Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimo vizija – pusę mėnesio per metus nedirbantys prekybos centrai

Absurdiškas, neaiškus ir diskriminuojantis. Taip antradienį Seimo pritarimą gavusį socialdemokrato Broniaus Paužos pasiūlymą didiesiems prekybos centrams uždrausti dirbti švenčių dienomis, vertina patys prekybininkai ir jų atstovai. Iš didžiųjų šalies mažmeninės prekybos tinklų kol kas tik „Norfos“ atstovai išreiškė savo pritarimą planuojamam draudimui – tiesa, taip pat tik su išimtimis.
Atidarytas naujas prekybos centras „Nordika“
Atidarytas naujas prekybos centras „Nordika“ / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Įstatymo nesupranta net specialistai?

„Siūlymas suformuluotas taip, kad draudžia prekybos tinklams reikalauti tiekėjų dirbti švenčių dienomis. Nors argumentacijoje siekiama drausti dirbti švenčių dienomis prekybininkams, bet techniškai ir teisiškai pasiūlymas draudžia tiekti prekes prekybos tinklams švenčių dienomis“, – ruošiamą draudimą komentavo Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdantysis direktorius Laurynas Vilimas.

 

„Toks absurdiškas ir neaiškus verslo santykių reguliavimas demonstruoja didžiausią nekompetenciją bei piktnaudžiavimą įstatymų leidybos teise. Net geriausi verslo teisės specialistai nesugeba iššifruoti draudimų esmės“, – piktinosi L.Vilimas.

Seimo nariai yra pasiryžę didiesiems mažmeninės prekybos tinklams uždrausti dirbti per visas švenčių dienas.

Seimo nariai yra pasiryžę didiesiems mažmeninės prekybos tinklams uždrausti dirbti ne tik per didžiąsias metų šventes, tokias kaip Kalėdos ar Velykos, bet ir per visas švenčių dienas, kurių mūsų šalyje per metus būna 15.

Birutė Vėsaitė: reikia švęsti, o ne dirbti už minimalų atlyginimą

Kaip Lietuvos radijo laidoje „60 minučių“ antradienį kalbėjo naująjį draudimą palaikanti Seimo narė, socialdemokratė Birutė Vėsaitė, prekybos centrų darbuotojai šventes turėtų švęsti, o ne būti darbe.

„Manyčiau, kad žmonės turėtų švęsti, o ne Kalėdas ar Velykas leisti darbo vietoje gaunant minimalų atlyginimą“, – teigė B.Vėsaitė.

Socialdemokratė pridūrė, kad jokių nuostolių dėl tokio draudimo didieji prekybos tinklai tikrai nepatirtų.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Birutė Vėsaitė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Birutė Vėsaitė

„Prekybos centruose taip pat dirba žmonės, kurie norėtų pabūti su savo šeimomis. O Lietuvos žmonės mažiau gi nevalgo, jie vis tiek išpirks tas prekes kitomis dienomis, pasiruoš iš anksto, jeigu žinos, kad švenčių dienomis didieji prekybos tinklai nedirbs. Ir atsirastų galimybė mažesnėms parduotuvėms dirbti“, – aiškino B.Vėsaitė. 

Prekybininkai entuziazmu netrykšta 

Bendrovės „Norfos mažmena“ atstovas spaudai Darius Ryliškis tikina, kad ši įmonė pasiūlymui drausti prekybininkams dirbti per šventes pritaria, tačiau ne tokia forma, kokią siūlo B.Pauža.

„Norfos“ pranešime žiniasklaidai pažymėta, kad pritaria siūlymui drausti dirbti per Velykas, Kalėdas ir sausio 1-ąją, tačiau ne per kitas švenčių dienas.

„Draudimų ribos turėtų būti protingos, nes dirbti reikia, o gyvenimas nėra vien šventė“, – sakė D.Ryliškis.

Prekybos tinklas „Rimi“ nedirbti per didžiąsias metų šventes sutiktų, tik jeigu būtų užtikrintos vienodos konkurencinės sąlygos ir draudimas būtų taikomas visoms prekybos įmonėms be išimties.

Nedirbti visas 15 šventinių dienų per metus mums atrodo ekonomiškai nepagrįstas sprendimas, – sakė UAB „Rimi Lietuva“ viešųjų ryšių vadovė Giedrė Bielskytė.

„Nedirbti visas 15 šventinių dienų per metus mums atrodo ekonomiškai nepagrįstas sprendimas“, – sakė UAB „Rimi Lietuva“ viešųjų ryšių vadovė Giedrė Bielskytė.

Daugiausiai mažmeninės prekybos parduotuvių Lietuvoje valdantis tinklas „Iki“, priklausantis UAB „Palink“, Seimo norą uždrausti dirbti švenčių dienomis taip pat vertina skeptiškai.

„Matome, kad mūsų pirkėjams svarbu, jog parduotuvės dirbtų per šventes, taigi sutinkame, jog prekybos tinklo parduotuvių darbo laikas šventinėmis dienomis būtų trumpinamas, tačiau taip pat norime palikti mūsų pirkėjams galimybę apsipirkti jiems patogiu metu ir švenčių dienomis“, – bendrovės poziciją komentavo UAB „Palink“ viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė.

Švenčių darbe nori ir darbuotojai?

Lietuvos mažmenines prekybos lydere tituluojamos „Maxima LT“ komunikacijos skyriaus vadovė Renata Saulytė 15min.lt teigė nesupranti ruošiamo įstatymo prasmės, nes švenčių dienomis dirbančių parduotuvių nori ne tik pirkėjai, bet ir darbuotojai.

„Šventinės dienos darbuotojams tampa ir puikia proga papildomai užsidirbti, nes pagal šalyje galiojančius įstatymus, darbas švenčių metu mūsų darbuotojams apmokamas dvigubu tarifu. Tad tikrai atsiranda darbuotojų, kurie pageidauja dirbti šventinėmis dienomis ir patys susikeičia su kolegomis“, – tikino R.Saulytė.

Be to, „Maxima“ atstovė priminė, kad šio tinklo parduotuvės švenčių dienomis yra atidaromos vėliau negu įprastai, o uždaromos dviem valandomis anksčiau.

„Kad mūsų klientai pageidauja, jog per šventes parduotuvės dirbtų, rodo ir pačių parduotuvių rezultatai. Klientų srautai ar apyvartos šventinėmis dienomis ne tik išlieka stabilūs, bet ir daugelio švenčių metų išauga“, – pridūrė R.Saulytė.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./„Maxima“ prekybos centras
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./„Maxima“ prekybos centras

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius