-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seime kilo iniciatyva išbraukti gegužės 1-ąją iš laisvadienių sąrašo

Seimo narys Petras Čimbaras įregistravo Darbo kodekso pataisą, kuria siūloma išbraukti gegužės 1-ąją – Tarptautinę darbo dieną – iš švenčių dienų sąrašo. Jei tokia pataisa būtų priimta, ši diena taptų įprasta darbo diena. Parlamentaras vieną laisvadienį nori išbraukti mainais už Vėlines.
Petras Čimbaras
Petras Čimbaras / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Įstatymo projekto rengimą paskatino 2019 m. rugpjūčio 20 d. Seimo priimtos Darbo kodekso pataisos, kuriomis nutarta nuo 2020 m. lapkričio 2-ąją – Mirusiųjų atminimo (Vėlinių) dieną, įtraukti į švenčių sąrašą ir ją paskelbti nedarbo diena“, – savo pataisą aiškinamajame rašte argumentuoja P.Čimbaras.

P.Čimbaras yra koalicijos partnerių Lietuvos socialdemokratų darbo frakcijos narys. Anot jo, šventinių dienų gausinimas ir dar vienos laisvos dienos įvedimas yra nenaudingas dirbantiesiems – tokiu būdu iš asmenų atimama galimybė padirbėti daugiau ir užsidirbti.

„Taip pat tai ir yra verslo sąlygų pabloginimas, dėl papildomos nedarbo dienos valstybės biudžetas neteks kelių dešimčių milijonų eurų“, – įsitikinęs parlamentaras.

Šiuo metu Europos Sąjungos valstybių narių švenčių dienų vidurkis yra apie 12, o Lietuvoje yra 15 švenčių dienų, P.Čimbaras remiasi Vyriausybės nutarimu dėl nepritarimo Darbo kodekso pataisai Vėlines įtraukti į laisvadienių sąrašą.

„Vėlinės įtrauktos į šį sąrašą kaip dar viena švenčių diena, todėl iš viso Lietuvoje bus 16 tokių dienų. Lietuva ir dabar yra viena iš daugiausia švenčių dienų turinčių ES valstybių narių, tik Bulgarija ir Vengrija turi daugiau (po 17) švenčių dienų. Atsižvelgiant į tai, kas išdėstyta, siūloma iš šventinių dienų sąrašo išbraukti gegužės 1-ąją“, – rašoma aiškinamajame rašte.

Anot jo, gegužės 1-osios šventimo tradicijos nėra susiformavusios ir ši šventinė diena yra perteklinė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius