-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl spartaus statybinių medžiagų brangimo – grėsmė sustoti 41 valstybinio objekto statyboms

Lietuvos statybininkų asociacijos (LSA) prezidentas Dalius Gedvilas 15min teigė, kad šiemet viešajame sektoriuje gali sustoti net 41 projekto statybos. Taip esą gali nutikti, nes statybinių medžiagų kainos smarkiai išaugo, o viešųjų pirkimų sutartyse užsakovai nelinkę indeksuoti kainų augimo. Viešasis sektorius pripažįsta, kad su tam tikrais iššūkiais išties susiduriama.
Statybos
Statybos / 123RF.com nuotr.

Lietuvos statybininkų asociacijos (LSA) prezidentas, Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) viceprezidentas Dalius Gedvilas 15min tvirtino, kad asociacija jau dabar registruoja projektus viešajame sektoriuje, kurie gali sustoti dėl smarkiai išaugusių kaštų.

Rusijai užpuolus Ukrainą, Lietuvos statybos sektoriui iš karto užsivėrė trys rinkos, iš kurių bendrovės atsigabendavo statybinių medžiagų – Ukraina, Rusija ir Baltarusija. Dėl šios priežasties žaliavų kainos išaugo kartais.

„Viešųjų pirkimų sutartyse užsakovai nelinkę indeksuoti kainų augimo. Darome dabar apklausą, kurie projektai gali dėl to sustoti. Civiliniame kodekse numatyta, kad galima daryti susitarimų pakeitimus, bet didelė dalis užsakovų neturi iš ko sumokėti pabrangimo. Dabar įmonės konsultuojasi, ką daryti“, – aiškino D.Gedvilas.

LSA vadovo teigimu, šiuo metu yra 41 sutartis, kurias Lietuvos statybų bendrovės norėtų stabdyti.

„Jei nebus viešuosiuose projektuose indeksuojamos kainos, sustos daug projektų. Premjerę kviečiame kalbėtis, kad neatsirastų gausybė nebaigtų valstybinių objektų, bet kol kas neturime atsakymo“, –prisipažino D.Gedvilas.

VILNIUS TECH nuotr./Dalius Gedvilas
VILNIUS TECH nuotr./Dalius Gedvilas

Tarp viešųjų pirkimų objektų, kurie gali stagnuoti, 15min šaltinių duomenimis, yra švietimo, Lietuvos automobilių kelių direkcijos (LAKD), Krašto apsaugos ministerijos (KAM) vykdomi projektai. Tiesa, institucijos apie tai kalbėti nelinkę.

Tuo tarpu D.Gedvilas pabrėžia, kad reikalingi ryžtingi sprendimai, kad tikslinant biudžetą Finansų ministerija nustatytų rezervą, kuris būtų skirtas pabrangusioms viešųjų objektų statyboms kompensuoti.

Taip pat, pasak asociacijos vadovo, reikia ir teisinio reguliavimo – nustatyti, kad viešųjų pirkimų sutartis būtų galima keisti.

„Turi būti teisė peržiūrėti rangos sutartį, pagrindžiant dokumentais, sumokėti pabrangimą ir nustatyti, iš kokio šaltinio jis būtų padengtas“, – savo siūlymais dalijosi D.Gedvilas.

Kainos išaugo iki trijų kartų

Apie tai, kad dalyvaudamos viešuosiuose pirkimuose įmonės tikrai susiduria su sudėtinga pabrangusių žaliavų kainų situacija, 15min tvirtino ir Vilniaus kelių ir inžinerinių tinklų tiesimo bendrovės „Fegda“ generalinis direktorius Gediminas Gribulis.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Gediminas Gribulis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Gediminas Gribulis

Pašnekovas neatmetė galimybės, kad, matant labai didelį neapibrėžtumą, daug viešųjų pirkimų pasirašytų sutarčių bus nutraukta, nes rangovai nebeįstengs finansuoti pabrangimo savomis lėšomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius