Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 22 /12:50

Seime – sprendimas dėl daug ginčų sukėlusių PVM lengvatų: restoranams galios visus metus

Antradienį Seimas apsisprendė dėl daug diskusijų visuomenėje sukėlusių pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatų. Nutarta, kad 9 proc. tarifas maitinimo sektoriui galios visus metus, kaip siūlė Laisvės frakcija. Vyriausybė siūlė šią lengvatą pratęsti pusmečiui.
PVM
PVM / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Už „laisviečių“ pasiūlymą balsavo 70 Seimo narių, prieš buvo 38, o 23 – susilaikė.

Tarp palaikiusiųjų Laisvės frakcijos siūlymą buvo Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas Mykolas Majauskas, o prieš buvo ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė, finansų ministrė Gintarė Skaistė, socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė, Linas Slušnys, Matas Maldeikis ir kiti.

Iš konservatorių „laisviečių“ pasiūlymą palaikė tik du – Mykolas Majauskas bei Mindaugas Skritulskas.

Primename, kad Vyriausybė lengvatą maitinimo sektoriui siūlė taikyti iki 2023 m. liepos 1 dienos.

Pristatydamas savo siūlymą, parlamentarams Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas sakė, kad jis yra nuoseklus ir pateiktas įvertinus Valstybinės mokesčių inspekcijos informaciją.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vytautas Mitalas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vytautas Mitalas

„Lengvatos įvedimas sutapo su sektoriaus apyvartos augimu – tokiu staigiu, kurio nepaaiškintume nei sezono įtaka, nei tuo, kad visi gyventojai suplūdo į restoranus. Yra tvirto pagrindo teigti, kad pamatėme rimtą šešėlio sumažėjimą“, – sakė V.Mitalas.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas M.Majauskas sakė, kad šiam siūlymui komitetas pritarė.

„Atsižvelgdamas į tai, kad maitinimo sektorių sudaro smulkusis verslas ir kad dauguma šalių taiko sumažintą tarifą, o pritaikius lengvatą sektorius skaidrinosi, buvo išsaugotos darbo vietos, komitetas pritarė šiam siūlymui“, – nurodė M.Majauskas.

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Lukas Savickas nurodė, kad kompromisas lengvatą pratęsti metams atitinka laikotarpio lūkesčius.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Lukas Savickas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Lukas Savickas

Tačiau finansų ministrė G.Skaistė akcentavo, kad nors bandoma šį siūlymą vadinti kompromisiniu, jis toks nėra.

„Kompromisinį siūlymą pateikė Vyriausybė, nes pirminė idėja buvo atsisakyti sektorinių PVM lengvatų. Atsižvelgiant į diskusijas, buvo priimtas kompromisinis sprendimas ją pratęsti pusei metų, kad ji baigtų galioti ne šildymo sezono metu“, – nurodė G.Skaistė.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Gintarė Skaistė
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Gintarė Skaistė

Konservatorius Kęstutis Masiulis teigė, kad po tokio balsavimo biudžete atsiranda daug „skylių“, kurios kainuos biudžetui, bet neprisiėmus įsipareigojimų bus dar blogiau.

Sporto renginiams, atlikėjams lengvata galios iki liepos

Parlamentarai taip pat apsisprendė, kad sporto renginiams ir atlikėjams PVM lengvata galios pusę metų.

Apgyvendinimo, meno ir kultūros įstaigoms bei renginiams, elektroninėms knygoms ir periodiniams mažesnis PVM tarifas bus taikomas neterminuotai.

Taip pat įvestas lengvatinis 5 proc. PVM kompensuojamiems specialiems medicinoje naudojamiems maisto produktams, jis galios nuolat.

M.Majausko ir frakcijos kaktomuša

M.Majauskas anksčiau siūlė maitinimo sektoriui PVM lengvatą palikti galioti neribotą laiką, tačiau galiausiai Seimo BFK buvo pritarta kompromisiniam pasiūlymam šiam sektoriui lengvatą įvesti metams.

Svarstant PVM lengvatas, tarp M.Majausko ir valdančiųjų konservatorių įsižiebė kibirkščių. M.Majauskui pateikus su Vyriausybe nesuderintą pasiūlymą neribotai pratęsti 9 proc. PVM tarifą restoranams, konservatorių frakcijos nariams uždrausta Seimui teikti su Ministrų kabinetu nesuderintus pasiūlymus dėl biudžeto.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Mykolas Majauskas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Mykolas Majauskas

M.Majauskas net buvo gavęs partijos ultimatumą – arba atsiimti siūlymą, arba trauktis iš pareigų komitete ir iš partijos. Parlamentas tuo metu teigė palaikantis Vyriausybės rengtą biudžeto projektą, tačiau sakė negalintis sutikti su mokesčių didinimu kultūros, sporto, maitinimo paslaugoms.

Restoranai kalbėjo apie bankrotus

Jei įstatymai nebūtų pakeisti, lengvatos maitinimo bei apgyvendinimo sektoriams būtų baigusios galioti šių metų pabaigoje.

Viešbučių ir restoranų asociacija jau kurį laiką perspėjo, kad PVM padidinimas būtų pražūtingas ir lemtų bankrotus.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos surengtas protestas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos surengtas protestas

Laikinas 9 proc. PVM tarifas maitinimo įmonėms buvo įvestas antrą praėjusių metų pusmetį, o apgyvendinimo paslaugoms taikomas jau septynerius metus.

Lengvatos turėjo baigti galioti šių metų pabaigoje, tačiau abu sektoriai prašė lengvatas pratęsti. Viešojo maitinimo atstovai buvo surengę protestą prie Vyriausybės, kurio metu tvirtino, kad panaikinus lengvatą nemaža dalis įmonių bankrutuos.

Įprastinis PVM tarifas Lietuvoje siekia 21 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius