Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seime skinasi kelią vaistų reklamos apribojimai ir valstybinių vaistinių tinklas

Valdantieji ir toliau kuria naujus apribojimus farmacijos reklamai. „Valstiečiai“ įsitikinę, kad šalies gyventojai, girdėdami ir matydami reklamas, gali neskirti, apie ką eina kalba – vaistus ar maisto papildus. Todėl įregistravo Farmacijos įstatymo pataisą, kuri draus skelbti vaistų ir maisto papildų reklamas vieną po kitos – tarp šių reklamų turės būti kita, nesusijusi reklama. Be to, vaistų pardavėjams patekti pas medikus bus negalima, dėl to gali padaugėti atleidimų. Taip pat po pateikimo pritarta leisti ligoninėse veikiančias valstybines vaistines atverti visiems pirkėjams.
Prekybos centras
Prekybos centras / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Temos: 2 Vaistai Farmacija

Seimas antradienį tęsė Farmacijos įstatymo pataisų svarstymus, kuriais ketinama įvesti keletą naujovių – atskirti papildų ir vaistų reklamas, leisti valstybinėms vaistinėms, kurios veikia ligoninėse, pardavinėti medikamentus visai plačiai visuomenei. O vaistų prekeiviams užtrenkti duris patekti pas medikus.

Mano, kad nežino, ką iš tiesų reklamuoja

„Dažnai vaistiniai preparatai reklamuojami kartu su maisto papildais, todėl sudaromas įspūdis, kad maisto papildai taip pat yra vaistiniai preparatai“, – mano „valstiečiai“. Todėl jie įsitikinę, kad reklamas reikia aiškiai atskirti.

Vida Press nuotr./Papildai
Vida Press nuotr./Papildai

„Reklamos stebėsenos specialistai pastebi, kad maisto papildų gamintojai dažnai piktnaudžiauja galimybe informuoti vartotojus ir tame pačiame per radiją ir televiziją transliuojamame reklamos intarpe ar jų grupėje kartu reklamuoja ir vaistinius preparatus, ir maisto papildus, skirtus tai pačiai sveikatos problemai. Tai turėtų baigtis“, – teigiama aiškinamajame rašte.

Antradienį po svarstymo Seimas pritarė šiai pataisai, tačiau dar grįš prie šio klausimo.

Kaltina ir dėl kainos

Be to, valdantieji, pasiūlę reklamos ribojimus, mano, kad vartotojai maisto papildus klaidingai laiko vaistais.

„Tai turi ir neigiamų finansinių pasekmių, nes maisto papildų kainos didelės ir, klaidingai laikant maisto papildus vaistiniais preparatas, kyla nepasitenkinimas, kad Lietuvoje vaistiniai preparatai yra labai brangūs“, – teigiama aiškinamajame rašte.

Todėl ir nuspręsta vaistų reklamą nuo maisto papildų reklamos. Tam pritarta po svarstymo.

Gyventojai labiau apgalvotai įsigis nereceptinių vaistinių preparatų ir maisto papildų bei racionaliau juos vartos, mano valdantieji.

Patys prognozuoja būsimus atleidimus

Ir tai ne vienintelis Farmacijos įstatymo projektas, kurį antradienį svarstė Seimas. Ta pati parlamentarų grupė pasiūlė uždrausti vaistų prekeiviams lankyti medikus sveikatos priežiūros įstaigose.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Skelbimas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Skelbimas

„Vizitų, kai vaistų reklamuotojas asmeniškai susitinka su sveikatos priežiūros specialistu, uždraudimas, leistų išvengti galimai neskaidrių susitarimų, sumažėtų vaistų reklamuotojų įtaka sveikatos priežiūros specialistams skiriant gydymą vaistiniais preparatais“, – skelbiama įstatymo aiškinamajame rašte.

Vaistus jie galės reklamuoti tik specialiai tam vyksiančiuose renginiuose.

Tiesa, patys siūlymo autoriai prognozuoja, kad dėl to farmacijos kompanijos gali atleisti dalį vaistų reklamuotojų, dėl to sumažėtų darbo vietų skaičius ir atitinkamai būtų mažiau sumokama mokesčių į valstybės biudžetą.

Skina kelią valstybinėms vaistinėms

Seimas taip pat svarstė Ramūno Karbauskio pasiūlymą leisti sveikatos priežiūros įstaigoms, ligoninėms steigti savo vaistines. Dabar veikiančiose visuomenei neprieinamose vaistinėse skiriami kompensuojamieji vaistai, o stacionare gydomi ligoniai perka vaistus tinklinėse vaistinėse. Todėl siūloma valstybinėse vaistinėse leisti parduoti vaistus visiems.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Universiteto vaistinė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Universiteto vaistinė

„Valstietė“ Agnė Širinskienė svarstymo metu sakė, kad taip būtų palengvinamas vaistų prieinamumas. Be to, ji teigė, kad nereikės papildomų investicijų tokioms vaistinėms, nes jos jau veikia, tačiau plačiajai visuomenei nėra prieinamos.

Konservatorius Mykolas Majauskas mano, kad su valstybinių vaistinių plėtimu valdžia gali eiti toliau. „Ar neplanuojate plėstis į kitas sritis – valstybines alkoholio, tabako, duonos parduotuves? Kaip plačiai ketinate eiti su valstybiniu tinklu?“, – klausė Seimo narys. Tačiau A.Širinskienė teigė, kad vaistai yra specifinė sritis. Be to, jie mano, kad tai būtų papildoma paskata.

Tačiau M.Majauskas mano, kad valstybinės vaistinės iškraipys rinką, o dalis komercinių vaistinių užsidarys, nes esą neatlaikys valstybinio verslo konkurencijos.

Po pateikimo pritarta ir šiai idėjai, tačiau birželį Seimas dar grįš prie šios pataisos. Jei prezidentė pasirašys projektą, jis įsigalios kitų metų sausio 1 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius