-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šio amžiaus viduryje vandenynuose žuvis išstums plastikas

2050 m. pasaulio vandenynuose bus daugiau plastiko, o ne žuvų, perspėjo Davoso ekonomikos forume susirinkę ekspertai antradienį, rašo cnn.com.
Gausybė plastiko atliekų nusėda jūrose ir vandenynuose, o galiausiai, per maisto grandinę, ir ant mūsų stalo.
Gausybė plastiko atliekų nusėda jūrose ir vandenynuose, o galiausiai per maisto grandinę ir ant mūsų stalo. / Hamburgo dailės ir amatų muziejaus nuotr.

Plastikas yra viena iš populiariausių pasaulyje naudojamų medžiagų, pasižyminti funkcionalumu ir itin žemais gamybos kaštais. Per pastaruosius 50 metų plastiko naudojimas išaugo 20 kartų, o per ateinančius du dešimtmečius gali padvigubėti.

Daugiau negu ketvirtadalis viso pasaulio plastiko yra sunaudojama įpakavimui.

Tik 14 proc. plastikinių įpakavimų yra perdirbami, o pagal bendrą perdirbimo rodiklį plastikas smarkiai atsilieka nuo popieriaus (58 proc.) ir geležies bei plieno (90 proc.).

Maža to, net trečdalis visų plastikinių pakuočių patenka į gamtą.

Skirtingų ekspertų skaičiavimais, 2050 m. bendras pasaulyje pagaminamo plastiko kiekis padidės tris kartus – iki 1,124 mln. tonų.

Davoso forumo dalyviai sutaria, jog vienintele išeitimi vengiant ekologinės katastrofos lieka plastiko perdirbimo skatinimas.

Manoma, jog, norint pasiekti šį tikslą, žmonės turi būti skatinami rinkti ir rūšiuoti plastiką, vengti vienkartinių pakuočių, o šalys privalo pagerinti atliekų rūšiavimo ir perdirbimo infrastruktūrą, taip sumažinant į gamtą patenkančių šiukšlių kiekį.​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius