-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 26 /16:41

Skatins tėvus anksčiau grįžti į darbą: svarsto vaikų kambarius ir 4 darbo dienų savaitę

Seime pateikti įstatymų pakeitimai, kuriais bandoma anksčiau sugrąžinti tėvus iš tėvystės atostogų. Tarp jų – viešajame sektoriuje nustatyti 4 darbo dienų savaitę bei įpareigoti įrengti valandinės priežiūros vaikų kambarius. Trišalėje taryboje Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigė, kad tai nėra naujos socialinės garantijos, o alternatyva. Tačiau darbdavių ir darbuotojų interesams atstovaujančios organizacijos turėjo priekaištų.
Mama lydi dukrą į mokyklą
Mama lydi dukrą į mokyklą / 123RF.com nuotr.

Trišalėje taryboje buvo nagrinėjamas siūlymas taikyti sutrumpintą 32 valandų darbo savaitę vienam iš tėvų, jei jis grįžta į darbą nepasibaigus vaiko priežiūros atostogoms.

Viena jo autorių, t. y. Seimo pirmininkė V.Čmilytė-Nielsen, teigė, jog norima suteikti šeimoms galimybę derinti asmeninį gyvenimą su darbu. Kartu ji pabrėžė, kad tai nėra papildoma socialinė garantija, o alternatyva. Vienas iš tėvų, išėjęs į motinystės / tėvystės atostogas, galėtų grįžti iš jų anksčiau ir iki vaikui sukankant 3 metai, dirbti trumpesnę, keturių dienų savaitę.

„Pritarus šiam siūlymui, privačiame sektoriuje dirbančių žmonių sąlygos niekaip nepablogėtų. Pasiteisinus pilotiniam projektui, tikėtina, galima būtų svarstyti ir plėsti tokius pasiūlymus. Bet tai ateities klausimas“, – antradienį kalbėjo ji.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

Taryboje aptartas ir Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pakeitimas. Juo siūloma įrengti vaikų valandinės priežiūros kambarius valstybės ir savivaldybių įstaigose, jeigu jose yra bent 100 darbuotojų.

„Tai nebūtų vaikų ugdymas, o trumpalaikė priežiūra iki 3 val. Vaikų kambariai naudingi, kai vaiko mokykla baigiasi anksčiau nei tėvų darbas“, – kalbėjo ji.

V.Čmilytės-Nielsen teigimu, viešajame sektoriuje iš viso dirba apie 70 proc. moterų, todėl daroma prielaida, kad tokių kambarių poreikis yra didelis.

„Kitoms viešoms įstaigoms tai būtų rekomenduojama. Toks žingsnis paskatintų ir mažesnes viešojo sektoriaus įstaigas sekti tuo pavyzdžiu, bet tai būtų rekomendacija“, – nurodo ji.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė sveikino tokias iniciatyvas, tačiau nesuprato argumentų, kodėl 32 valandų savaitė negalėtų būti taikoma ir privačiame sektoriuje. Taip pat ji abejojo, ar kiti kolegos neturės atidirbti už grįžusiojo laisvą dieną.

„Akivaizdu, kad jei vieniems trumpėja darbo laikas, kiti dirbs papildomai, nes kitokios galimybės nebus. Tai norėtųsi akcento, kad kitiems už tą darbą būtų sumokėta“, – nurodė ji.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Inga Ruginienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Inga Ruginienė

V.Čmilytės-Nielsen nesutinka, kad tai pablogintų kitų žmonių darbo sąlygas.

„Mūsų įsitikinimu, kalbėti apie šios iniciatyvos plėtrą į privatų sektorių dar anksti, nes reikėtų sukurti kompensacinį mechanizmą“, – Trišalėje taryboje kalbėjo ji.

Anot Lietuvos verslo konfederacijos prezidento Andriaus Romanovskio, žvelgiant iš praktinės pusės, visi, kurie planavo 2 metus išbūti vaiko priežiūros atostogose, eis 3 metams.

„Ir de facto visi 3 metai bus 4 darbo dienų savaitė visoms mamos. Objektyviai taip apsimoka. Kam imti 2 metus, jei gali 3 metus ir trečius išeiti bei gauti 4 dienų darbo savaitę“, – įsitikinęs jis.

Kartu, A.Romanovskis priminė, neišsprendžiama dilema dėl tų darbuotojų, kurie samdomi terminuotam laikotarpiui ir pakeičia į vaiko priežiūros atostogas išėjusį asmenį.

„Jeigu staiga mama grįžta anksčiau, lieka klausimas darbovietei, ką daryti su žmogumi, kuris dirba pagal terminuotą darbo sutartį. Ar jį palikti vieną dieną dirbti, ar ne“, – svarstė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius