Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šeši ekonominiai būdai parklupdyti Rusiją

Vakarų atstovai sako, kad tinkamiausias atsakas į Rusijos agresiją yra ne karinis, o ekonominis. Kokie yra realiausi būdai paveikti Rusiją ekonomiškai? – svarsto Lenkijos leidinys „Gazeta Wyborcza“.
Rusijos rubliai
Rusijos rubliai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pirmoji idėja

Grasinimas Rusiją pašalinti iš G-8 bei atėmimas vilčių patekti į Tarptautinę ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizaciją (EBPO). Rusija nuo 1997 metų siekia patekti į EBPO, ir šiuo metu ji yra minima tarp realiausių kandidačių. V.Putinas prieš metus teigė, kad Rusija nuosekliai ir pagal grafiką eina keliu, nuvesiančiu ją į EBPO. Savaime suprantama, jeigu Rusija tęs savo agresyvius veiksmus, apie pakliuvimą į EBPO ji galės tik pasvajoti. Na, o apie tai, kad Rusija gali būti pašalinta iš G-8, garsiai paskelbta jau sekmadienį. Tai pašalintų Rusiją iš pasaulio elitinių valstybių sąrašo ir smarkiai sumažintų jos svorį dalyvaujant tarptautinėje politikoje. 

Antroji idėja

Politikus ir oligarchus įtraukti į juodąjį sąrašą. Susidūrus su diktatoriais geriausiai veikia argumentai, susiję su jų turtais. Kuomet buvo verčiamas Viktoras Janukovyčius, daug kalbėta, kad Europa pavėlavo įvesti finansines sankcijas, o oligarchų pinigai iškeliavo į ofšorines bendroves. Tačiau Austrija įšaldė 20 Ukrainos oligarchų sąskaitas, o Šveicarija įšaldė sąskaitas bendrovės, kurią šioje šalyje registravo V.Janukovyčiaus sūnus. Galima pranešti, kad jeigu V.Putinas ir toliau taip elgsis, jo aplinkos žmonėms bus uždrausta įvažiuoti į civilizuotą pasaulio dalį, o jų sąskaitos Vakarų bankuose bus įšaldytos. 

Trečioji idėja

Rusų firmų boikotas. Sunku įsivaizduoti „Gazprom“ boikotą, tačiau jeigu didžiosios kompanijos paskelbtų rusų bankų, prekybos centrų, vežėjų, gamintojų boikotą, Kremliuje tai sukeltų stiprų galvos skausmą. Galima peržiūrėti didžiųjų Rusijos korporacijų sutartis su Vakarų šalimis ir pažiūrėti, kaip galima spausti Rusiją šioje srityje. 

Ketvirtoji idėja

Smogti rublio kursui. Rusija – šalis su didžiulėmis skolomis, ir pastaraisiais metais jos skola augo greičiau nei pajamos iš eksporto. Skola jau viršijo 600 mlrd. dolerių, ir jeigu keli JAV bankai sužaistų biržoje, stengdamiesi susilpninti rublį, tai būtų rimtas smūgis ne pačius geriausius laikus išgyvenančiai Rusijos ekonomikai. Tiesa, tai vyksta jau net ir be bankų pastangų. Pirmadienį rublis smarkiai krito, ir ekonomistai skaičiuoja, kad viena diena kainavo Rusijai daugiau nei Sočio olimpinės žaidynės. 

Rusijos skola išaugtų dešimtimis milijardų dolerių. Tai taip pat reikštų, kad krentant valiutos kursui, paspartėtų kapitalo nutekėjimas, taip pat – padidėtų skolos aptarnavimo išlaidos bei sumažėtų šalies skolinimosi reitingas.

Tačiau tai turėtų ir atsakomąjį smūgį. Mat Vakarų bankai taip pat veikia Rusijoje, ir tai atsilieptų jiems, be to, valiutų karai nesunkiai ima vystytis kita kryptimi – pavyzdžiui, Kinija galėtų surengti atsakomąjį smūgį JAV, o juk kinai dabar yra didžiausi amerikiečių vertybinių popierių pirkėjai. 

Be to, Rusija turi ne tik dideles skolas, bet ir nemažus valiutinius rezervus – beveik 500 mlrd. dolerių. Taigi, lėšų rublio kurso išlaikymui gali užtekti. 1997 metais įvyko panašus smūgis, tačiau tuomet Rusija turėjo mažai dolerių, o spekuliantų ataka buvo krizės Azijoje ir sumažėjusios paklausos naftai pasekmė. Rusijos valdžia, naudodamasi TVF 22,6 mlrd. dolerių kreditu, bandė išgelbėti situaciją, tačiau Maskvos biržų indeksai krito 80 proc. Valdžiai teko nusileisti ir devalvuoti rublį. 

Penktoji idėja

Užsienio kapitalo pasitraukimas iš Rusijos. Per pastaruosius trejus ketverius metus užsienio kapitalo nutekėjimas iš Rusijos sudarė 300-400 mlrd. dolerių. Maskvoje galima gerai uždirbti, tačiau po Michailo Chodorkovskio istorijos užsienio investuotojai suprato, kad reikia arba gerai sutarti su V.Putinu, arba smarkiai rizikuoti. Daugybei investuotojų šios rizikos pasirodė per daug. Paskutiniai V.Putino išsišokimai šį jausmą tik padidino. O kas bus, jeigu kelios didžiosios reitingų agentūros (beje, visos iš JAV) staiga ims mažinti Rusijos ir Rusijos kompanijų reitingus?

Nei viena ekonomika negali normaliai funkcionuoti, jeigu iš jos ima staigiai nutekėti užsienio kapitalas, auga skolos aptarnavimo išlaidos, o valiuta nuvertėja. Tiesa, ir čia yra šalutinis efektas: tokios didelės šalies ekonomikos destabilizavimas gali sukelti chaosą ir visame pasaulyje – Rusijos problemos persimes į Aziją, o iš ten ir į visą likusį pasaulį. 

Šeštoji idėja

Amerikietiškos skalūnų dujos. Rusijos ekonomika 80-90 proc. priklauso nuo energetikos resursų kainų. Daugiau kozirių ši šalis neturi. Naftos ir dujų kainų kritimas staigiai įstumtų Rusiją į recesiją. Ir yra būdas tai padaryti. Pradžiai užtektų, kad JAV Europos rinkai pasiūlytų savo skalūnų dujų, kurios dabar naudojamos šalies viduje. Tai neabejotinai sumažintų kainas. 

Apibendrinant galima pasakyti štai ką: per pastaruosius 8 metus valstybės dalis Rusijos ekonomikoje išaugo nuo 38 iki 50 proc., skola siekia 600 mlrd. dolerių, o kiekvieną mėnesį iš šalies nuteka keli milijardai užsienio kapitalo. Siųsdamas tankus į kaimyninę šalį V.Putinas tvirtai užnertų kilpą ant ekonominės Rusijos kaklo. Ar atsiras protingas žmogus, kuris sugebėtų visa tai paaiškinti? 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius