Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Snoro“ bankroto aplinkybių tyrimo komisija pirmo posėdžio renkasi ketvirtadienį

Seimo pirmadienį sudaryta laikinoji parlamentinė „Snoro“ bankroto priežasčių tyrimo komisija į pirmą posėdį rinksis jau šią savaitę.
„Snoras“
„Snoras“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Komisijos pirmininkas, opozicijos lyderis „tvarkietis“ Valentinas Mazuronis BNS informavo, kad pirmasis posėdis įvyks ketvirtadienį.

„Nieko iš karto neįvyks. Tik apsitarsime, kaip dirbsime“, – BNS sakė parlamentaras.

Komisijoje dirbs 12 parlamentarų, o išvadas Seimui ji turės pateikti iki birželio 1-osios.

Komisija turės atsakyti į 14 klausimų, kuriuos suformulavo ir opozicija, Seimą nuolat raginusi sudaryti tokią komisiją, ir valdantiesiems priklausantys parlamentarai.

Komisijoje dirbs liberalsąjūdietis Petras Auštrevičius, liberalcentristas Vytautas Bogušis, konservatoriai Jurgis Razma, Stasys Šedbaras, Rimantas Jonas Dagys ir Arvydas Anušauskas, „tvarkietis“ V.Mazuronis, „darbietis“ Kęstutis Daukšys, socialdemokratai Juozas Olekas ir Julius Sabatauskas, Krikščionių partijos frakcijos narys Vidmantas Žiemelis bei Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Žilvinas Šilgalis.

Valdantieji pasiekė, kad komisija tirtų, ar buvo neteisėtos įtakos ir bandymų paveikti politikus bei teisėsaugos institucijas po „Snoro“ bankroto paskelbimo iš stambiųjų kreditorių pusės, ir taip siekti sau turtinės naudos mokesčių mokėtojų sąskaita, pakeičiant vietą kreditorių eilėje. 

Taip pat bus aiškinamasi, ar buvę „Snoro“ akcininkai, kiti vadovai ar jų interesams atstovaujantys asmenys tiesiogiai ar per trečiuosius asmenis nebandė paveikti politikų ir tyrimą atliekančių teisėsaugos institucijų siekdami pakenkti buvusių „Snoras“ akcininkų išdavimo Lietuvai proceso.

Opozicija išsireikalavo, kad komisija aiškintųsi, ar Lietuvos banko vykdoma komercinių bankų priežiūra yra veiksminga, kada pradėtos derybos su banko „Snoras“ administratoriumi Simonu Freakley, kuo remiantis ir koks atlyginimas mokėtas laikinajam administratoriui, bankroto administratoriui ir jų darbutojams, koks realus „Snoro“ turto trūkumas, ar nebuvo piktnaudžiavimo atvejų prieš „Snoro“ veiklos sustabdymą atsiimant indėlius ir kt.

Komisija turės atsakyti, kokių priemonių būtina imtis, kad būtų užtikrinta maksimali visų „Snoro“ klientų interesų apsauga ir tinkama valstybės institucijų veiksmų kontrolė, taip pat – ar nebuvo piktnaudžiavimo atveju, kai Seimo ar Vyriausybės bei Lietuvos banko valdybos nariai ir jų artimieji giminaičiai bei sutuoktiniai, pasinaudodami turima informacija ir tarnybine padėtimi iš anksto išsiėmė indelius iš banko prieš jo veiklos sustabdymą.

Į parlamentarų tyrimo klausimyną traukti klausimai, susiję su „Snorą“ auditavusios bendrovės „Ernst & Young Baltic“ veikla.  

Seimas įpareigojo komisiją aiškintis, ar „Snoras“ ir kiti šalies bankai turėjo ir turi teisę platinti vertybinius popierius, kurie pavadinti „indėlių sertifikatais“ ir ar galėjo tokie vertybiniai popieriai būti neapdrausti indėlių draudimu, bei įvertinti, ar Lietuvos banko (LB) ir kitų valstybės institucijų komercinių bankų priežiūra buvo veiksminga – ar LB ar kitų valstybės įstaigų vadovybių artimi giminaičiai teisėtai dirbo ir ar teisėtai galimai tebedirba bankuose.

Taip pat bus vertinama, ar nesupainiojo viešųjų ir privačių interesų tie Seimo nariai, kurie pasirašė prašymą Konstituciniam Teismui ištirti kai kurių įstatymų, priimtų dėl „Snoro“ bankroto, atitikimą Konstitucijai.

Bankroto byla daug turto iššvaisčiusiam ir nemokiam „Snoro“ bankui iškelta pernai gruodžio 7-ąją. Vyriausybė „Snorą“ nacionalizavo lapkričio 16-ąją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius