Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Skolininkai nuo antstolių ar VMI slepiasi po „Revolut“, bet startuolis žada pokyčius

„Revolut“ paskelbus apie gautą banko licenciją, dalis 15min skaitytojų pirmiausia susirūpino, ar tik jų sąskaitos netaps antstolių ar institucijų taikiniu. Pasirodo, nemažai skolininkų nuo pareigų kreditoriams atsiskyrė Lamanšo sąsiauriu – pinigai laikomi Didžiojoje Britanijoje, todėl nėra paprasta jų pareikalauti. Antstoliai ir net institucijos patvirtina, kad problema gili, ir tikisi, kad pokyčiai ateina.
Skolų išieškojimas
Skolų išieškojimas / 123RF.com nuotr.

Neabejotinai teigiama žinia Lietuvai apie naują banką sukėlė rūpestį tarp skolininkų.

„Labiausiai bus patenkinti antstoliai. Daug žmonių pradėjo naudotis „Revolut“, nes jis buvo neprieinamas reketininkams.“

„Džiaugsis antstoliai ir VMI.“

„Na pradės šaldyti skolininkų antstoliams sąskaitas ir daug varguolių pabėgs.“

„Jei nemokat mokesčių – esat vagys. Ir matau dar vieną pliusą, kad pinigų nebus galima praplaut.“

Tokie ir panašūs komentarai pradėjo plisti socialiniuose tinkluose ir portaluose po žinios, kad „Revolut“ tampa lietuvišku banku.

Iki šiol „Revolut“ klientų pinigai yra nepasiekiami kreditoriams, antstoliams ir netgi valstybinių institucijų reikalavimams, jų negalima nurašyti automatiškai naudojantis Registrų centro PLAIS sistema.

Mat antstoliai gali kreiptis tik į Lietuvoje registruotas įmones ar filialus, o naujos finansų technologijų kompanijos paprastai veikia neįsteigusios filialo.

15min pakalbinti skolų išieškojimo ekspertai atsidūsta, kad skolininkai gali daug metų taip slėptis nuo prievolių. Tačiau „Revolut“ virtimas banku iš tiesų situaciją gali pakeisti.

Norėdami naudotis bankinėmis paslaugomis, „Revolut“ klientai turės pinigus persikelti į Lietuvą. Dar vienas neaiškumas – „Brexit“. Šis procesas taip pat gali lemti, kad lietuvių pinigai vėl bus laikomi Lietuvoje.

„Revolut“ patvirtino, kad bankinių paslaugų jurisdikcija bus Lietuva.

Antstolis: gili problema

Antstolis Arminas Naujokaitis 15min patikino, kad skolininkų slapstymosi problema didelė, jis papasakojo, kokius kryžiaus kelius tektų nueiti, norint atgauti skolą iš lietuvio, kurio pinigai – Londone.

„Taip, „Revolut“ leidžia pasislėpti. Matote, ši įmonė veikia ne Lietuvoje, ji yra Didžiojoje Britanijoje. Ir pinigai saugomi yra ne Lietuvoje – Didžiojoje Britanijoje“, – sako A.Naujokaitis.

Anot jo, panašių problemų nekyla su Lietuvoje veikiančiomis mokėjimų įmonėmis, pvz., „Paysera“ ar „MoQ“.

„Aš negaliu išeiti už savo Respublikos ribų, kiekviena valstybė turi savo suverenitetą. Jei jūsų turtas bus Lenkijoje, tai aš negalėsiu jo areštuoti ir parduoti. Tai taip pat ir pinigai – jie laikomi ne Lietuvoje. Nors IBAN lietuviškas, bet pinigai laikomi ne Lietuvoje ir tai yra problema, kuri turėtų būti sprendžiama. Daug, labai daug skolininkų turi tas sąskaitas. Pasižiūrėkite, Lietuva „Revolut“ yra ketvirta pagal dydį rinka, tai spėkite, kodėl“, – atsidūsta antstolis.

„Revolut“ nuotr./Lietuvoje siūlys atlyginimus pervesti į „Revolut“ sąskaitas
„Revolut“ nuotr./Lietuvoje siūlys atlyginimus pervesti į „Revolut“ sąskaitas

Anot jo, dabar skolų išieškojimas ūkanotame Albione yra itin sudėtingas ir brangus, todėl retai kada ryžtamasi tą daryti.

„Reikėtų išsiimti Europos vykdomąjį raštą, tada kreiptis į Didžiosios Britanijos antstolius atitinkančią instituciją, kad jie galėtų tai atlikti pagal Didžiosios Britanijos įstatymus. Tačiau kaštai – net nėra ką lyginti. Lietuvoje jie labai maži. O ten kreiptis dėl 5000–6000 eurų skolos turbūt net ir neapsimokėtų, nes vietiniam antstoliui sumokėtume ne ką mažesnę pradinę įmoką. Ir dar tai nereiškia, kad jei šiandien ten sąskaitoje yra pinigų, rytoj jų dar ten bus“, – sako A.Naujokaitis.

Slepiasi 5–7 proc. skolininkų

Teisinių konsultacijų ir skolų išieškojimo įmonės UAB „Legal Balance“ direktorius Marius Šlepetis įžvelgia, kad „Revolut“ tapus banku situacija iš tiesų gali keistis, tik ne iš karto.

„Pagrindinė problema yra ta, kad kol „Revolut“ Lietuvoje veikia neįsisteigęs filialo, visi pinigai juridiškai yra Anglijoje. Tau pakanka atsisiųsti programėlę, identifikuotis, persisiųsti pinigus ir viskas – juridiškai jie Anglijoje. Nė vienas antstolis Lietuvoje, ar netgi VMI, muitinė ar prokurorai – niekas negali pasiekti tavo pinigų dėl jurisdikcijos“, – aiškina M.Šlepetis.

Jis tikina, kad tai didelė terpė skolininkams piktnaudžiauti, todėl kreditorius vienijanti asociacija „ne kartą teikė prašymą Teisingumo ministerijai, Lietuvos bankui, su klausimais, ką daryti“.

123RF.com nuotr./Teisė
123RF.com nuotr./Teisė

„Ši problema yra ne tik su „Revolut“, bet su kitais startuoliais. Taip pat ir su Vokietijos N26, ar Izraelio „Moneta International“ – visi startuoliai, vadinamieji fintechai, veikia Lietuvoje, turi Centrinio banko leidimus, bet neįsisteigę filialo. Ir kol neturi filialo, antstolis negali tau net rašto atsiųsti, nes jis veikia išimtinai Lietuvos teritorijoje“, – sako M.Šlepetis.

„Neturime tikslių duomenų ir skaičių. Bet vien mano portfelyje 5–7 proc. skolininkų turi „Revolut“ sąskaitas ir tą deklaruoja viešai. Jie jaučiasi bebaimiai ir kartais netgi atvirai sako, kad nieko jūs man nepadarysite, nepagausite. Štai toks kartais yra įsivaizdavimas“, – sako M.Šlepetis.

Jis taip pat patvirtina, kad skolai nesiekiant bent 3–4 tūkstančių eurų, neapsimoka skolos išieškojimo procedūrų Didžiojoje Britanijoje pradėti.

Revolut“: bankinių paslaugų klientai bus Lietuvos jurisdikcijoje

Kad permainos gali ateiti, iš dalies patvirtina ir pati „Revolut“. Tiesa, ne iš karto.

„Bankinė licencija suteikta UAB „Revolut Technologies“. Ši įmonė bus atsakinga už tokių bankinių paslaugų, kaip kreditas, indėliai ir kt. teikimą. Kai būsime pasiruošę ir pradėsime teikti bankines paslaugas, klientas programėlėje gaus pasiūlymą rinktis, ar nori naudotis banko paslaugomis, ir jei norės savo laikomas lėšas iš elektroninių pinigų institucijos („Revolut Ltd“) perkelti į banką, turės sutikti su bankiniais nuostatais ir sąlygomis“, – apie būsimą perėjimą komentuoja „Revolut“ atstovė Ieva Elvyra Kazakevičiūtė.

Taip pat Lietuvos bankas lietuviškai įmonei „Revolut Payments“ suteikė elektroninių pinigų įstaigos licenciją.

„Revolut“ nuotr./Lietuvoje siūlys atlyginimus pervesti į „Revolut“ sąskaitas
„Revolut“ nuotr./Lietuvoje siūlys atlyginimus pervesti į „Revolut“ sąskaitas

„Revolut Ltd“ yra visų kitų įmonių valdančioji kompanija, kuri „parduoda“ darbuotojus ir atliekamą darbą (technologijas, klientų aptarnavimą, rinkodarą, kita) dukterinėms įmonėms, o bankinės paslaugos bus tvarkomos UAB „Revolut Technologies“, – sako I.E.Kazakevičiūtė.

Ji pažymėjo, kad pačių gyventojų yra pareiga deklaruoti savo sąskaitas ir atsakingai tvarkyti savo finansus.

Automatiškai lėšos nurašomos iš 89 kredito įstaigų, bet ne „Revolut“

Lietuvos institucijos įsiskolinimus iš bankų sąskaitų gali nurašyti automatiškai per Piniginių lėšų apribojimų informacinę sistemą (PLAIS). Sistemą valdančio Registrų centro atstovas spaudai Mindaugas Samkus paaiškino, kad kol kas galimybės nurašyti pinigų iš „Revolut“ sąskaitų nėra.

Antstolių, VMI, „Sodros“ ar Muitinės departamento pateikus nurodymus kredito, mokėjimo ar elektroninių pinigų įstaigoms siunčia per Lietuvos banko sistemą KART.

„Kredito įstaiga, gaunanti iš PLAIS nurodymus, turi būti KART dalyvė, o „Revolut“, mūsų žiniomis, šiuo metu nėra KART dalyvė. PLAIS šiuo metu nurodymų teikėjų nurodymus teikia į 89 kredito įstaigas“, – aiškina M.Samkus.

Registrų centro nuotr./Mindaugas Samkus
Registrų centro nuotr./Mindaugas Samkus

Anot jo, „Revolut“ pirmiausiai turėtų tapti Lietuvos banko KART sistemos dalyve, pasirašyti sutartį su VMI dėl informacijos į inspekciją teikimo apie klientams atidarytas ir uždarytas sąskaitas, o po to pasirašyti sutartį su Registrų centru dėl duomenų apsikeitimo su PLAIS.

VMI: turės informuoti apie sąskaitas

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) Teisės departamento direktorė Rasa Virvilienė aiškina, kad licenciją Lietuvoje gavusi „Revolut Technologies“, kaip ir kitos kredito, mokėjimo ir elektroninių paslaugų įstaigos, privalės pateikti informaciją apie atidarytas ir uždarytas visų rūšių sąskaitas.

„Kai įstaiga yra ne Lietuvos jurisdikcijoje ir Lietuvoje ir mokesčių administratoriui duomenų teikti neprivalo, gyventojai ir įmonės privalo VMI pranešti apie atidarytas ir uždarytas bet kokios rūšies sąskaitas užsienio valstybės įstaigose. Gyventojai informaciją VMI apie tokių sąskaitų atidarymą bei uždarymą reikia pateikti pasiekus ar viršijus metinę 15 tūkst. eurų apyvartą“, – aiškina R.Virvilienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rasa Virvilienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rasa Virvilienė

Ji patikina, kad VMI taip pat gauna informaciją apie Lietuvos gyventojų užsienyje turimą turtą, pajamas, taip pat ir informaciją apie lietuvių sąskaitas užsienio bankuose iš užsienio šalių mokesčių administratorių. Ir ši informacija pasiekia automatiškai – vien pernai VMI buvo informuota apie 114 tūkstančių lietuvių sąskaitas užsienyje iš 59 užsienio šalių.

Jei mokesčių mokėtojas turi skolų Lietuvoje ir žinoma, kad jis turi sąskaitų arba turto užsienio valstybėje, vadovaujantis ES Direktyva ir tarptautinėmis sutartimis, VMI turi teisę kreiptis į užsienio mokesčių administratorių su prašymu vykdyti skolos išieškojimą užsienio valstybėje“, – sako R.Virvilienė.

Pokyčiai vyksta visos ES mastu

„Revolut“ virstant banku sukčiaujantiems skolininkams iš tiesų situacija bus sudėtingesnė.

„Legal Balance“ direktorius M.Šlepetis paaiškina, kad jau dabar Lietuvos antstoliai gali įšaldyti sąskaitas visoje Europoje.

„ES jau veikia europinis sąskaitos blokavimo institutas. Tai reiškia, kad jei Lietuvos pilietis yra Ispanijoje ir aš turiu įrodymą, kad jis yra Ispanijoje, pvz., pasižiūriu deklaruotą gyvenamąją vietą, tada aš rašau Lietuvos teismui prašymą, kad blokuotų jo sąskaitas Ispanijoje. Tuomet Lietuvos teismas kreipiasi į atitinkamą instituciją Ispanijoje, Lietuvoje tai būtų VMI atitikmuo. Ispaniškas mokesčių administratorius suteikia teismui visą informaciją, ar tas asmuo turi banko sąskaitų. Jeigu turi, teismas prašo institucijos blokuoti“, – aiškina procedūrą M.Šlepetis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eurai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eurai

Anot jo, tokia procedūra kreditoriams tekainuoja 28 eurus.

„Niuansas tik toks, kad šiame institute nedalyvauja Didžioji Britanija ir Danija. O būtent iš Jungtinės Karalystės yra „Revolut“, tad kol kas atsitrenkdavome lyg į sieną“, – sako M.Šlepetis.

Jis paaiškina, kad jau užblokavus sąskaitą su pinigais gana paprasta ir skolą nurašyti – kreipiamasi į tos šalies antstolius.

„Pvz., mes užblokavome Vokietijoje asmens sąskaitas, ir iškart skolininkas atsibudo ir sumokėjo visą pinigų sumą, nes jam užblokavo visas sąskaitas. Mes jam atblokavom sąskaitas ir net nereikėjo pereiti iki reikalavimų vykdymo. Lygiai taip pat ispanai gali blokuoti sąskaitas Lietuvoje“, – sako M.Šlepetis.

Kalbinti skolų išieškojimo specialistai atkreipia dėmesį, kad neaišku kaip situacija pasikeis po „Brexit“ – jei nebus kitokių susitarimų, Didžiajai Britanijai išstojus iš ES pinigams gali tekti sugrįžti į Lietuvą ar kitas Europos šalis, kur jie bus lengviau pasiekiami antstoliams.

„Turime pasirūpinti, kad finansinės paslaugos ne tik taptų pigesnės, greitesnės ir patogesnės, tačiau taip pat nebūtų sudaromos sąlygos skolininkams piktnaudžiauti“, – vertina M.Šlepetis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius