-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Singapūro ekonomika 2020 metais patyrė didžiausią nuosmukį istorijoje

Singapūro ekonomika patyrė didžiausią metinį susitraukimą 2020 metais, kai koronaviruso pandemija smogė gyvybiškai svarbiems miesto–valstybės prekybos ir turizmo sektoriams, pirmadienį parodė oficialūs duomenys.
Singapūras
Singapūras

Visgi 5,8 proc. ekonomikos susitraukimas nebuvo toks didelis, kaip bijota, mat oficialiose prognozėse kalbėta apie 6,5 proc. siekiantį nuosmukį.

Antrąjį ketvirtį finansų centru laikomas Singapūras krito į pirmąjį nuosmukį po 2008 metų pasaulinės finansų krizės, kai vyriausybė nurodė uždaryti daugumą verslų, įgyvendindama drastiškas priemones COVID-19 plitimui sustabdyti.

Viena iš atviriausių pasaulio ekonomikų, Singapūras yra laikomas pasaulinės prekybos sveikatos indikatoriumi, o dramatiškas jo ekonomikos nuosmukis sukėlė daug nerimo.

Visgi antrąjį pusmetį buvo sušvelninti apribojimai, todėl pagrindiniai ekonomikos sektoriai, pavyzdžiui, apdirbamoji pramonė, pradėjo atsigauti.

Remiantis Prekybos ministerijos paskelbtais išankstiniais ekonomikos raidos duomenimis, ketvirtąjį ketvirtį Singapūro ekonomika sumenko 3,8 proc. lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus – mažiau nei tikėtasi.

„CIMB Private Banking“ regiono ekonomistas Songas Sengas Wunas teigė naujienų agentūrai AFP, kad dėl stipraus kai kurių prekių eksporto susitraukimas nebuvo toks didelis, kaip bijota.

Pasak analitiko, šiemet tikimasi „maždaug 6 proc. atsigavimo“.

„Matome, kad įmonėms yra naudingas apribojimų sušvelninimas ir auganti pasaulinė [mikroschemų] bei vaistų paklausa“, – kalbėjo jis.

Singapūro ekonomika paprastai pirmiausia sureaguoja į išorinius sukrėtimus, o tada bangos paplinta po visą regioną. Visgi ji taip pat greitai atsigauna po patirtų nuosmukių.

Miestas–valstybė sulaukė pagyrų už tai, kaip ėmėsi valdyti pandemiją ankstyvaisiais etapais, tačiau vėliau protrūkiai kilo sausakimšuose bendrabučiuose, kuriuose gyvena mažai apmokami darbuotojai migrantai.

Visgi pastarosiomis savaitėmis viruso protrūkių tempai smarkiai sulėtėjo, o per dieną užfiksuojama tik keletas naujų užsikrėtimo atvejų.

Singapūro vyriausybė praėjusią savaitę pradėjo vakcinacijos nuo koronaviruso kampaniją, pirmoji Azijos šalyse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius