-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šimtas turtingiausių pasaulio žmonių 2012 metais uždirbo tiek, kad absoliutų skurdą išnaikinti būtų galima keturis kartus

2012 metais šimtas turtingiausių pasaulio žmonių iš viso uždirbo 240 milijardus JAV dolerių – tiek pinigų užtektų išnaikinti absoliutų skurdą visame pasaulyje keturis kartus, skelbia „Oxfam“ pridurdami, kad ekonominė krizė ir toliau krauna turtus patiems turtingiausiems.
„Disney“ personažas Skrudžas
„Disney“ personažas Skrudžas

„1 procentas turtingiausiųjų per pastaruosius 20 metų savo pajamas padidino 60 procentų, o finansinė krizė tik paspartino, o ne sulėtino šį procesą“, – rašoma naujoje tarptautinės labdaros organizacijos „Oxfam“ ataskaitoje.

Pavyzdžiui, prabangos prekių rinka kasmet auga dviženkliais procentais, o tuo tarpu visiškame skurde gyvenantys žmonės privalo išgyventi už maždaug 1,25 JAV dolerio kasdien.

„Laikas mūsų lyderiams reformuoti sistemą taip, kad ji veiktų visos žmonijos, o ne pasaulio elito labui“, – rašoma ataskaitoje.

Ataskaita „Nelygybės kaina: Kaip turto ir pajamų kraštutinybės kenkia mums visiems“ išplatina prieš kitą savaitę Davose prasidedantį Pasaulio ekonomikos forumą. Joje pasaulio lyderiai raginami iki 2025 metų panaikinti visišką skurdą ir apversti pastarųjų 20 metų tendenciją, kai daugelyje valstybių sparčiai auga nelygybė.

„Oxfam“ ataskaitoje rašoma, kad didelis turtas yra neetiškas, ekonomiškai neefektyvus, politiškai žalingas, jis skaido visuomenę ir kenkia aplinkai.

Nelygybės problema yra pasaulinė. Pavyzdžiui, Jungtinė Karalystė sparčiai ritasi link tokios nelygybės, kuri buvo Charleso Dickenso laikais. Kinijoje 10 procentų gyventojų gauna beveik 60 procentų visos šalies pajamų. Nelygybė Kinijoje yra dabar panaši į esančią Pietų Afrikoje, kuri yra pati nelygiausia šalis Žemėje. 1 procento turtingiausių JAV piliečių pajamos nuo 1980 metų padvigubėjo nuo 10 iki 20 procentų. O turtingiausių 0,01 procento amerikiečių gaunama pajamų dalis padidėjo net keturis kartus iki šiol nematyto lygio.

„Mes nebegalime ir toliau apsimetinėti, kad turto kūrimas keliems žmonėms ilgainiui padės ir kitiems – pernelyg dažnai tiesa būna atvirkštinė“, – sakė „Oxfam“ direktorius Jeremy Hobbsas. Anot jo, turto koncentracija nedidelės dalies žmonijos rankose mažina ekonominį aktyvumą.

Ataskaitoje pabrėžiama, kad super-turtingieji kontroliuoja politikus net ir demokratinėse valstybėse, o tai kuria politiką, kuri ir toliau krauna turtus ir taip turtingiems.

„Laikas mūsų lyderiams reformuoti sistemą taip, kad ji veiktų visos žmonijos, o ne pasaulio elito labui“, – rašoma ataskaitoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius