-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 26 /07:35

Seimui teikiamas prezidento siūlymas iš pensijų fondų išsiimti dalį lėšų

Seimui ketvirtadienį bus pristatytas prezidento Gitano Nausėdos siūlymas keisti antros pensijų pakopos sistemą numatant galimybę žmonėms vieną kartą iš fondų išsiimti dalį lėšų jų neapmokestinant.
Luko Balandžio / BNS nuotr.
Senjorai
Temos: 1 Prezidentas

Didinant paskatas dalyvauti pensijų kaupime šalies vadovas siūlo suteikti žmonėms teisę vieną kartą per kaupimo laiką gauti iki 25 proc. jo sukaupto pensijų turto išmoką.

Pasak prezidento patarėjos Irenos Segalovičienės, toks siūlymas pateiktas matant žmonių nepasitikėjimą antros pensijų pakopos sistema bei didesnei jų daliai atsisakant kaupti fonduose.

„Jeigu mes nieko nedarysime, šitai sistemai tikrai gresia rimtos rizikos. Prezidentas mano, kad nereikia griauti sistemos, o ją stiprinti ir didinti jos naudingumą gyventojams taip, kad žmonės turėtų interesą ir pasitikėjimą šita sistema“, – LRT radijui ketvirtadienį sakė I. Segalovičienė. 

Jos teigimu, Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) šalyse, kur yra automatinio įtraukimo į pensijų kaupimą sistema, taip pat egzistuoja papildomos priemonės išsiimti iš fondų dalį lėšų. 

„Kai yra galimybė išsiimti sumas, kai žmonės pavyzdžiui turi krizę, suserga kritine liga ar atsiranda kitos aplinkybės, ta galimybė yra veiksnys, skatinantis gyventojus dalyvauti pensijų kaupime“, – kalbėjo I. Segalovičienė. 

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas konservatorius Mindaugas Lingė sutiko, kad antros pensijų pakopos sistemoje yra taisytinų dalykų. Vis dėlto korekcijų jis siūlo imtis sulaukus Konstitucinio Teismo (KT) išaiškinimo.

„Tie žmonės, kurie dabar apsisprendė dalyvauti ir nori kaupti, jie taip pat nukentės. Pensijų fondui, anuitetų fondui tektų papildomai skolintis iš valstybės. Buvo paskaičiuota, kad dėl pasiūlymo, kurį teikia prezidentas, net 2,5 karto skolinimosi poreikis išaugtų“, – LRT radijui sakė M. Lingė.

„Tai, kas buvo kaupiama pensijai, suprantame, kad ir turi būti naudojama pensijos poreikis“, – pridūrė jis.    

KT balandį nusprendė nagrinėti 39 opozicijos narių prašymą, ar aukščiausiam šalies įstatymui neprieštarauja Pensijų kaupimo įstatymas, nenumatantis sąlygos gyventojui nutraukti pensijų kaupimo sutartį.

Taip pat prezidentas siūlo suteikti trijų mėnesių laiką, per kurį žmogus galėtų priimti sprendimą nutraukti arba tęsti kaupimą antros pakopos fonduose. Jis taip pat siūlo nustatyti pareigą „Sodrai“ gauti patvirtinimą, jog į kaupimą įtraukiamas asmuo gavo pranešimą apie tai.

G. Nausėda siūlo žmonių iki 21 metų automatiniu būdu netraukti į kaupimą. Anot jo, dauguma tokio amžiaus žmonių mokosi arba studijuoja, dažniausiai trumpam įsidarbinantys 18–20 metų jaunuoliai dar neturi daug žinių apie papildomą kaupimą pensijai.

Kartu su Pensijų kaupimo įstatymo projektu prezidentas teikia Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisas, pagal kurias  gautos vienkartinės išmokos būtų neapmokestinamos. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius