Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Sodros“ grindys susuko galvą net buhalteriams: kokią įtaką tai iš tiesų turės mūsų pensijoms?

„Sodros“ mokesčių grindys neturės įtakos pensijų dydžiui, 15min pranešė Lietuvos buhalterių asociacija. Tą patvirtinantį laišką ji gavo iš „Sodros“ Vilniaus skyriaus. Tačiau jo specialistai, pasirodo, buhalterius suklaidino – pati „Sodros“ direktoriaus vyriausioji patarėja Julita Varanauskienė portalui patvirtino, kad mokesčių grindys lems didesnes išmokas senatvėje.
Senatvė
Senatvė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.
Temos: 2 Sodra Pensija

15min straipsnyje užsiminus, kad dėl „Sodros“ grindų gyventojai gaus ir didesnes pensijas, Lietuvos buhalterių asociacija paprašė tokią informaciją paneigti. Mat gavo iš „Sodros“ Vilniaus skyriaus laišką, kad grindys turės įtakos tik žmogaus stažui, kurio reikia būtinajai pensijai. Tuo metu papildomai daliai faktas, kad žmogus dirba puse etato, o darbdavys vis vien už jį moka mokesčius nuo viso etato, neturės.

„Atsakydami į Jūsų klausimus apie pensijų draudimo stažą paaiškiname, kad stažas būtų skaičiuojamas pagal tas draudžiamąsias pajamas, nuo kurių bus priskaičiuojamos ir sumokamos socialinio pensijų draudimo įmokos, o asmens įgyti apskaitos vienetai („taškai“) – pagal asmeniui faktiškai priskaičiuojamas draudžiamąsias pajamas. Tai reiškia, jei įmokos būtų mokamos nuo minimalios mėnesinės algos (šiuo metu – 400 Eur), tuomet per metus tokiam asmeniui būtų įskaitomi pilni kalendorinių metų pensijų draudimo stažo metai, o skaičiuojant kalendorinių metų apskaitos vienetus („taškus“) būtų vertinamos asmens faktiškai gautos draudžiamosios pajamos (pvz., 100 Eur)“, – tokį laišką iš „Sodros“ Vilniaus skyriaus gavo Nacionalinė buhalterių asociacija.

Remiantis tokiu paaiškinimu, peršasi išvada, kad papildomai žmogaus pensijai „Sodros“ grindys neturės jokios įtakos. Tiesa, jos lems žmogaus stažą, kuris yra būtinas bazinės pensijos, kuri dabar yra apie 150 eurų, užsitikrinimui.

Tačiau pasirodo, kad „Sodros“ Vilniaus skyriaus specialistai paprasčiausiai suklydo. Pasirodo, „Sodros“ grindys turės įtakos ir papildomai pensijos daliai net ir tuo atveju, jeigu darbuotojas uždirbo mažiau nei minimalų darbo užmokestį.

„Konkrečiai skaičiuojant individualiąją dalį priskaičiuota socialinio draudimo įmokų suma palyginama su suma, kuri būtų per metus priskaičiuota nuo vidutinio šalies darbo užmokesčio. Tai reiškia, kad sumokėjus daugiau socialinio draudimo įmokų, kaip šiuo atveju, kai pritaikomos „grindys“, žmogaus senatvės pensijos tiek bendroji, tiek individualioji dalis bus didesnė, nei priskaičiavus įmokų nuo mažesnės sumos nei MMA“, – 15min paaiškino „Sodra“.

Kitaip tariant, jeigu žmogus uždirba 100 eurų, o darbdavys moka už jį mokesčius nuo MMA (400 eurų), pensijai apskaičiuoti (ir stažui, ir apskaitos vienetų skaičiui) vertinama visa – nuo 400 eurų – priskaičiuota įmokų suma.

J.Varanauskienės teigimu, pagrindinis „Sodros“ grindų tikslas buvo padėti žmonėms sukaupti reikalingą stažą.

„Svarbiau vis tik buvo būtent būtinojo stažo problema. Jis ilgėja – šiemet yra 30,5 metų, kitąmet jau bus 31. Ypač tiems žmonėms, kurių pajamos yra mažos, ir pensijos mažos, tai bazinė dalis yra labai reikšminga“, – sakė J.Varanauskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius