Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 22

Kredito istorija: kodėl ji lemia, ar gausite paskolą, ir kaip jos nesusigadinti?

Norite paimti būsto paskolą, tačiau nesuprantate, kodėl iš banko sulaukėte neigiamo atsakymo? Tikėtina, kad atsakymas slypi jūsų kredito istorijoje, kurią sugadinus į besiskolinantį įmonės ima žvelgti įtariai. 15min pateikia atsakymus į 7 svarbiausius klausimus apie tai, ką reikia žinoti apie kredito istoriją ir kaip jos nesusigadinti.
Kredito istorija
Kredito istorija / 123RF.com nuotr.

Kredito istorija yra gyventojo finansinio pajėgumo ir drausmės aprašymas, kurį vertina finansų, telekomunikacijų ir kitos įmonės, kai žmogus nori pasiskolinti ar perka išsimokėtinai.

Jos ataskaitą, kaip nurodo kredito biuras „Creditinfo“, sudaro kredito reitingas. Jis vertina, kiek tikėtina, kad asmuo daugiau nei 90 dienų vėluos atsiskaityti. Taip pat vertinami gyventojo turimi finansiniai įsipareigojimai – kitaip tariant, kas mėnesį privaloma mokėti pinigų suma (pavyzdžiui, mėnesinė įmoka už būsto kreditą).

123rf.com nuotr./Nekilnojamasis turtas
123rf.com nuotr./Nekilnojamasis turtas

Taip pat atsižvelgiama į nepadengtus įsiskolinimus, kai asmuo yra uždelsęs susimokėti bankams, kredito unijoms, lizingo, telekomunikacijų, elektros skirstymo įmonėms, analizuojama informacija apie praeityje pradelstus mokėjimus, kurie šiuo metu jau yra padengti.

Kredito istorijoje atsispindi ir informacija apie bankų, lizingo, telekomunikacijų įmonių atliktas užklausas, kuriomis domėtasi asmens mokumo duomenimis, taip pat verslo sąsajos, kai pateikiama informacija apie žmogaus dalyvavimą įmonės valdyme (einant akcininko, valdybos nario, direktoriaus pareigas).

15min, remdamasis ekspertų pateikta informacija, pateikia atsakymus į svarbiausius klausimus apie kredito istoriją.

1. Jei paskola domėsiuosi keliose kredito įstaigose, ar tai pablogins kredito istoriją?

Vienas dažniausiai su kredito istorija siejamų įsitikinimų – kreipimasis į kelias finansų įstaigas dėl paskolos gali ją pabloginti. Kiek tiesos čia slypi?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius