Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Škvalo išvakarėse – nauja medvežė

Kai škvalas nusiaubė Pietų bei Pietryčių Lietuvos miškus daugeliui savininkų teko gerokai pakratysi kišenes: miškui tvarkyti jie turėjo samdyti modernią techniką turinčias firmas. Bukonyse (Jonavos r.) įsikūrusi bendrovė UAB „Girukas“ turėjo naują medvežę. Ją bendrovė pirko pasinaudodama ES parama.
Po audros
Po audros / 15min.lt skaitytojo Daliaus Z. nuotr.

Parama miško investicijoms mokama pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos priemonę „Miškų ekonominės vertės didinimas“.

Jos gali siekti miško savininkai, savivaldybės ir jų asociacijos, ketinantys investuoti į į ne mažesnį kaip 1 hektaro miško valdos plotą, ir siekiantiems padidinti miško ekonominę vertę.

Parama mokama pagal dvi šios priemonės veiklos sritis. Pagal pirmąją veiklos sritį remiamas mažos ekonominės vertės medynų ir krūmynų pertvarkymas bei jaunuolynų ugdymas.

Pagal antrąją veiklos sritį –– naujos miško kirtimo, apvaliosios medienos ir biokuro ruošos technikos bei įrangos įsigijimas.

Yra miško savininkai

Bukonyse įsikūrusi bendrovė UAB „Girukas“  verčiasi medienos perdirbimu – pjauna lentas, gamina medinius padėklus. Tačiau bendrovė bei jos savininkai turi ir nemažai miško. „Vien tik bendrovės vardu yra 300 ha“,–– neslėpė jos vadovas ir vienas savininkų Arūnas Jankauskas.

Tvarkyti šių miškų bendrovė iš pašalies nieko nėra samdžiusi.  Ir kerta juos, ir sodina pati. Todėl tam jai reikia turėti ir nuosavos technikos.

Kreipėsi paramos

Pasitarę bendrovės savininkai nutarė pirkti atkirai naują kirtimo mašiną ir naują medvežę. Kombaino, kuris mišką ir kerta, ir veža, jie nenorėjo. „Iš karto mums būtų buvę per brangu“,–– sakė miško savininkas.

Nepigi ir medvežė, kurią jie pirko. Viską sudėjus kainavo ji  beveik milijoną litų. Tačiau  UAB „Girukas“  kreipėsi ES paramos.

Pagal KPP priemonę „Miškų ekonominės vertės didinimas“ bendrovė atgavo pusę sumos – daugiau nei 419 tūkst. litų.

Išmėgino Varėnoje

Naują medvežę UAB „Girukas“ įsigijo šįmet, kai Pietų Lietuvoje praūžė škvalas. Bendrovė ir jos savininkai nuosavų miškų turi ir Varėnos rajone. Tad vienas škvalo šuoras kliuvo ir jiems.

Parama

Škvalas ne tik išlaužė, bet ir su šaknimis išvartė medžius. Įvažiuoti į tokį mišką, paprastu būdu ištraukti iš jo medieną būtų buvę neįmanoma.

„Naujoji medvežė  iš toli gali pasiekti medieną, pati ją pasikrauna, surūšiuoja sortimentais, o svarbiausi ji nesumindo taip, kaip anksčiau traktoriai, miško paklotės“,–– miško savininkas brangina savo mišką.   

Kreipsis supaprastinta tvarka

Dabar UAB „Girukas“ ketina pirkti ir naują kirtimo mašiną. Šiai paramos pagal tą pačia KPP priemonę „„Miškų ekonominės vertės didinimas“ bendrovė kreipsis supaprastinta tvarka.

Kreipiantis paramos supaprastinta tvarka nereikia pateikti atskiro verslo plano, greičiau vertinama  paraiška.

Tačiau supaprastinta tvarka galima prašyti  ne didesnė negu 150 tūkst. litų paramos.

„Turėsime išsiversti, nes negalime viršyti vienam projektui nustatytos paramos sumos“, – sakė bendrovės vadovas.

Gali gauti milijoną

Kreipiantis paramos vienam projektui įgyvendinti įprasta, t.y. ne  supaprastintąja tvarka, pagal pirmąją veiklos sritį vieno projekto įgyvendinimui gali būti suteikta iki 172.640 litų, pagal antrąją – iki 690.560 litų paramos suma.

Jeigu ES lėšų iš karto siekiama pagal abi priemonės veiklos sritis bendram projektui įgyvendinti, skiriamos paramos suma negali viršyti 690.560 litų.

Per visą 2007–2013 metų laikotarpį vienam paramos gavėjui didžiausia paramos suma pagal investicines priemones negali viršyti 1.381.120 litų.

Kreipėsi 100 pareiškėjų

KPP priemonei „Miškų ekonominės vertės didinimas“  šiais metais skirta daugiau nei 10 mln. litų . Paramos jau kreipėsi  17 pareiškėjų. Bendra jų prašoma suma – daugiau nei 2,7 mln.litų.

Paraiškos bus renkamos šiais metais  iki gruodžio 31 d.  arba iki bus gauta paraiškų, kurių prašomos paramos suma bus lygi nustatytai pagal šią priemonę  metinei sumai.

Jos teikiamos NMA Kontrolės departamento teritoriniuose skyriuose pagal projekto įgyvendinimo vietą.

Parama1

Per visą 207 –2013 metų laikotarpį paramos miškų ekonominei vertei didinti kreipėsi  100 pareiškėjų. Bendra jų prašoma paramos suma –  daugiau nei 33,8 mln.litų.
 
Iš viso šiai priemonei numatyta daugiau nei 70 mln.litų.

Reikalavimai pareiškėjams

Pareiškėjai privalo:

* Iki paraiškos pateikimo įregistruoti valdos duomenis Lietuvos Respublikos žemės ūkio ir kaimo verslo registre (šis reikalavimas netaikomas savivaldybėms).
 
* Užtikrinti, kad išlaidos, kurioms finansuoti prašoma paramos, nebuvo, nėra ir nebus finansuojamos iš kitų nacionalinių programų ir EB fondų.
 
* Užtikrinti tinkamą projekto finansavimo šaltinį.
 
* Be rašytinio Agentūros sutikimo nekeisti projekto įgyvendinimo vietos ir sąlygų, neparduoti ir kitaip neperleisti kitam asmeniui už paramos lėšas įgyto turto mažiausiai penkerius metus nuo paramos sutarties pasirašymo datos.
 
*Apdrausti turtą, kuriam įsigyti ar sukurti bus panaudota parama, ne trumpesniam kaip penkerių metų laikotarpiui nuo paramos sutarties pasirašymo.
 
* Diegti tik tokias investicijas, kurios atitinka aplinkos apsaugos reikalavimus.
 
* Pateikti miškotvarkos projektą, o paramos siekiant pagal pirmąją veiklos sritį – ir miško valdos rekonstrukcijos projektą.

* Paramos siekiant pagal antrąją veiklos sritį pateikti verslo planą, kuriuo turi įrodyti, jog ūkis  atitinka ekonominio gyvybingumo kriterijus.

* Verslo plane įrodyti, jog pajamos iš miško kirtimo, apvaliosios medienos ar biokuro ruošos paslaugų teikimo kitiems privačių miškų savininkams (paslaugų teikimas ne privačių miškų savininkams neremiamas) sudarys ne daugiau kaip 50 proc. visų pajamų, gaunamų iš miško kirtimo, apvaliosios medienos ar biokuro ruošos.

* Tvarkyti ir (ar) įsipareigoti tvarkyti buhalterinę apskaitą.

 

15min.lt nuotr./KPF logotipas naujas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius