-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Simonas Eimaitis: Lietuva metų pabaigoje gali dar kartą skolintis užsienyje

Obligacijas platinti Lietuvai padėjusio HSBC banko Besivystančių šalių obligacijų platinimo -skyriaus vadovas lietuvis Simonas Eimaitis prognozuoja, kad Lietuva šiemet dar kartą skolinsis užsienyje, ir teigia, kad finansų rinkų durys šaliai niekuomet nebuvo užtrenktos.
Eurai
Eurai / 123rf.com nuotr.
Temos: 1 HSBC

Pasak jo, Lietuvos sugrįžimas į skolinimosi eurais rinką, daugumos rinkos dalyvių akimis, yra tolygus žygdarbiui, nes nuo šių metu pradžios tą padaryti pavyko vos kelioms kur kas aukštesnius kredito reitingus turinčioms Rytų Europos šalims: Lenkijai, Slovakijai, Čekijai, penktadienį rašo „Verslo žinios“.

S.Eimaičio nenustebintų, kad jei Lietuva pradėtų srautus planuoti iš anksto ir į rinkas dar sykį pasibelstų metų pabaigai artėjant, nes 1 mlrd. eurų vertės obligacijų išpirkimas numatytas 2013 metų kovą.

Pasak jo, žinant, kokia nestabili yra rinka pastaruoju metu, išties butų tikslinga pasiruošti refinansavimui bent keliais mėnesiais anksčiau.

Šią savaitę Lietuva pasiskolino 1,4 mlrd. litų už 4,2 proc. metų palūkanas. Tarptautinėse rinkose eurais paskutinį kartą Lietuva skolinosi prieš trejus metus ir panašios trukmės obligacijos valstybės iždui tuomet kainavo daugiau nei 9 proc. metinio pajamingumo.

S. Eimaitis sako, kad pastarosios kelios savaitės signalizuoja, kad rinkose likvidumo euforija pradeda išsikvėpti, todėl, Lietuva, jo įsitikinimu, kaip tik suspėjo į nuvažiuojantį traukinį.

„Kalbant apie skolinimuisi pasirinktą laiką, svarbu pažymėti, kad gegužę Lietuvos laukia 1 mlrd. eurų emisijos išpirkimas. Išpirkus šias obligacijas ir investuotojams nepasiūlius naujos priemonės, tikėtina, kad daugelis jų nuo Lietuvos persiorientuotų prie kitų šalių. O tai nuo Lietuvos nukreiptų nelengvai pasiekiamą investuojančiųjų eurais dėmesį. Taigi, ši emisija – savotiškas ciklo išsaugojimas, ryšio su lojaliais investuotojais palaikymas. Lietuva pasinaudojo trumpu laiko tarpu, kai investuotojai Lietuvos kreditavimui buvo nusiteikę, ir padarė strateginį žingsnį, nes siekė išlaikyti esamus investuotojus“, – interviu dienraščiui sakė S.Eimaitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius