-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seime – bedantis raginimas nenaikinti lengvatinio elektros tarifo turintiems viryklę

Seimas ketvirtadienį opozicijos balsais priėmė socialdemokratų pasiūlytą rezoliuciją, raginančią atitinkamas institucijas nedidinti elektros energijos kainų ir nenaikinti lengvatinio tarifo vartotojams, turintiems elektrinę viryklę. Ši rezoliucija iš esmės neturi jokios teisinės galios. Be to, sprendimas dėl naujų elektros kainų tarifų dar nėra priimtas.
Gavus įspėjimą, tačiau nesumokėjus skolos už elektrą, tenka padengti įsiskolinimą ir sumokėti už išjungtos elektros tiekimo atnaujinimą.
Dujinė viryklė / Egidijaus Jankausko/15min.lt nuotr.

Socialdemokratės Birutės Vėsaitės pateikto dokumento tekstu Seimas „siūlo Lietuvos Respublikos Vyriausybei ir Valstybinei kainų ir energetikos kontrolės komisijai (VKEKK) nedidinti Lietuvos gyventojų išlaidų už elektros energiją, esant sumažintiems gyventojų atlyginimams, pensijoms ir socialinėms išmokoms ir kritus jų perkamajai galiai“, taip pat – „nenaikinti lengvatinio tarifo vartotojams naudojantiems elektros virykles.“

Už rezoliuciją balsavo 55, prieš buvo 16, susilaikė – 29. Už rezoliuciją, kuri praktiškai neturi jokios teisinės galios, vienabalsiai balsavo posėdyje dalyvavę visų opozicinių frakcijų ir Mišrios Seimo narių grupės nariai.

„Tie, kurie teikia tą rezoliuciją, puikiai supranta, kad jei jie norėtų kažką iš tiesų pakeisti, turėtų keisti įstatymą“, – sakė Jurgis Razma.Valdantieji šią iniciatyvą pakrikštijo reklamos prieš rinkimus organizavimu. Konservatorių-krikdemų atstovas Rimantas Dagys siūlymą vadino „rinkiminio pijaro darymu“.

„Tie, kurie teikia tą rezoliuciją, puikiai supranta, kad jei jie norėtų kažką iš tiesų pakeisti, turėtų keisti įstatymą. <...>Puikiai supranta, kad rezoliucija yra toks dokumentas, kuris jokių teisinių pasekmių iš esmės nesukelia, tik nurodinėja VKEKK, kurią patys esame pavadinę nepriklausoma komisija“, – sakė konservatorių-krikdemų frakcijos seniūnas Jurgis Razma. Kitas frakcijos narys 
Kęstutis Masiulis priminė, jog ateityje planuojama sukurti elektros rinką, todėl gyventojai galės rinktis iš kelių tiekėjų, kurio siūlomi tarifai jiems priimtiniausi.

Ketina peržiūrėti tarifus

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas ketvirtadienį Vyriausybės valandoje neslėpė, kad elektros energijos tarifai turi būti peržiūrėti, tačiau akcentavo teigiamus šios permainos  bruožus. Anot jo, peržiūra turi būti pagrįsta 3 principais. „Pirma, tarifų reforma neturi didinti kainų vartotojams ekonomikos sunkmečio laikotarpiu. Antra, vartotojas turi turėti teisę pasirinkti iš kelių tarifų. Kaip mes turime įvairius tarifus mobiliojo ryšio, iš principo turi būti galimybė elektros vartotojams pasirinkti tarifą, koks jiems yra palankesnis pagal vartojimo pobūdį,“, – kalbėjo ministras. Pasak jo, taip pat negalima diskriminuoti vartotojų pagal tai, kokį elektros įrenginį jie naudoja. Be to, tai esą yra ir socialiai neteisinga.

A.Sekmokas taip pat užsiminė, kad elektros energijos tarifų peržiūrėjimas galėtų būti naudingas tiems gyventojams, kurie šildosi elektra.A.Sekmokas taip pat užsiminė, kad elektros energijos tarifų peržiūrėjimas galėtų būti naudingas tiems gyventojams, kurie šildosi elektra.

„Elektros tiekėjų socialinio atsakingumo klausimas galėtų būti siejamas ne konkrečiai su elektros viryklėmis, o su žymiai svarbesniais dalykais – kaip šildymas elektra, nes daug vartotojų jau perėjo prie apsišildymo elektra, ir šiuo aspektu klausimas galėtų būti nagrinėjamas“, – kalbėjo ministras.

B.Vėsaitė Seimo posėdyje tvirtino iš elektros skirstymo bendrovių sužinojusi, kad elektra Lietuvoje šildomi 1 – 3 proc. namų ūkių. Lengvatą elektros viryklei turi ketvirtadalis namų ūkių.

Tarifų principus nustato VKEKK kartu su Energetikos ministerija. Šiuo metu elektrinėmis viryklėmis maistą ruošiantys gyventojai už kilovatvalandę (kWh) moka 2–4 centais mažiau. Ši lengvata esą atsirado dėl to, kad ruošti maistą elektrinėje viryklėje yra brangiau nei dujomis.


 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius