-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 12 22 /2023 12 23

Seime įregistruotos atnaujintos šalpos pensijų pataisos

Konservatoriai Justas Džiugelis ir Monika Navickienė penktadienį Seime įregistravo prieš savaitę parlamento priimto, bet ketvirtadienį atšaukto Šalpos pensijų įstatymo atnaujintą projektą. 
BNS nuotr.
BNS nuotr.
Temos: 1 Seimas

Prezidento Gitano Nausėdos atstovas spaudai Ridas Jasiulionis BNS sakė, kad esminis pataisų skirtumas, palyginti su ankstesniu variantu, yra tai, jog siūloma mažiausių pensijų gavėjų priemokas susieti su 2024 metų minimalių vartojimo poreikių dydžiu (MVPD), ką vetuodamas pataisas ir siūlė prezidentas. 

„Atnaujintame įstatymo projekte ištaisyta prezidento vetuota nuostata ir dabar 2024 metais mažiausių pensijų gavėjams (apie 30 tūkst. asmenų) priemokos neliks susietos su 2023 metų minimalių vartojimo poreikių dydžiu (MVPD) lygiu, tai yra 354 eurais, o bus susietos su 2024 metų MVPD, kuris skaičiuojama, gali būti 446 eurai“, – BNS nurodė prezidento atstovas.   

Jis taip pat teigė, kad vienoj vietoj pataisę projektą pagal prezidento veto, kitoj vietoj pataisų autoriai įdėjo ir naują nuostatą, kad būtinąjį stažą turintiems pensininkams priemoka būtų mažesnė. 

Seimas ketvirtadienį atmetė G. Nausėdos siūlymus šiam vetavus pataisas dėl šalpos pensijų, o vėliau atšaukė ir prieš savaitę priimtą įstatymą. Parlamentarai aiškino, kad prezidento siūlymams įgyvendinti reikės daugiau negu 50 mln. eurų, o tokių pinigų biudžete nenumatyta. 

Tuo metu J. Džiugelis BNS teigė, kad nuo ankstesnio varianto šis skiriasi tik tuo, jog numatytos dvi įsigaliojimo datos: 2024 metų balandis ir 2025 metų sausis, Anksčiau planuota, kad pokyčiai įsigaliotų dviem etapais – nuo 2024 metų sausio ir liepos. 

Dabar siūloma, kad nuo 2025 metų sausio įsigaliotų asmenų, kurie galėtų gauti šalpos negalios pensiją, sąrašas ir sąlygos, kurias jie turėtų atitikti, taip pat nauji negalios ir šalpos senatvės pensijų dydžiai. 

Pataisomis siekiama panaikinti ilgus metus buvusią diskriminacinę nuostatą, kai žmonės, kuriems negalia buvo nustatyta iki 24 metų, galėjo įsidarbinti ir neprarasti šalpos pensijos, o tie, kuriems negalia buvo nustatyta vėliau, įsidarbinę ją prarasdavo. 

J. Džiugelis BNS sakė naują redakciją teikiantis, nes norima įgyvendinti pažadą negalią turintiems žmonėms skirti šalpos pensijas, kai jie neteko darbingumo sulaukę 24 metų ir vėliau.  

„Dabar jie dirba ir negauna šalpos“, − teigė komiteto pirmininkas.  

Pakeitimais siūloma leisti šalpos pensijas mokėti ir dirbantiems žmonėms, gaunantiems negalios pensiją arba netekusiems 45−55 proc. darbingumo sulaukus 24 metų. Šiuo metu dirbti ir kartu gauti šalpos pensiją gali tik žmonės, kuriems negalia pripažinta iki 24 metų. Asmenys, kuriems nustatytas 45−55 proc. darbingumas sulaukus 24 metų, iki šiol negali pretenduoti į šalpos pensiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius