantieji nedaro.

O Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas paskelbė, kad biudžetui socialdemokratai nepritars.

„Biudžetas yra rekordinis – rekordiškai daug išdalintų pažadų. Ir rekordiškai daug jų nesilaikoma. Todėl biudžetui nepritarsime“, – rašo G.Paluckas

Priėmus sprendimą didinti mokesčius bankas, Lietuvos bankų asociacijos vadovas Mantas Zalatorius skundėsi, kad taip mindoma Konstitucija, todėl bus prašoma prezidento vetuoti šį mokestį.

Lietuvos laisvosios rinkos institutas sureagavo į priimtą automobilių registravimo mokestį. Ekspertai kaltina valdančiuosiuos veidmainiavimu, kad šie priėmė mokestį, nesusijusį su ekologija ar tarša.

Seimo nariai pateikė pasiūlymų už 1,8 mrld. eurų

Finansų ministras Vilius Šapoka tvirtino, kad prašymų padidinti išlaidas iš Seimo narių buvo sulaukta rekordinio kiekio – siūlymų buvo už 1,8 mlrd. eurų.

Antradienį biudžeto projekto svarstymo metu buvo nagrinėjami 76 Seimo narių pateikti pasiūlymai.

Kitais metais kils atlyginimai kultūros, švietimo srities darbuotojams, medikams, ugniagesiams, policijos pareigūnams, taip pat dešimčia eurų iki 60 eurų kils išmokos už vaikus, apie 33 eurus didės pensijos senjorams.

Nuo 27 proc. iki 32 proc. didės gyventojų pajamų mokesčio tarifas daugiau nei 111 tūkst. eurų per metus gaunantiems dirbantiesiems, neapmokestinamųjų pajamų dydis artimiausius dvejus metus mažės po 50 eurų, taip pat 52 eurais prieš mokesčius padidės minimali mėnesinė alga.

Planuojama, kad 2020 metų pabaigoje viešųjų finansų rezervai sudarys apie 1,7 mlrd. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius