Seime – dar vienas susikirtimas dėl valstybinio banko

Į Seimo salę antradienį grįžo valdančiųjų siūlomas projektas dėl valstybinio plėtros banko steigimo. Parlamentarai jam dar kartą pritarė svarstymo stadijoje, todėl siūlymui priimti liko vienas balsavimas.
Grynieji eurai
Grynieji eurai / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Siūlymo iniciatoriai teigia, kad pagrindinis valstybinio banko uždavinys būtų kredituoti smulkųjį ir vidutinį verslą.

Siūlymą valdantieji argumentuoja tuo, kad Lietuvos bankų sektorius yra vienas labiausiai koncentruotų Europos Sąjungoje (ES), o galimybės pritraukti naujus rinkos žaidėjus yra ribotos dėl objektyvių socialinės-ekonominės raidos sąlygų tokių kaip maža rinka, nepalankios demografinės tendencijos.

Seimo nutarimo projekte teigiama, kad smulkaus ir vidutinio verslo kredito prieinamumas Lietuvoje yra vienas mažiausių ES, o Valstybinio plėtros banko įkūrimas ir valstybės dalyvavimas kredito įstaigų kapitale galėtų sumažinti šį rinkos trūkumą.

Fabian Blank nuotr./ Unsplash nuotr./Kiaulė taupyklė
Fabian Blank nuotr./ Unsplash nuotr./Kiaulė taupyklė

„Valstietė“ Audronė Jankuvienė sakė, kad šiandien akivaizdu, jog didieji bankai nenori prisiimti rizikos kredituoti smulkųjį ir vidutinį verslą. Anot jos, prastas tokio verslo finansavimas Lietuvoje atsiliepia bendram šalies konkurencingumo indeksui, kurį kasmet skelbia Pasaulio ekonomikos forumas.

„Vien tai, kad bankai kasdien uždirba po milijoną eurų, rodo, kad jiems nėra ko rūpintis smulkiu ir vidutiniu verslu“, – teigė parlamentarė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Audronė Jankuvienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Audronė Jankuvienė

Seimui pritarus nutarimui, Vyriausybė būtų įgaliota pradėti konsultacijas su Europos Komisija dėl techninės pagalbos banko steigimo klausimais ir svarstyti galimybę valstybei dalyvauti kredito įstaigų kapitale.

Opozicija kėlė klausimą, ar valstybinis bankas paskolas išdavinėtų skaidriai, taip pat kaltino valdančiuosius manipuliuojant prieš rinkimus.

Liberalas Eugenijus Gentvilas ir konservatorė Gintarė Skaistė pabrėžė, kad Vyriausybei net nereikia Seimo įgaliojimo pradėti svarstymus dėl komercinio banko.

„Čia vyksta spektaklis. Jūs nenorite kurti to komercinio banko arba bijote, kad jį sukūrus per anksti paaiškės blogosios pasekmės, todėl viską atidėjote iki kadencijos pabaigos“, – kalbėjo E.Gentvilas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas

G.Skaistė sakė, kad verslo kreditavimo fondas kaip idėja nėra blogai, tačiau valdantiesiems nereikėtų klaidinti žmonių, jog įsteigus tokį banką padidės bankinių paslaugų prieinamumas regionuose ar sumažės įkainiai, nes jis neužsiims veikla mažmeninės bankininkystės rinkoje.

„Tikrai pensijos arčiau namų žmonės pasiimti negalės, net jeigu toks bankas būtų įsteigtas“, – tvirtino Seimo narė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gintarė Skaistė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gintarė Skaistė

Už projektą dėl valstybinio banko svarstymo stadijoje balsavo 53 parlamentarai, prieš buvo 11, susilaikė keturi politikai.

Valstybinį banką svarstoma kurti šiuo metu rinkoje veikiančių valstybinių „Investicijų ir verslo garantijų“ („Invegos“), Viešųjų investicijų plėtros agentūros ar „Žemės ūkio paskolų garantijų fondo“ pagrindu, nes šie, anot valdančiųjų, negali veikti kaip visapusiškai efektyvi alternatyva Lietuvoje veikiantiems komerciniams bankams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius