TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Šiemet pasiruošimas Kalėdoms bus kitoks: tyrimas atskleidė, kiek gyventojai išleis dovanoms ir kiek artimųjų sveikins

Šiemet lietuviai kalėdinėms dovanoms ir šventiniam stalui pinigų negailės – yra pasirengę paploninti pinigines labiau nei anksčiau. Keičiasi ir kitos tendencijos – šįkart dovanų sulauks ne tik artimieji ar draugai, bet ir augintiniai, atskleidė tyrimas. Nemaža dalis prekių ieškos ne fizinėse parduotuvėse, o internete.
Kalėdinė dovana
Dovana / Shutterstock nuotr.

Dovanos – ne tik artimiesiems

Šiemet kalėdiniam stalui lietuviai ruošiasi skirti apie 133 eurus, o kalėdines dovanas planuoja pirkti 9 iš 10 gyventojų, kurioms išleis vidutiniškai 210 eurų, rodo žiniasklaidos planavimo agentūros „Inspired UM“ užsakymu KOG instituto atliktas rinkos tyrimas.

Daugelis numatė dovanas skirti vidutiniškai 6 artimiesiems, draugams ar bendradarbiams.

Visgi, jei paanalizuotume atidžiau, įžvelgtume tai, jog moterys ir kaimiškų vietovių gyventojai planuoja dovanomis pradžiuginti didesnį skaičių žmonių – 7 ar daugiau, kai tuo metu vyrai svarsto tik apie 1-2 asmenis.

Be to, be dovanų neliks ir dalis augintinių. Šiemet juos nustebinti dovanomis planuoja didesnis skaičius (12 proc.) Lietuvos gyventojų.

Ar visos dovanos bus praktiškos? Tikrai ne. Nors tokių dovanų poreikis vis dar yra didžiausias, tyrimo rezultatai rodo, kad su metais jis vis mažėja. Daugėja žmonių, besitikinčių sulaukti patyriminių arba su jų hobiu susijusių dovanų. Kai kuriems malonu būtų gauti ir ką nors sentimentalaus, prabangaus ar juokingo.

Tačiau galbūt šiemet lietuviai su dovanomis neprašaus, mat tikina atsižvelgsiantys į artimųjų ir draugų pomėgius, kai kurie ir tiesiai šviesiai paklaus, ko šie norėtų.

Nors, žinoma, kiti rengiasi parduotuvėse tiesiog ieškoti geriausių pasiūlymų, nuolaidų, pasikliauti prekybos vietų rekomendacijomis, idėjų ieškos ir dovanų giduose.

Be to, pirmą kartą daugiau žmonių sakosi ieškosiantys dovanų lietuviškose interneto parduotuvėse. Iki šiol pagrindinė vieta Kalėdų dovanoms įsigyti būdavo didieji prekybos centrai. Tiesa, pensininkai, darbdaviai, studentai bei moksleiviai ir toliau planuoja prekių dairytis fizinėse parduotuvėse.

Tikisi geresnių metų

Visi išvardyti skaičiai gerokai aukštesni nei pernai, mat 2022 m. dėl geopolitinių ir ekonominių veiksnių 16 proc. gyventojų dovanų net neplanavo pirkti ir Kalėdas teigė sutiksiantys kukliau. Bet šiemet gyventojų požiūris ėmė keistis.

Nors, tyrimo duomenimis, penktadalis gyventojų jaučia finansinį nesaugumą, šis skaičius laikosi panašiame lygyje jau ilgą laiką ir greičiau atspindi gana įprastinę visuomenės būseną nei signalizuoja apie kylančias dideles grėsmes. Tad net 8 iš 10 žmonių mano, kad ateinantys metai bus tokie pat kaip šie arba geresni.

Tikriausiai todėl grįžo ir kalėdinis entuziazmas, tokį matėme tik 2020 m.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius