Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimo planas: cigaretes branginti 10 centų, akmens anglį – 9,11 euro

Kitąmet turėtų brangti tabako gaminiai, dyzelis, akmens anglis. Tokius pokyčius siūlantį įstatymo projektą ketvirtadienį registravo Seimo Biudžeto ir finansų komitetas. Tiesa, projektas niekuo nesiskiria nuo to, kuriam praėjusį ketvirtadienį po pateikimo pritarė Seimas.
Dzisi - itin svarbus akmens anglies gavybos centras Kinijoje
Akmens anglis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Komitetas nuo kitų metų kovo siūlo akcizų už cigaretes specifinį elementą didinti nuo 56 iki 59 eurų už 1000 cigarečių, taip pat nustatant, kad minimalus kombinuotasis akcizų tarifas už 1000 cigarečių būtų ne mažesnis kaip 96 eurai. Šiuo metu šis tarifas siekia 90 eurų.

Atitinkamai augtų ir cigarų bei cigarilių akcizas už kilogramą – nuo 33 iki 37 eurų.

„Šių akcizų tarifų didinimas taip pat prisidėtų prie sveikatingumo didinimo tikslų“, – rašoma įstatymo projekto aiškinamajame rašte.

Padidinus akcizus, cigarečių pakelis kainuotų 10 centų, cigarų ir cigarilių – 17 centų brangiau.

Vyriausybė akcizų tarifus cigaretėms, cigarams ir cigarilėms iki 2020-ųjų auginti ketina nuosekliai – preliminariai taip:

Lrs.lt nuotr./Akcizų dydžio pokyčiai
Lrs.lt nuotr./Akcizų dydžio pokyčiai

Argumentuodamas kitomis (žemės, nekilnojamojo turto) mokesčių lengvatomis, Seimas planuoja nuo 21 iki 56 eurų už 1000 litrų didinti ir žemės ūkio veikloje naudojamo dyzelino tarifą.

„Vienas litras šio produkto galėtų pabrangti apie 0,04 euro“, – teigia įstatymo projekto rengėjai.

Nuo kitų metų sausio turėtų augti ir standartinis dyzelino tarifas – nuo 330,17 iki 347 eurų už 1000 litrų. Įteisinus tokią nuostatą, litras dyzelino pabrangtų 2 centais.

Įstatymo projekto rengėjai, pakėlę akcizus minėtiems produktams, kitų metų valstybės biudžetą planuoja papildyti 34,1 mln. eurų. Jie taip pat sutinka, kad kylantis akcizas dyzelinui bei tabako gaminiams turės įtakos šių pigesnių produktų nelegaliam gabenimui iš užsienio.

Projektu taip pat numatoma panaikinti, jo rengėjų nuomone, neefektyvią akcizų lengvatą aplinkai žalingiems akmens anglims, koksui ir lignitui.

„Tokiu būdu būtų prisidėta prie teisingesnio tokių produktų apmokestinimo, o kartu paspartintas švaresnės energijos gamybos rūšių plėtojimas, įskaitant ir atsinaujinančius energijos išteklius (t.y. mažiau taršų kurą deginančių katilų diegimą namų ūkiuose arba elektros, saulės, geoterminės energijos naudojimą)“, – dėstoma aiškinamajame rašte.

Dėl siūlomų pakeitimų akmens anglių tonos kaina padidėtų apie 9,11 euro.

Parlamentas siūlomus akcizų įstatymo projekto keitimus svarstys lapkričio 23 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius