-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Sodros“ įmokos galbūt didės tik 1 proc.

Konservatorių frakcijos seniūnas Jurgis Razma užsiminė, kad yra galimybė, jog „Sodros“ įmokos ateinančiais metais didės ne 2 proc., o tik 1 proc.
„Sodra“
„Sodra“ / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Taip jis žiniasklaidai teigė po valdančiosios koalicijos pasitarimo, kuriame buvo svarstomas ateinančių metų biudžeto projektas.

Esą tokį rezultatą būtų galima pasiekti derybų būdu. Liberaliosios koalicijos partijos siekia, kad „Sodros“ įmokos išvis nedidėtų, o konservatoriai planuoja jas didinti 2 proc. „Jei partneriai bus nusiteikę kompromisams, galbūt sustosime ties 1 proc. riba“, – teigė J.Razma.

D.Jankauskas: lengvų sprendimų nebus

Vietoj „Sodros“ įmokų didinimo liberalusis koalicijos sparnas siūlo mažinti bedarbių išmokas. Tokiam siūlymui nelinkęs pritarti socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas.

Pasak jo, reikia prognozuoti ateinančių metų darbo rinką ir suprasti, kad nedarbas nemažės. Taip pat nesvarstoma galimybė dar labiau didinti ateinančių metų „Sodros“ ar valstybės biudžeto deficito. Pasak D.Jankausko, jei bus nuspręsta apsistoti ties 1 proc. „Sodros“ įmokų didinimu, teks ieškoti ne tokių socialiai jautrių sričių, kurių atžvilgiu teks taupyti. „Lengvų sprendimų nėra“, – sakė D.Jankauskas.

Numatomas deficitas – daugiau nei 5 mlrd. Lt

Numatoma, kad kitais metais biudžeto įplaukos sieks 13,15 mlrd. Lt (1,25 mlrd. Lt mažiau nei šiemet), o išlaidos bus 18,33 mlrd. Lt (892 mln. Lt mažiau nei šiemet). Kitais metais numatyta gauti ir panaudoti 7,89 mlrd. Lt ES paramos (1,47 mlrd. Lt daugiau nei šiemet). Numatomas biudžeto deficitas – apie 5,18 mlrd. Lt.

Planuojama pelno mokestį mažinti nuo 20 proc. iki 15 proc., o 2 proc. padidės „Sodros“ įmokos (nuo 34 iki 36 proc.). Tikimasi, kad taip papildomai pavyks surinkti 400 mln. Lt. Šiuo metu „Sodrai“ darbdavys moka 31 proc., o darbuotojas – dar 3 proc.

„Sodros“ biudžete ateinančiais metais numatoma beveik 2,4 mlrd.Lt skylė, todėl bus mažinamos socialinės išmokos bei pensijos. Prezidentė Dalia Grybauskaitė yra siūliusi dalį deficito padengti valstybės biudžeto lėšomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius