Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seime – ginčai dėl Prabavimo rūmų iškėlimo iš Druskininkų

Seime skinasi kelią draudimas iš Druskininkų į Vilnių iškelti Prabavimo rūmus. Taip parlamentarai siekia nesutrikdyti tauriųjų metalų rinkos priežiūros.
Aukso aerogelis: praba ta pati, o svoris iki 10 kartų mažesnis
Aukso aerogelis: praba ta pati, o svoris iki 10 kartų mažesnis / „ETH Zurich“ nuotr.

Svarstydamas Tauriųjų metalų ir brangakmenių valstybinės priežiūros įstatymo pataisas dėl Prabavimo rūmų statuso keitimo (iš valstybinės įmonės į viešąją įstaigą), Seimas šią savaitę pritarė Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto (VVSK) pasiūlytam saugikliui, kuris apsunkins įmonės iškėlimą iš Druskininkų.

Įstatyme siūloma įrašyti, kad Prabavimo rūmų pagrindinė buveinė yra Druskininkų mieste.

Dėl šios pataisos Seime užvirė aršios diskusijos – dalis parlamentarų aiškino, kad tokio atvejo, kai adresas įrašomas į įstatymą, dar nebuvo ir taip kuriamas precedentas, o kiti tikino, kad tik tokiu būdu įmanoma užkirsti kelią rūmų iškėlimui į Vilnių.

Biudžeto ir finansų komiteto vadovas Mykolas Majauskas piktinosi, kad nauja tvarka iškreips teisinę sistemą. Pasak jo, nėra jokių idėjų ir minčių rūmus iš Druskininkų iškelti.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Mykolas Majauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Mykolas Majauskas

„Biudžeto ir finansų komitetas nepritarė pateikdamas argumentą, kad nėra nė vienos kitos viešosios įstaigos, kuriai būtų nustatytas buveinės adresas įstatymu. (...) Tai iškreiptų visą teisėkūrą“, – Seime teigė M.Majauskas.

Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas teigia, kad įstatyme įraštyti Vyriausiosios rinkimų komisijos ir apylinkių teismų buveinių adresai.

Komiteto vadovas Ričardas Juška pabrėžė, kad nuo 2017 metų komitete kelis kartus buvo svarstomas siūlymas perkelti rūmų administraciją iš Druskininkų į sostinę.

Druskininkuose esančios darbo vietos būtų panaikintos.

„Druskininkuose esančios darbo vietos būtų panaikintos. Tai būtų labai žalingas veiksmas, nes Druskininkuose dirba aukščiausios kvalifikacijos specialistai, kuriuos reikėtų išsaugoti“, – aiškino R.Juška.

„Valstietis“ Valius Ąžuolas įtaria, kad perkelti įstaigą į Vilnių norima, nes vadovui, gyvenančiam sostinėje, nepatogu važinėti į Druskininkus.

Nuo 2016-ųjų vasaros rūmams vadovauja Gintautas Bagotyrius, iki tol dirbęs Finansų ministerijos vyriausiuoju patarėju.

„Vaizdas yra labai aiškus. Vadovui yra nepatogu važinėti į Druskininkus, kadangi jis yra iš Vilniaus. Iš tikrųjų tada suformuosime tokią praktiką, kad reikėtų buveines kelti ten, iš kur yra vadovas“, – sakė parlamentaras.

Liberalas Eugenijus Gentvilas prisiminė atvejį, kai ilgą laiką Klaipėdoje veikusi Žuvininkystės tarnyba buvo perkelta į Vilnių, nes jos vadovu tapo vilnietis.

2017 metais Finansų ministerija tvirtino, kad įmonės vieta neatitinka tauriųjų metalų ir brangakmenių rinkos žaidėjų lūkesčių, todėl nutarta ją perkelti į Vilnių. Be to, anot jos, rūmų turtas valdomas blogai – vienam darbuotojui tenka 50,3 kv. metro.

„Įmonės perkėlimas iš vieno Lietuvos regiono į kitą niekaip negalėtų turėti reikšmingos įtakos regiono plėtrai, o juo labiau kelti riziką prisiimtiems įsipareigojimams“, – tuomet teigė ministerija.

Įmonės darbuotojai tuomet pareiškė, kad Vilniuje aptarnaujamų klientų srautai ar operacijų koncentracija neturėtų būti vertinama kaip argumentas – galima priimti daugiau darbuotojų.

Jie, be kita ko, nurodė, kad Druskininkuose veikia vienintelė nuo 2006 metų akredituota laboratorija, atliekanti tauriųjų metalų bandymus.

Prabavimo rūmų skyriai veikia Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius