Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimo pirmininkė prašo Vyriausybės išvados dėl M.Majausko PVM lengvatos

Seimo Biudžeto ir finansų komitetui (BFK) siūlant neterminuotą pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą ne tik viešbučiams, bet ir restoranams, kultūros bei sporto veiklai, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen prašo Vyriausybės skubiai pateikti išvadą dėl šios lengvatos poveikio 2023 metų biudžetui.
Viktorija Čmilytė-Nielsen
Viktorija Čmilytė-Nielsen / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Savo potvarkį Seimo vadovė pasirašė pirmadienį.

„Valstybės biudžetui tai kainuotų dideles lėšas, todėl pasinaudojau tokia Seimo statuto numatyta galimybe paprašyti Vyriausybės įvertinti pasikeitusį biudžetą“, – trečiadienį Žinių radijui savo žingsnį paaiškino V.Čmilytė-Nielsen.

Konservatorių prezidiumui įpareigojus frakcijos Seime narius neteikti biudžetui iniciatyvų, nederintų su Vyriausybe, BFK vadovas Mykolas Majauskas su dar trimis partiečiais, vienas kurių – Ekonomikos komiteto pirmininkas Kazys Starkevičius, pateikė iniciatyvą neribotai pratęsti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą minėtoms sritims, nors Ministrų kabinetas siūlo šią lengvatą jiems taikyti tik iki 2023-ųjų liepos.

9 proc. PVM tiek apgyvendinimo, tiek maitinimo, meno ir kultūros, atlikėjų, sporto paslaugoms baigia galioti šių metų pabaigoje.

Opozicijai priklausantys parlamentarai, dirbantys BFK, prognozuoja, kad taip bandoma stabdyti arba blokuoti Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo projektą, kuriame po svarstymo BFK atsirado daugiau lengvatų verslui, kurioms priešinasi Vyriausybė.

Konservatorius Jurgis Razma BNS pripažino, kad toks atvejis, kada Seimo pirmininkas prašo Vyriausybės išvados nedažnas, tačiau, anot parlamentaro, „jis turi pagrindimą“.

Pasak J. Razmos, Vyriausybės išvados galėjo paprašyti ir pats BFK, kuris, pritardamas lengvatų plėtrai, iš esmės pakeitė pirminį Vyriausybės projektą.

Jis abejoja, kad Seimas ryšis atmesti Vyriausybės išvadą, jeigu ji siūlys nepritarti BFK pozicijai ir palikti jos numatytas lengvatas.

„Dėl balsų santykio variantų gali būti įvairių, jeigu vienas ar kitas balsas svarbiais balsavimais ir būna paklydęs nuo koalicinių sutarimų, paprastai mums (valdantiesiems – BNS) užtenka jų priimti reikiamus sprendimus. Ir čia taip bus“, – BNS teigė J. Razma.

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys, BFK pirmininko pavaduotojas Algirdas Butkevičius Seimo pirmininkės prašymą pavadino „keistu“.

„Būtų gražiau, jeigu būtų kreipusis Seimo valdyba“, – BNS tvirtino parlamentaras.

J. Razmos teigimu, dėl pertraukos, daromos tarp Seimo posėdžių, kai atnešamas valstybės biudžetas, kurį laiką valdybos posėdžių nebuvo, todėl, jo teigimu, taip „norima operatyviau išspręsti klausimą“.

Artimiausias Seimo valdybos posėdis numatytas trečiadienį, spalio 26-ąją.

BFK narys „valstietis“ Valius Ąžuolas įsitikinęs, kad tokiu elgesiu „skęstantys valdantieji griebiasi šiaudo“.

Jis svarstė, gal tokių priemonių imamasi tikintis, kad gavus Vyriausybės išvadą „Seimo nariams suvirpės sąžinė ir jie pagalvos, kad tikrai baisu, ir balsuos prieš“.

„Darbietis“ BFK narys Vytautas Gapšys mano, kad tai bandymas vilkinti PVM lengvatų svarstymo procesą, nes Seimas turės sulaukti išvados.

„Be išvados kils klausimų, ar toliau galime svarstyti tą klausimą. Bet reikia suprasti, kad tada sustoja ir visas projektas, kuris yra biudžetą lydintis įstatymas“, – komentavo jis.

„Šiuo atveju reikia taisyti biudžetą, tas Vyriausybės išvados privalomumas kaip ir yra didesnis. Nėra taip, kad visiškai esame laisvi“, – situaciją aiškino jis.

Pasak V. Gapšio, jeigu Vyriausybė pateiks neigiamą išvadą, tai nereiškia, kad Seimas negali balsuoti prieš ją.

„Laiko prasme gali atsirasti tam tikrų trukdžių ir įtampų“, – tvirtino V. Gapšys.

Tuo tarpu A. Butkevičius svarsto versiją, kad Seimo pirmininkė prašydama Vyriausybės skubiai patekti išvadą, skubina klausimo svarstymą.

„Kad nenusitęstų klausimas vėlesniam laikotarpiui, nes išvados būtų parašyta per pirmą svarstymą ir viskas šiek tiek užsitęstų, nes biudžetą norima priimti lapkričio 22 dieną“, – kalbėjo A. Butkevičius.

Jis, be kita ko, neatmeta galimybės, kad su išvada Vyriausybė pateiks kompromisinį pasiūlymą.

„Gal jau aptarė Seimo priminkė su premjere ir su finansų ministre, kad ne visiškai atmesti (lengvatų išplėtimo – BNS), kad nesukelti nereikalingos įtampos, o kai kurioms pozicijoms pritarti, o kai kam ne“, – svarstė A. Butkevičius.

Seimo statutas sako, kad prireikus Seimo pirmininkas, o taip pat Seimo valdyba savo iniciatyva ar komiteto siūlymu gali paprašyti, kad dėl svarstomo projekto savo išvadas Seimui pateiktų Vyriausybė bei kitos institucijos.

Vyriausybė išvadas turi pateikti Seimui per keturias savaites.

Prašydama išvados Seimo pirmininkė remiasi tuo, kad įstatymui įgyvendinti reikės lėšų, susijusių su valstybės biudžeto koregavimu.

Taip pat nurodoma, kad Vyriausybės išvada turi būti pateikiama dėl mokesčių įstatymų, kuriuose nustatomi nauji mokesčio tarifai, lengvatos.

Seimas biudžeto projektą pirmą kartą svarstys lapkričio 10-ąją, tuomet jis bus grąžintas Vyriausybei, o antrą kartą Seimas jį svarstys lapkričio 17 dieną. Biudžeto priėmimas planuojamas lapkričio 22-ąją, tačiau kol kas ši data oficialiai nepatvirtinta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius