-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimo Biudžeto komitete – tikslinamo biudžeto svarstymas

Seimo Biudžeto ir finansų komitetas pirmadienį svarstys tikslinamą valstybės biudžetą.
Mykolas Majauskas
Mykolas Majauskas / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Pasak komiteto pirmininko konservatoriaus Mykolo Majausko, Vyriausybės pateiktos biudžeto pataisos didins mažiausiai uždirbančių pajamas ir stabdys energetikos kainų augimą.

Jis pabrėžė, kad tikslinamo biudžeto rodikliai taip pat bus aptarti su Valstybės kontrole ir Lietuvos banku.

„Svarbus klausimas ir kaip gyvensime ateinančiais metais. Kaip pavyks suvaldyti augantį biudžeto deficitą ir subalansuoti viešuosius finansus, kad neužkrautume nepakeliamos paskolų naštos ateinančioms kartoms“, – BNS sakė M.Majauskas.

„Įdomu pastebėti, jog šį kartą nebuvo pateikta beveik jokių Seimo komitetų ir atskirų parlamentarų siūlymų padidinti išlaidas“, – pridūrė jis.

Todėl M.Majauskas prognozuoja, kad ketvirtadienį numatytas biudžeto grąžinimas Vyriausybei tobulinti greičiausiai bus tik formalumas.

Seimo Kaimo reikalų komitetas siūlo Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai (VMVT) numatyti 143 tūkst. eurų Ukrainos pabėgėlių, atvykstančių į Lietuvą su augintiniais, jų gydymui, ženklinimui, vakcinacijai ir kitoms reikmėms. Šias lėšas komitetas siūlo VMVT numatyti perskirstant Žemės ūkio ministerijos asignavimus, kurie buvo skirti gyvūnų augintinių ženklinimui ir iki gegužės 1-osios nebus panaudoti.

Siūlymą iki 1,467 mln. eurų didinti asignavimus Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK) numatant 80 tūkst. eurų penkių naujų etatų įsteigimui teikia Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas.

Finansų viceministras Gediminas Norkūnas įspėjo, kad būtent maždaug tokios sumos ir tetrūksta, kad biudžeto deficitas paaugtų dar 0,1 proc. iki 5 proc. Bendrojo vidaus produkto.

„Jeigu būtų nuspręsta pritarti šiam VTEK prašymui, fiskalinį deficitas jau turėtume 5 proc. BVP“, – tikslinamą biudžetą svarsčiusiame Valstybės valdymo ir savivaldybių komitete praėjusią savaitę pareiškė viceministras.

VTEK pirmininkas Edmundas Sakalauskas parlamentarams pabrėžė, kad finansavimo etatų steigimui komisija prašo nuo 2016 metų.

„Seimo valdybos ir Seimo Antikorupcijos komisijos akcentai yra, kad būtų skiriami pinigai tų etatų finansavimui. Ne VTEK šauksmas tyruose čia“, – komitete teigė E. Sakalauskas.

Be to, komitetas, skirtingai negu numato Vyriausybė, siūlo atskira specialia eilute biudžete numatyti 352 tūkst. eurų dotaciją Demokratų sąjungai „Vardan Lietuvos“.

„Kad visiems būtų aišku, kad nepaskęstų bendroje (Vyriausiosios rinkimų komisijos asignavimų – BNS) sumoje“, – sakė komiteto pirmininkas liberalas Ričardas Juška.

Tikslinamame biudžeto projekte numatyta 973 mln. eurų skirti antiinfliacinėms priemonėms, iš jų 570 mln. eurų – kompensuoti gyventojams dalį smarkiai išaugusių dujų ir elektros kainų.

Numatoma, kad visos biudžeto išlaidos augs apie 1,47 mlrd. eurų, papildomi pinigai taip pat bus skiriami karo Ukrainoje pabėgėliams ir geležinkelių infrastruktūrai.

Pirmas biudžeto svarstymas numatytas balandžio 28-ąją, antrasis – gegužės 10-ąją, o priėmimas – gegužės 17 dieną.

2022-ųjų valstybės biudžetas metų eigoje keičiamas jau antrą kartą – pirmuoju atveju papildomas finansavimas buvo numatytas krašto apsaugai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius