Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Sodra“ per klaidą atėmė mamos premiją: jei augini vaiką – jokių legalių pajamų

Pirmaisiais vaiko auginimo metais motinos ar tėvai šiukštu negali gauti jokių su darbo santykiais susijusių pajamų, priešingu atveju jiems atitinkamai sumažinamos „Sodros“ išmokos. Viena moteris pakliuvo į kuriozišką situaciją – už gerą darbą dar iki gimstant vaikui darbdavys jai skyrė premiją, kurią „Sodra“ netruko atimti. Tiesa, tikina, kad per darbdavio klaidą.
Maitinamas mažylis
Maitinamas mažylis / „Scanpix“ nuotr.

Į sąskaitą įkrito perpus mažesnė suma

Vilnietė Giedrė (jos prašymu tikrasis vardas ir pavardė neatskleidžiamas, bet redakcijai žinomas) pirmąjį šių metų pusmetį, darbdavio manymu, dirbo labai gerai, todėl jai metų gale buvo sumokėta premija. Kadangi antrąjį pusmetį Giedrė jau nebedirbo, o sūpavo ant rankų savo pirmagimį, premija į jos sąskaitą įkrito moteriai jau būnant vaiko priežiūros atostogose.

„Sodrai“ tai nepatiko, mat pirmaisiais motinystės atostogų metais moteris neturi teisės gauti jokių su darbo santykiais susijusių pajamų, priešingu atveju atitinkama suma yra sumažinama motinystės išmoka.

Taigi Giedrė, iš darbo gavusi 400 eurų premiją, iš „Sodros“ vietoje 700 eurų gavo vos 300. Jauna mama ir taip jautėsi nubausta, mat uždirbdavo kelis tūkstančius eurų, mokėdavo mokesčius, ir 700 eurų išmoka jai, palyginti su buvusiomis pajamomis, atrodė pernelyg maža.

„Sodra“ žada pinigus grąžinti

Tiesa, kad per pirmuosius motinystės metus moteris (ar vyras, išėjęs tėvystės atostogų), kuri gauna su darbo santykiais susijusių pajamų, gauna sumažintą „Sodros“ išmoką. Ji susitraukia lygiai tiek, kiek per mėnesį uždirbo moteris (vyras).

Tačiau ar darbdavys negali už gerą darbą tokio žmogaus paskatinti premija? Pasirodo, gali. „Sodros“ atstovas spaudai Saulius Jarmalis 15min tikino, kad buvo padaryta klaida, ir pažadėjo jaunai moteriai nepriemoką grąžinti.

„Norėtume nuraminti, jeigu tai iš tiesų yra vienkartinė skatinančio pobūdžio išmoka iš darbdavio, pinigai bus grąžinti. Panašu, kad darbdavys „Sodrai“ pateikė netikslius duomenis – teikdamas pažymą apie darbuotojo pajamas nenurodė, kad išmoka buvo vienkartinio pobūdžio“, – 15min aiškino „Sodros“ darbuotojas.

Pasak jo, žmogui išmokamos su darbo santykiais susijusios kompensacinio ar skatinamojo pobūdžio vienkartinės išmokos neturi įtakos jam mokamoms socialinio draudimo išmokoms.

Motinystės ar vaiko priežiūros išmoką gaunanti moteris šios išmokos gavimo metu gali gauti vienkartinę išmoką iš savo darbdavio ir dėl to jai mokamos išmokos nei sumažės, nei bus nutrauktas jų mokėjimas, – aiškina S.Jarmalis.

„Kitaip tariant, motinystės ar vaiko priežiūros išmoką gaunanti moteris šios išmokos gavimo metu gali gauti vienkartinę išmoką iš savo darbdavio ir dėl to jai mokamos išmokos nei sumažės, nei bus nutrauktas jų mokėjimas“, – laiške rašo S.Jarmalis.

Pasak jo, sprendžiant šią konkrečią situaciją, reikėtų, kad darbdavys „Sodrai“ pateiktų PA-DP formos pažymą, arba moteris „Sodrai“ pateiktų darbdavio pažymą apie vienkartinę išmoką (kurioje konkrečiai nurodomas gavimo mėnuo) ir pinigai bus sugrąžinti.

„Sodros“ vadovas: toks yra susitarimas

„Sodros“ vadovas Mindaugas Sinkevičius 15min aiškino, kad motinystės išmokos yra mokamos tėvams todėl, kad būtų kompensuotos pajamos, kurių jie netenka išeidami auginti vaiko. Todėl natūralu, jeigu žmogus vis dar gauna pajamų, „Sodra“ neturi prievolės jų kompensuoti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Sinkevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Sinkevičius

„Visi gali dirbti, visi gali gauti pajamas. Paprasčiausiai tos pajamos yra išminusuojamos iš vaiko priežiūros išmokos. Jos esmė pirmaisiais metais yra ta, kad tu nedirbi, negauni pajamų ir visą savo laiką skiri vaikui, ir tau valstybė per „Sodros“ mechanizmą kompensuoja tų pajamų netekimą. Jeigu mes kompensuojame pajamų netekimą, tai ir kompensuojame tada, kai netenkama pajamų“, – aiškino M.Sinkevičius.

Pasak jo, norint pakeisti sistemą, reikėtų susitarti, kad, pavyzdžiui, visiems tėvams mokama vienoda išmoka nepriklausomai nuo to, ar jie dirba, ar ne.

Ministro patarėjas: „Sodra“ pernelyg dosni

Tuo metu socialinės apsaugos ir darbo ministro Lino Kukuraičio patarėjas Romas Lazutka aiškino, kad šeimas reikėtų remti ne iš „Sodros“ biudžeto, o pasitelkiant įvairius paramos mechanizmus.

„Šeimas reikia remti, bet tą reikia daryti iš paramos mechanizmo. Mes manome, kad „Sodra“ yra ir taip pernelyg dosni šitoje srityje. Kitose šalyse yra mokama daug trumpesnį laiką. Tačiau Lietuvoje apie tai sunku kalbėti“, – 15min sakė R.Lazutka.

Pasak jo, šeimas turi remti ne „Sodra“, mat „Sodra“ turi rūpintis tik draudiminiais įvykiais.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Romas Lazutka
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Romas Lazutka

„Reikėtų aiškiai atskirti „Sodros“ ir paramos sistemą. Jeigu žmogus netenka pajamų, tai jis tada paramą gauna, bet jei gauna, tai neįvyko draudiminis įvykis, ir jam ji nepriklauso“, – aiškino ministro patarėjas.

Pasak jo, Lietuvoje gimsta apie 30 tūkst. vaikų per metus, tai tik 20 tūkst. yra apdrausti, o likęs trečdalis ir taip išmokų negauna, nes jie yra neapdrausti.

„Ta problema likusi neišspręsta, ją sunku spręsti, nes tai yra nedraudiminiai įvykiai, tai reikėtų derinti su paramos sistema. Yra įvairiausių planų, bet kol kas tai nepajudinama ir nesutvarkoma. Žmonės turėtų įsisavinti, kad išmoka mokama tada, kai įvyksta draudiminis įvykis, tai yra kai gimsta vaikas“, – aiškino R.Lazutka.

Atsargiai su nuoma

Kai automobilis ar patalpos nuomojamos darbdaviui, pastarojo mokamos išmokos už transporto ar patalpų naudojimą ir nuomą gali būti priskiriamos tiesiogiai susijusioms darbinės veiklos pajamoms ir mokant motinystės ar vaiko priežiūros išmokas būtų vertinamos, – aiškino S.Jarmalis.

Beje motinystės išmoka gali būti sumažinta ir dėl pajamų iš automobilio ar buto nuomos.

„Kai automobilis ar patalpos nuomojamos darbdaviui, pastarojo mokamos išmokos už transporto ar patalpų naudojimą ir nuomą gali būti priskiriamos tiesiogiai susijusioms darbinės veiklos pajamoms ir mokant motinystės ar vaiko priežiūros išmokas būtų vertinamos.

Tuo atveju, kai žmogus gauna pajamų, pavyzdžiui, nuomodamas automobilį ar patalpas tam, su kuo nėra susijęs darbo santykiais, pajamos iš nuomos mokant motinystės ar vaiko priežiūros išmokas nebūtų vertinamos. Tai reiškia, kad tokios pajamos neturėtų įtakos vaiko priežiūros išmokai“, – aiškino S.Jarmalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius