Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 21 /09:37

Seimo nariai kitąmet norėtų išleisti dar 600 mln. eurų, bet Vyriausybė palaikė vos kelis pasiūlymus

Seimo nariams biudžetui pateikus pasiūlymų už dar beveik 600 mln. eurų, Vyriausybė pirmadienį posėdyje pritarė vos keliems. Ministrų kabineto palaikymo sulaukė siūlymas Šaulių sąjungai skirti 3,6 mln. eurų ir iniciatyva valstybei leisti skolintis geležinkelių eismo saugai.
Pinigai
Pinigai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Nepaisant to, kad yra paskutinė biudžeto priėmimo stadija, kai kurie pasiūlymai buvo už šimtus milijonų eurų, bandant įdėti papildomas dideles išlaidas, nekeičiant jų kitomis išlaidomis, kurios buvo numatytos. Atsižvelgti į tai būtų sudėtinga“, – Vyriausybės posėdyje pirmadienį sakė finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Ji akcentavo, kad kai kurie pasiūlymai labiau susiję su vienmandantininkų interesais, siūlant numatyti papildomų lėšų vienam ar kitam objektui konkrečioje savivaldybėje.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Gintarė Skaistė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Gintarė Skaistė

„Siūloma pritarti dviem Seimo narių pasiūlymams, vienam visa apimtimi – kitam iš dalies. Vienas iš jų yra skirti papildomus asignavimus 3,6 mln. eurų Šaulių sąjungai, Seime neseniai patvirtintas Šaulių sąjungos įstatymas, todėl, siekiant organizacijos plėtros ir papildomų funkcijų, norisi užtikrinti, kad papildomas finansavimas prisidėtų prie šių tikslų įgyvendinimo“, – nurodė G.Skaistė.

Siūlymą dėl papildomo Šaulių sąjungos finansavimo yra pasirašę Seimo nariai tiek iš valdančiųjų, tiek iš opozicinių frakcijų.

Kitą pasiūlymą, kuriam Vyriausybė pritarė iš dalies, teikė Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Kazys Starkevičius – jis siūlė, kad Finansų ministerija esant poreikiui galėtų pasiskolinti lėšų viešosios geležinkelių infrastruktūros techninei priežiūrai.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Kazys Starkevičius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Kazys Starkevičius

Vyriausybė pritarė, kad būtų skolinamasi geležinkelių transporto eismo ir įrenginių saugai, kai infrastruktūros valdytojui nepakanka lėšų dėl sankcijų Baltarusijai ir dėl karo Ukrainoje nutrūkus krovinių srautui ar verslo santykiams.

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė pažymėjo, kad tarp naujai Seimo narių įregistruotų pasiūlymų yra tokių, kuriems Vyriausybė buvo iš dalies pritarusi dar svarstymo stadijoje.

„Pavyzdžiui, pritarta daliai pono Verygos pasiūlymų. Ir jis vis tiek visa apimtimi juos iš naujo perregistravo. Yra daugiau panašių pozicijų. Čia toks labai keistas reikalas. Nesuprasi, ar čia pritarta, ar iš dalies pritarta. Matyti, kad automatu įregistruotas toks pat pasiūlymas, nepaisant to, kad biudžetas antru skaitymu yra pasikeitęs“, – kalbėjo I.Šimonytė.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Interviu su Ingrida Šimonyte
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Interviu su Ingrida Šimonyte

Dosnūs parlamentarų pasiūlymai

Iš viso Seimo nariai registravo šešias dešimtis naujų pasiūlymų. Dėl visų pasiūlymų, jei jų parlamentarai neatsiims, Seimas balsuos antradienį, kai bus sprendžiama dėl galutinio biudžeto priėmimo.

Kaip rašo BNS, Seimo nariai nuo kelių dešimčių iki kelių šimtų tūkstančių eurų prašo bažnyčių stogams, lopšelių-darželių, gydymo įstaigų, mokyklų remontams, pagyvenusių žmonių savišvietai, polderiams, bibliotekoms, Tiškevičių rūmų žiemos sodo-oranžerijos modernizavimui, apžvalgos bokšto bei paminklo Lietuvos Didžiajam kunigaikščiui Vytautui Trakuose statybai.

Laisvės frakcijos atstovės Ieva Pakarklytė ir Morgana Danielė ieško 400 tūkst. eurų nuo seksualinio smurto nukentėjusių asmenų pagalbai.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ieva Pakarklytė
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ieva Pakarklytė

Be to, opozicijos ir valdančiųjų atstovai prašo 10,6 mln. eurų geležinkelio atšakai į Šiaulių LEZ ir oro uostą, 30 mln. eurų – Darnaus judumo fondui, 2 mln. eurų – pirmąjį būstą įsigyjančioms jaunoms šeimoms regionuose, po 1 mln. eurų – Preilos krantinės rekonstravimui ir 2023 metų Eurolygos finalo ketverto varžyboms Kaune.

Opozicinių frakcijų atstovai siūlo 15 mln. eurų numatyti Jonavos pietrytinio aplinkkelio statybai, 2,4 mln. eurų – ugniagesių darbo užmokesčiui, 2,42 mln. eurų bei 1,34 mln. eurų – Aplinkos apsaugos departamentui ir Aplinkos apsaugos agentūrai darbo užmokesčiui, 10 mln. eurų – greitosios medicinos pagalbos paslaugoms, apie 5 mln. eurų – neįgaliųjų reabilitacijai, 12 mln. eurų – Marijampolės sporto arenos statybai.

Dar 170 mln. eurų prašoma pagrindinės pensijos dalies indeksavimui iki 16 proc. ir 157 mln. eurų – kelių priežiūrai.

Biudžetą priimti numatytą antradienį, lapkričio 22 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius