-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Snaudžianti Brazilijos ekonomika: jei iš 20 pasamdytų žmonių darbe pasirodo pusė – jau gerai

Išalkę puotautojai „Lollapalooza“ festivalyje San Paule šį mėnesį buvo pamaloninti. Ankstesniais metais jie gaudavo pašildytų mėsainių, o šiemet galėjo mėgautis kiauliena, barbekiu šonkauliais, kukurūzų burbuolėmis ir kitais skanėstais. Dar labiau stebino aptarnavimo greitis. Per dvi dienas, kurių kiekvieną Blake'o Watkinso restorane dirbo po 6 žmones, buvo patiekta 12 tūkst. porcijų, arba daugiau nei viena per 15 sekundžių, gyrėsi B.Watkinsas. Toks produktyvumas yra labai laukiamas ir itin retas Brazilijoje. Apie Brazilijos ekonomiką pasakoja „The Economist“.
Miegas
Miegas / „Shutterstock“ nuotr.

„Akimirką, kai nusileidi Brazilijoje, pradedi švaistyti laiką“, – dejavo B.Watkinsas. Čia jis atsikraustė prieš trejus metus, pardavęs greito maitinimo verslą Niujorke. Norėdamas užsitikrinti pakankamą darbuotojų skaičių festivalio metu, jis pasamdė 20 žmonių. Žinoma, darbe pasirodė tik pusė jų.

Lu Bonometti, kuri atidarė saldumynų parduotuvę prieš pusantrų metų prabangioje San Paulo kaimynystėje, savo parduotuvės ženklui sutaisyti pasamdė keturias įmones. Nė vienos jų darbuotojai taip ir nepasirodė.

Kai balandžio dvyliktą dieną valstybinio oro uosto vadovas pareiškė, kad didelė dalis Belo Horizontės oro uosto nebus atnaujinta laiku pasaulio futbolo čempionatui birželį, toks pareiškimas didesnių atgarsių nesulaukė, tik gūžtelėjimo pečiais.

Nedaug kultūrų siūlo didesnį mėgavimąsi gyvenimu. Tačiau galimybės kaina yra daugeliui brazilų nepažįstama sąvoka.

Eilės, kamščiai, praleisti terminai ir kiti atidėliojimai tapo tokie įprasti, kad „brazilai tapo jų apmarinti“, sakė Regisas Bonelli, verslo mokyklos „Fundação Getulio Vargas“ atstovas.

Kai balandžio 12 dieną valstybinio oro uosto vadovas pareiškė, kad didelė dalis Belo Horizontės oro uosto nebus atnaujinta laiku pasaulio futbolo čempionatui birželį, toks pareiškimas didesnių atgarsių nesulaukė, tik gūžtelėjimo pečiais.

Nepaisant trumpo XX amžiaus 7 ir 8 dešimtmečio spurto, darbuotojų produktyvumas arba krito, arba stagnavo ištisus dešimtmečius. Bendras produktyvumas, apimantis darbo jėgos ir kapitalo produktyvumą, yra žemesnis nei buvo 1960 metais.

Darbo našumas prie Brazilijos ūkio augimo 1990-2012 metais prisidėjo 40 proc., kai, pavyzdžiui, Kinijoje – 91 proc., Indijoje – 67 proc. Apie tai yra kalbama darbo jėgos augimo kontekste.

Darbuotojų skaičiaus augimą lėmė palankios demografinės tendencijos ir žemas nedarbas. R.Bonelli teigimu, jeigu norima, kad ekonomika augtų bent tau tiek, kiek auga dabar (apie 2 proc. per metus), brazilams teks dirbti produktyviau.

Ekonomistai kalba apie pažįstamas tokios valstybės ekonomikos egzistavimo priežastis. Brazilija investuoja vos 2,2 proc. BVP į infrastruktūrą ir taip daugiau nei dvigubai atsilieka nuo pasaulio vidurkio (5,1 proc.). JAV patentų biuras pernai išdavė per 278 tūkst. patentų ir tik 254 jų atiteko Brazilijos išradėjams. Brazilijos išlaidos švietimui pasiekė turtingų pasaulio valstybių lygį, tačiau kokybė smarkiai atsilieka – brazilai moksleiviai vis dar itin prastai atlieka standartinius testus. B.Watkinsas skundžiasi, kad jo 18 metų darbuotojai yra įgudę kaip 14 metų amerikiečiai.

Daug Brazilijos kompanijų dirba neefektyviai, nes jų vadyba yra prasta. Londono ekonomikos mokyklos atstovas Johnas van Reenenas aiškino, kad, nors geriausios įmonės yra valdomos taip pat kaip ir geriausios JAV ar Europos bendrovės, Brazilija, kaip ir Kinija ir Indija, turi ilgą, storą neefektyvių įmonių uodegą.

Nors geriausios įmonės yra valdomos taip pat kaip ir geriausios JAV ar Europos bendrovės, Brazilija, kaip ir Kinija ir Indija, turi ilgą, storą neefektyvių įmonių uodegą.

Mokesčių lengvatos įmonėms, kurių apyvarta neviršija 1,6 mln. dolerių, padėjo iš šešėlio ištraukti daug verslo, tačiau taip pat atbaidė įmones nuo augimo.

Didelėms įmonėms tokiuose sektoriuose kaip mažmeninė prekyba, augant produktyvumui, reikia vis mažiau darbuotojų, kurie verčiau plaukioja seklumoje, dirbdami mažose ir neefektyviose įmonėse.

Dauguma jų mieliau samdo gerai pažįstamą ir patikimą draugą ar giminaitį, nei kvalifikuotą nepažįstamąjį, ir taip apsisaugo nuo apvogimo tikimybės arba teismų dėl įvairių darbo sąlygų.

Vietoje to, kad bankrutuotų, tokios įmonės mėgaujasi valstybės skydu, apsaugančiu jas nuo konkurencijos. Protekcionizmas kenkia produktyvumui ir kitais būdais. Kolumbijos universiteto atstovas Jose Scheinkmanas sakė, kad Brazilija smarkiai apmokestina importuotas technologijas, pavyzdžiui, išmaniuosius telefonus. Todėl, vietoje to, kad pirktų pigius ir geresnius produktus iš užsienio, įmonės turi pasikliauti abejotinų vietos gamintojų produkcija.

Istoriniai įrodymai rodo išeitį, mano Insperio universiteto atstovas Marcosas Lisboa. Produktyvumo augimo periodas prasidėjo 1960 metais, sekdamas liberalių reformų gausą, pagimdytą metų metus trukusios uždaros pramonės politikos. Nežymus padidėjimas pirmajame šio amžiaus dešimtmetyje taip pat buvo lemtas liberalios politikos, pradėtos taikyti dešimtmečiu anksčiau, siekiant kovoti su hiperinfliacija.

Nepaisant sėkmės, tiek karinė diktatūra 1964-1985 metais ir kairioji darbininkų partija, kuriai priklauso prezidento postas nuo 2003 metų, greitai pradėjo vykdyti intervencinę politiką. Pastaruoju metu tai reiškė palankumą vietinėms įmonėms, subsidijas degalams ir elektrai. Produktyvumas pradėjo dusti.

M.Lisboa pateikia du gerus pastarųjų metų pavyzdžius. Žemės ūkis, liberalizuotas 1990 metais, leido pirkti technologijas, pesticidus ir trąšas iš užsienio. Po kelerių metų finansų institucijos džiaugėsi progresyviomis institucinėmis reformomis.

Abu sektoriai buvo palikti ramybėje ir dėl to kasmet šių sektorių produktyvumas augo vidutiniškai po 4 proc. Brazilijos sojos pupelių augintojai dabar yra pavyzdžiai nužiūrinėjami visame pasaulyje

Taisykles sušvelninti visuomet yra sunku. Bet, jeigu Brazilija nori augti iki 2020 metų, kai darbuotojų skaičius pradės mažėti, reikės spręsti produktyvumo problemą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius