-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Padėtis kaista: į valstybės biudžetą lėšų šįmet įplaukė jau mažiau, nei prognozuota

Valstybės biudžetas ir savivaldybių biudžetai pajamų gavo 0,4 proc. (14,3 mln. eurų) mažiau, nei prognozuota, ir 5,7 proc. (187,3 mln. eurų) daugiau nei pernai tą patį laikotarpį, skelbia Finansų ministerija. Finansų ministras Vilius Šapoka padėties nedramatizuoja ir sako, kad tai lėmė objektyvios priežastys.
Seimas pirmą kartą svarsto kitų metų biudžetą
Seimas pirmą kartą svarsto kitų metų biudžetą / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pajamų gauta 2,6 mlrd. eurų. Tai yra 32,6 mln. eurų mažiau, nei prognozuota, ir 90,7 mln. eurų (3,5 proc.) daugiau nei praėjusių metų tą patį laikotarpį, skelbia ministerija.

Pajamų iš PVM gauta 1,48 mlrd. eurų, t. y. 53,2 mln. eurų (3,7 proc.) daugiau nei pernai tuo pat metu ir 26,2 mln. eurų (1,7 proc.) mažiau, nei prognozuota.

Už visas akcizines prekes sausio–gegužės mėnesiais gauta 547,6 mln. eurų, t.y. 6,9 mln. eurų (1,2 proc.) mažiau, nei prognozuota, ir 17,6 mln. eurų (3,3 proc.) daugiau nei pernai tuo pat metu.

Pelno mokesčio įplaukos sudarė 110,1 mln. eurų – 11,9 mln. eurų (12,1 proc.) daugiau nei praėjusių metų sausio–gegužės mėnesiais ir 13,3 mln. eurų (10,8 proc.) mažiau, nei prognozuota.

Gyventojų pajamų mokesčio įplaukos į valstybės biudžetą ir savivaldybių biudžetus sausį–gegužę buvo 723,3 mln. eurų – 12,1 mln. eurų (1,6 proc.) mažesnės, nei prognozuota. Palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, šio mokesčio pajamų gauta 64,1 mln. eurų (9,7 proc.) daugiau.

Patvirtintos 2018 m. valstybės biudžeto pajamos (be ES lėšų) sudaro 6 767 mln. eurų, su ES lėšomis – 9 071 mln. eurų.

Finansų ministras Vilius Šapoka sako, kad pajamų nesurinkimą lėmė kelios priežastys. „Tai nežymūs mėnesiniai svyravimai, vienkartiniai veiksniai, kuriuos lemia objektyvios priežastys. Didžiausią įtaką sausio – gegužės mėn. pajamų atsilikimui nuo plano turėjo pridėtinės vertės mokesčio (PVM) surinkimas“, – teigiama ministro komentare.

Per minėtą laikotarpį jo buvo gauta 26,2 mln. eurų (1,7 proc.) mažiau nei prognozuota dėl didesnių PVM grąžinimų (per 2018 m. sausio – gegužės mėn. PVM grąžinta 76,2 mln. eurų daugiau, nei pernai per tą patį laikotarpį). Kitas svyravimas, pasak jo, atsirado dėl to, kad gegužę VMI gyventojams gražino daugiau GPM permokos negu pernai.

„Be to neatitikimas su planu atsirado ir dėl to, kad šio mėnesio valstybei priklausančių įmonių dividendai bus sumokėti artimiausiais mėnesiais. – teigia ministras. – Bendrai tariant, sausio – gegužės mėnesių valstybės ir savivaldybių biudžeto surinkime esminių rizikų nematome“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius