Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
02 07 /10:16

Seimo pirmininkė: gynybos finansavimo klausimą perkelti po rinkimų būtų neatsakinga

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad gynybos finansavimo klausimą stabdyti ir perkelti jį į laikotarpį po rinkimų būtų neatsakinga. Ji pabrėžia, kad būtina rasti bendrus sprendimus, kurie būtų ilgalaikiai.
Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen

„Kalbant apie gynybos finansavimą, akivaizdu, stabdyti šį klausimą ir perkelti jį į laikotarpį po rinkimų būtų neatsakinga, todėl ir vyksta diskusijos, konsultacijos. Svarbu ir tai, kad yra ne vienos, ne dviejų, ne trijų partijų reikalas, svarbu rasti sprendimus, kurie būtų tęstinai, nuoseklūs, ilgalaikiai“, – Žinių radijui trečiadienį sakė Seimo pirmininkė.

Anot jos, sutarus dėl bendrų grėsmių ir dėl poreikio didinti finansavimą, prieš dvejus metus pasiektas susitarimas dėl gynybos galėtų būti papildytas viena ar keliomis priemonėmis, įskaitant ir papildomą skolinimąsi vidaus rinkoje.

„Pirmiausia, ta priemonė, dėl kurios visos praktiškai partijos sutaria – skolinimasis, kalbant apie skolinimąsi vidaus rinkoje, galbūt netgi su mažesnėmis palūkanomis negu išorėje, tokiu būdu skatinant ir Lietuvos gyventojus prisidėti prie to finansavimo“, – teigė V. Čmilytė-Nielsen.

„Bet tai tik viena iš priemonių, jos vienos tikrai nepakaktų, kad užtikrintume ilgalaikį finansavimą“, – pridūrė ji. 

Pasak Seimo pirmininkės, gynybos obligacijos galėtų būti vienas greičiausių būdų surinkti papildomas lėšas.

„Pasisakyčiau už tai, kad grąža būtų mažesnė nei, tarkime, skolintis užsienyje. kiek tai procentų galėtų sudaryti, 2 ar 3, diskusinis klausimas, bet esmė, kad paskatintume žmones šiek tiek mažiau gauti grąžos taip prisidedant prie šalies gynybos“, – teigė ji.

Politikai šiuo metu ieško būdų, kaip padidinti finansavimą krašto apsaugai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius