Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Smulkieji pieno ūkiai traukiasi

Mažieji ūkiai nyksta, nes pieno perdirbėjai juos aplenkia dideliu ratu. Netik dėl dešimčių kilometrų, kuriuos turėtų įveikti pienvežiai, bet ir dėl prastos pieno kokybės, rašo „Lietuvos rytas“.
Pienas
Pienas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Jau nebevažiuojame pas kiekvieną smulkųjį ūkininką, jei pelnas, gautas iš nupirkto pieno, nepadengia transporto sąnaudų. Tuomet smulkiajam žemdirbiui tenka arba didinti bandą, arba kooperuotis su kaimynais ir nugabenti pieną į supirkimo punktą, arba apskritai atsisakyti pienininkystės“, – sakė įmonės „Rokiškio pienas“ vadovas Dalius Trumpa.

Per praėjusius metus sunyko maždaug 38 tūkstančiai smulkiųjų pieno ūkių. Tačiau pieno perdirbėjai nepastebėjo, kad žaliavos būtų tragiškai sumažėję. Atvirkščiai – jo kasmet primelžiama vis daugiau, bet didžiuosiuose pieno ūkiuose.

„Kaimas sensta. Todėl prastoka smulkiųjų ūkių tiekiamo pieno kokybė yra ir socialinė bėda“, – teigė pieno perdirbimo įmonės „Varėnos pienelis“ vykdantysis direktorius Kęstutis Zokaitis.

Pasak K.Zokaičio, pieno supirkimo kainos dabar geros, tačiau ekonomikos dėsnių taip pat tenka paisyti: jei reikia iki ūkio įveikti nemenką atstumą ir parsivežti mažai pieno, už jį ir mokama gerokai mažiau nei dideliam ūkiui ar kooperatyvui. Kartais – netgi trečdaliu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius