Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Sicor Biotech“ valdančiai Izraelio farmacininkei „Teva“ skirta bauda už kyšininkavimą užsienyje

Izraelio teisingumo ministerija pirmadienį pranešė skyrusi 22 mln. JAV dolerių baudą šalies kompanijai, didžiausiai pasaulyje generinių vaistų gamintojai „Teva Pharmaceutical Industries“, Lietuvoje valdančiai biofarmacijos įmonę „Sicor Biotech“. Bauda buvo skirta už užsienio pareigūnų papirkinėjimą.
„Sicor“ „aukso“ kasykla: už dvilitrinį butelį – keli šimtai tūkstančių eurų
„Sicor Biotech“ valdančiai Izraelio farmacininkei „Teva“ skirta bauda už kyšininkavimą užsienyje / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Sutikusi sumokėti baudą bendrovė išvengė teismo proceso. Apie sekmadienį pasiektą susitarimą pranešta praėjus mėnesiui po to, kai „Teva“ pranešė visame pasaulyje atleisianti 14 tūkst. žmonių.

Baudą „Teva“ gavo už pareigūnų papirkinėjimą Rusijoje, Ukrainoje ir Meksikoje, pranešė Izraelio teisingumo ministerija. Pernai gruodį dėl tos pačios priežasties kompanija sutiko Jungtinėse Valstijose sumokėti 519 mln. JAV dolerių.

Vėliau Izraelio valdžia pradėjo savo atskirą tyrimą ir sutiko nesikreipti į teismą, jeigu „Teva“ sumokės 75 mln. šekelių (22 mln. JAV dolerių, 18 mln. eurų) baudą. Taip pat buvo atsižvelgta į tai, kad „Teva“ jau sumokėjo baudą JAV, bendradarbiavo su tyrėjais ir persitvarkė, kad būtų išvengta panašių atvejų ateityje. Be to, atsižvelgta į dabartinę „Teva“ finansinę padėtį, tai, kad bendrovė atleidžia darbuotojų.

„Teismo procesas tokiai pasaulinei kompanijai padarytų rimtą žalą“, – pažymėjo Izraelio teisingumo ministerija.

Jungtinių Valstijų duomenimis, „Teva“ papirko Rusijos valdžios pareigūną, kad padidinti išsėtinei sklerozei skirto vaisto „Copaxone“ pardavimus, kas leido kompanijai gauti daugiau nei 200 mln. JAV dolerių pelno. O minėtas pareigūnas 2010-2012 metais dėl to „užsidirbo“ apie 65 mln. JAV dolerių.

„Teva“ taip pat pripažino, kad 2001-2011 metais mokėjo kyšius aukštam valdžios pareigūnui Ukrainoje, kad didintų kompanijos gaminamų vaistų pardavimus.

O Meksikoje Izraelio farmacijos kompanija mokėjo kyšius gydytojams mažiausiai nuo 2005 metų.

„Teva“ už 40 mlrd. JAV dolerių įsigijus konkurentės „Allergan“ generinių vaistų padalinį, Izraelio farmacijos įmonę slegia didžiulė skola. Be šio įsigijimo, neigiamą poveikį įmonės rezultatams padarė ir mažos generinių vaistų kainos.

„Teva“ tikisi iki ateinančių metų pabaigos sutaupyti 3 mlrd. JAV dolerių vykdydama dvejų metų trukmės restruktūrizavimo planą, kuris pristatytas gruodį. Pagal jį ketinama atleisti 14 tūkst. žmonių, įskaitant 1750 darbuotojų Izraelyje.

Daugiau kaip 55 tūkst. darbuotojų pasaulyje turinti „Teva“ nurodė, kad bus atleidžiami įvairias pareigas einantys darbuotojai ir darbo jėga bus mažinama visose rinkose, kuriose veikia generinių vaistų gamintoja. Taip pat planuojama uždaryti arba parduoti tam tikras gamyklas Jungtinėse Valstijose, Europoje, Izraelyje ir kituose regionuose bei šalyse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius