Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šeimos pagausėjimas – kaip tinkamai sudaryti šeimos biudžetą ir kiek gali kainuoti nežinojimas

Planuodami šeimos pagausėjimą pradedame ieškoti įvairios su tuo susijusios informacijos apie nėštumą, gimdymą bei vaiko auginimą. Ne mažiau svarbi tema, kuria reikėtų pasidomėti – šeimos biudžetas, rašoma pranešime spaudai.
M. Maknavičienė
M. Maknavičienė / Pranešimo spaudai nuotr.
Temos: 1 Šeima

Akivaizdu, kad šeima padidės, o pajamos – nebūtinai. Tai reiškia, kad labai svarbu apgalvoti, kur teks taupyti, o kokios išlaidos prisidės. Šiais metais Lietuvoje pasikeitė ligos ir motinystės išmokų įstatymas, tad neužteks pasitarti su draugų šeima, kuri prieš kelis metus susilaukė mažylio ir viską puikiai susitvarkė.

„Kadangi pasikeitimai – nauji, rasti savo šeimai naudingiausią sprendimą – pačių tėvų atsakomybė. Jei bendros šeimos pajamos yra didesnės, nei numatytas maksimalus vidurkis, nuo kurio skaičiuojamos išmokos, galima sakyti, kad finansiškai „neapsimoka“ auginti vaikus, nes valstybė numatė „lubas“ išmokoms.

Todėl daugiau uždirbantys tėvai vaikučio auginimo laikotarpį dažniausiai suplanuoja dar prieš gimdymą. Tai reiškia, pasiruošia finansiškai tam laikotarpiui, kaip pajamos, kurias gaus iš „Sodros“, bus ženkliai mažesnės, nei įprastai gaunamos iš darbdavio. Taip pat nuo gaunamų pajamų dydžio priklauso ir efektyviausias išmokų laikotarpio pasirinkimas.

Palikta galimybė dirbti darbo sutartimi būnant vaiko auginimo atostogose, tačiau darbo užmokestis ir išmoka turi neviršyti buvusio vidurkio, iš kurio skaičiuota išmoka (negalima, arba mažėtų išmoka nėštumo ir gimdymo atostogų (NGA), ir vaiko priežiūros atostogų (VPA) neperleidžiamų mėnesių metu), tuo tarpu dirbant savarankiškai individualia veikla pagal pažymą, yra galimybė vykdyti veiklą ir būti VPA, gaunamos pajamos iš veiklos neturės įtakos paskirtoms išmokoms”, – teigia Milda Maknavičienė, „iFuture INVESTMETS” pardavimo grupės vadovė.

M.Maknavičienė priduria, kad išlaidas vaikui reikėtų įtraukti į bendrą šeimos biudžetą, o ne sudaryti atskirą, tik vaikui skirtą biudžetą. Šeimos biudžetas turi prisitaikyti prie pokyčių, tad vaikelio atsiradimas ir auginimo išlaidos dažniausiai įtraukiamos į bendras visos šeimos išlaidas. Kartais galima atskirą biudžetą planuoti susilaukus dvynukų ar daugiau vaikų, nes tokiu atveju išlaidos vaikams tampa ženkliai didesnės.

Ekspertės nuomone, laukiantis pirmo vaiko gali atrodyti labai sudėtinga apskaičiuoti, kiek gi pinigų reikės jo maistui, drabužiams, priežiūrai bei sveikatos užtikrinimui. Gerai, kad gyvename informacijos amžiuje ir galime greitai bei paprastai rasti daug naudingos informacijos sau aktualiomis temomis.

Žinoma, kiekviena šeima turi savo individualią filosofiją apie vaiko auginimą, savo poreikius ir norus kaip jį maitinti bei auginti. Nėra universalaus patarimo ar apskaičiavimo, tinkamo kiekvienai šeimai. Vaikų auginimo išlaidos numatomos pagal šeimos galimybes ir poreikius. Akivaizdu tik viena – auginti vaiką nėra pigu. Planuojant biudžetą būtina numatyti įvairias išlaidas, kurios gali sudaryti nemažą dalį šeimos pajamų.

„Sudarant biudžetą nereikėtų bėgti įvykiams už akių. Pirmasis išlaidų planas yra tik pasiruošimas vaikučio atėjimui, įtraukiant rūbelius, baldus, vežimėlį ir panašius daiktus. Apie būrelius dar negimus vaikui dar tikrai anksti galvoti. Taip pat svarbu apskaičiuoti ir suplanuoti išlaidas tam laikotarpiu, kai pajamos sumažės – būnant vaiko auginimo atostogose. Nors įstatyme yra numatyta galimybė dirbti ir taip išlaikyti pajamas tokias, kokios buvo prieš nėštumą, ne visos mamos ir tėčiai nori grįžti į darbą taip anksti. Į šį klausimą taip pat būtina atsakyti sau bei aptarti su partneriu.

Sudarydami vaiko biudžetą skaičiuojame viską. Pirmiausia, turime išlaidų grupes, kurios kinta augant vaikui. Taip pat turime sudaryti ilgalaikį planą ateičiai pagal vaiko poreikius. Valstybė skiria kiekvienam Lietuvos vaikui pinigus iki jo pilnametystės (arba tol, kol mokosi bendrojo ugdymo programoje), tai jei valstybė yra pasirengusi galvoti apie mūsų vaikus iki jų pilnametystės, tėvai taip pat turėtų tai daryti”, – pabrėžia ji.

Kitas labai svarbus aspektas, kurį reikėtų numatyti sudarant biudžetą – infliacija. Infliaciją pastebime savo kasdienybėje, norime to ar ne, tad vaiko ateities planavime taip pat turėtume apie ją galvoti.

M.Maknavičienė įvardijo, kaip reikėtų valdyti savo pinigus. Pirmiausia – investuokite pinigus pagal savo galimybes, poreikius ir rizikos toleranciją. Antra – turėkite laisvai disponuojamų santaupų netikėtumams. Ir trečia – atsakingai vertinkite savo pajamų bei išlaidų srautus.

Įtraukus visus šiuos aspektus, sudarius planą ir paskaičiavus biudžetą, tėvams būtina jį aptarti tarpusavyje. Taip pat planuojant vaiką būtų atsakinga tiksliai išsiaiškinti, kiek pinigų jam gimus skirs valstybė pagal tuo metu galiojančius įstatymus ir kokios išmokos ar kitos pagalbos sulauksite iš darbdavio. Visa tai žinant sumažės finansinių iššūkių ir auginti naująjį šeimos narį taps lengviau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius