Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 04 06 /14:17

Finansų ministerija: Lietuva kovai su COVID-19 skolinasi 1,5 mlrd. eurų

Lietuvą netrukus pasieks 1,5 mlrd. eurų skolintų lėšų iš tarptautinių finansų institucijų. Lėšos bus skiriamos užtikrinti valstybės iždo likvidumą, praneša Finansų ministerija. Premjeras Saulius Skvernelis pranešime sakė, kad verslo skatinimo priemonės jau finišo tiesiojoje. Pirmadienį vykusiame Vyriausybės COVID – 19 sukeltos situacijos valdymo komiteto posėdyje aptartos priemonės, skirtos nuo krizės nukentėjusiam verslo sektoriui bei fiziniams asmenims, taip pat jų skatinimo būdai.
Banknotų iliustracijos
Pinigai / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

„Pasaulio arenoje esame vertinami kaip patikimai ir labai atsakingai valdantys viešuosius finansus. Atėjo laikas tuo pasinaudoti Lietuvos gyventojų naudai. Pasirašiau 1,5 mlrd. eurų vertės paskolos sutarčių su tarptautinėmis finansinėmis institucijomis patraukliomis sąlygomis“, – sako finansų ministras Vilius Šapoka.

Finansų ministerija ir Europos investicijų bankas (EIB) šiandien pasirašė sutartį dėl 700 mln. eurų paskolos suteikimo. Galutinė paskolos trukmė ir palūkanų norma bus nustatyta atsižvelgiant į padėtį kapitalo rinkose.

Finansų ministerija su Europos Tarybos vystymo banku (ETVB) turi dvi 2019 m. birželį ir 2020 m. kovą pasirašytas sutartis po 100 mln. eurų. Pagal esamas sutartis numatoma padidinti paskolos sumą iki 400 mln. eurų.

400 mln. eurų paskolą Lietuvai suteiks ir Šiaurės investicijų bankas (ŠIB). Paskolos sutartis penktadienį tarp Finansų ministerijos ir ŠIB pasirašyta 10-ies metų trukmės su kintama palūkanų norma.

Vyriausybė pranešime nurodė, kad nuo penktadienio smulkios ir vidutinės įmonės gali kreiptis į INVEGA dėl palūkanų kompensavimo, tai jau padarė 50 įmonių.

Nuo balandžio 5 d. savarankiškai dirbantys asmenys ir darbdaviai, kurie dėl ekstremalios situacijos ir karantino paskelbimo išleidžia darbuotojus į prastovas, jau gali kreiptis dėl išmokų ir subsidijų į Užimtumo tarnybą. Iki pirmadienio vidurdienio jau kreipėsi 5548 savarankiškai dirbantys asmenys ir 38 darbdaviai.

Savarankiškai dirbantiems asmenims, kurie neturi darbo pajamų, bus skiriama 257 eurų fiksuoto dydžio išmoka už mėnesį. Darbdaviai, kurie ekstremalios situacijos ir karantino metu, darbuotojams ar jų grupei paskelbia prastovas, galės pasinaudoti valstybės subsidijomis darbo užmokesčiui – nors dar laukiama galutinio Seimo sprendimo, planuojama, kad subsidijos sieks 90 proc. arba 70 proc. nuo darbuotojui priskaičiuoto darbo užmokesčio, bet ne mažiau minimalioji mėnesio alga.

Balandžio 10 d. startuos kita priemonė, pagal kurią smulkios ir vidutinės įmonės galės kreiptis dėl paskolų sąskaitoms apmokėti tiekėjams, su kuriais įmonės negalėjo atsiskaityti dėl sustabdytos veiklos.

Nuo balandžio 14 d. smulkios ir vidutinės įmonės, kurios susidūrė su sunkumais dėl koronaviruso, galės kreiptis dėl paskolų likvidumui palaikyti (pinigus naudoti darbo užmokesčio daliai kompensuoti, nuomai ir kitoms būtinoms išlaidoms). Finansavimas bus skiriamas per vieną dieną.

Balandžio 15 d. pradės veikti COVID fondas laikinų sunkumų patiriančioms vidutinėms ir didelėms įmonėms. Kuriamas fondas padės užtikrinti vidutinių ir didelių įmonių likvidumą, galimybes gauti finansavimą ir leis verslui greičiau atsigauti po krizinės situacijos.

Balandžio 16 d. numatyta pradėti teikti portfelines garantijas žymiai palankesnėmis sąlygomis. Įgyvendinant Vyriausybės patvirtintą ekonomikos skatinimo ir COVID-19 plitimo sukeltų pasekmių mažinimo priemonių planą, valstybės garantijoms skirtas fondas padidintas daugiau nei dvigubai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius