-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 19 /11:05

Skaičiuoklė: „Sodros“ sistemoje jau galima sužinoti savo vidutinę senatvės pensiją

„Sodra“ parengė skaičiuoklę, kuri kiekvienam gyventojui, prisijungusiam prie savo paskyros, leidžia paskaičiuoti, kokios pensijos jis gali tikėtis senatvėje pagal dabartinę pensijų apskaičiavimo tvarką (taškus).
Pensininkams atstovaujančių organizacijų mitingas
„Sodros“ sistemoje jau galima paskaičiuoti savo vidutinę senatvės pensiją / Mato Miežonio / 15min nuotr.

„Naujas įstatymas kažko radikaliai nepakeitė. Reikšmingas išliko stažas, buvo įvesti taškai. Tų dviejų dydžių įtaka išsiveda į tam tikrą pensijos dydį. Rekomenduotume mūsų svetainėje prisijungti per elektroninę bankininkystę. Iškart žmogus pateks į elektroninę ataskaitą“, – žurnalistams antradienį kalbėjo „Sodros“ direktorius Mindaugas Sinkevičius.

Prognozuojamos pensijos skaičiuoklę neprisijungus galite rasti čia. Arba galite skaičiuoti prisijungę prie savo asmeninės „Sodros“ paskyros.

Tarkime, 30 metų žmogus, turintis 10 metų stažą ir sukaupęs 10 taškų, iki mokesčių uždirba 1000 eurų ir nekaupia antros pakopos pensijų fonde. 2053 metais, kai jis išeis į pensiją, jam prognozuojama 989 eurų pensija. Tiesa, dabartine pinigų verte tai atitiks vos 494 eurus.

„Sodra“ paskaičiavo pensijas 2 mln. žmonių, kurie dirba arba yra dirbę Lietuvoje. Skaičiuojama, kad apie 500–600 tūkst. jų šiuo metu yra užsienyje. Asmeninėje „Sodros“ paskyroje pateikiami dirbančių žmonių, kurie dar nesulaukė pensinio amžiaus, iki 2017 metų pabaigos įgyti taškai ir stažas. Taip pat įvertintos ir savarankiška veikla užsiėmusių gyventojų pajamos, kurias jie deklaravo iki šių metų gegužės. Tokią įgyto stažo ir taškų ataskaitą, planuojama, „Sodra“ gyventojams jų paskyroje internete pateiks kiekvienais metais.

Prie sistemos prisijungęs žmogus, pasinaudodamas skaičiuokle, galės prognozuoti, kokia pensija jo laukia ateityje. Informacija apie žmogaus stažą ir taškus bus įkelta automatiškai, reikės tik įvesti prognozuojamą atlyginimą. Tiesa, galima pensiją prognozuoti ir neprisijungus, tačiau tada teks pačiam gyventojui suvesti visą informaciją apie savo stažą, sukauptus taškus ir prognozuojamą darbo užmokestį.

„Žmonėms kaip ir lengviau susivokti savo įgytas teises. Jau galima teoriškai skaičiuoti, kokią pensiją žmogus jau užsidirbęs“, – aiškino direktoriaus patarėja Julita Varanauskienė.

Tarkime, 30 metų žmogus, turintis 10 metų stažą ir sukaupęs 10 taškų, iki mokesčių uždirba 1000 eurų ir nekaupia antros pakopos pensijų fonde. 2053 metais, kai jis išeis į pensiją, jam prognozuojama 989 eurų pensija. Tiesa, dabartine pinigų verte tai atitiks vos 494 eurus, mat, apskaičiuojant pensiją, yra įtraukiama ir numatoma infliacija. Prognozuojama, kad per visą pensijos laikotarpį žmogus gaus 257 tūkst. eurų išmokų.

Į skaičiuoklę yra įtrauktas ir indeksavimas, kuris artimiausius kelerius metus sieks 6–7 proc. – tai yra tiek didės vidutinės pensijos, siejant jas su darbo užmokesčio fondo augimu.

Gyventojas taip pat galės sužinoti, kiek iš viso „Sodra“ jam išmokėtų pensijos per vidutinį senatvės pensijos laikotarpį. Daroma prielaida, kad žmogus, sulaukęs pensinio amžiaus, vidutiniškai gyvens ir senatvės pensiją gaus dar 17 metų.

Pensijų skaičiavimo tvarka pasikeitė metų pradžioje. Ją sudaro bendroji dalis, kurią lemia viso stažo ir būtinojo senatvės stažo senatvės pensijai gauti santykis, ir individualioji dalis, kuri priklauso nuo per gyvenimą sumokėtų socialinio draudimo įmokų, kurios perskaičiuotos į taškus.

Vieną tašką žmogus įgyja, jeigu sumokama socialinio draudimo įmokų vertė yra lygi nuo vidutinio darbo užmokesčio (VDU) sumokėtų draudimo įmokų vertei. Jeigu atlyginimas mažesnis ir sumokama mažiau socialinio draudimo įmokų, įgyjama dalis taško.

Sumokėjus daugiau įmonių, skiriama daugiau taškų, bet maksimali metinė taškų riba – 5.

Šiais metais taško vertė yra 3,27 euro, o bazinė pensija siekia 152,92 euro.

Atkreipia dėmesį į dirbančius individualiai ir emigrantus

J.Varanauskienė pažymėjo, kad asmenys, kurie dirba pagal verslo liudijimus arba individualios veiklos pažymas, turėtų atkreipti dėmesį į sukaupto darbo stažo dydį.

„Ko gero, labiausiai rūpintis ir domėtis reikėtų tiems žmonėms, kurie dirba savarankiškai. Didelė dalis taip dirbančių žmonių per metus neįgyja vienerių metų stažo, nes sumoka įmokas nuo sumos, mažesnės nei dvylika minimalių mėnesio algų. Jeigu savarankiškai dirbantis žmogus sumoka įmokas nuo pusės MMA, reiškia, kad per vienus darbo metus jis įgyja tik pusę metų stažo. Jeigu jis taip dirba dvidešimt metų, realiai jis turi tik dešimt metų stažo. O sukauptas stažas yra svarbus – reikia užsitikrinti, kad žmogus turės penkiolikos metų stažą, kad apskritai gautų „Sodros“ pensiją“, – kalbėjo J.Varanauskienė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Julita Varanauskienė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Julita Varanauskienė

Pašnekovė pateikė duomenis, įrodančius, kad dirbantiems savarankiškai, derėtų susirūpinti dėl būsimos pensijos.

„Apytiksliais skaičiavimais, trys iš penkių žmonių, kurie dirba savarankiškai – pagal verslo liudijimus, per metus sumokėjo įmokų mažiau nei nuo dvylikos minimalių mėnesio algų. Tai reiškia, kad jie yra tam tikroje rizikos zonoje, nesukaupti minimalaus stažo arba sukaupti jį labai mažą“, – teigė J.Varanauskienė.

Ji kalbėjo, kad užsienyje dirbantiems žmonėms stažas turėtų būti priskaičiuojamas, tačiau tik tuomet, kai išeis į pensiją.

„Kalbat apie kitas Europos Sąjungos šalis, yra sutarčių, būdų, variantų, kaip keičiasi duomenimis, kaip vienoje šalyje įgytas darbo stažas prisideda prie kitos šalies įgyto stažo. Šiuo metu „Sodros“ skaičiuoklėje to nėra – mes negalime matyti, kokius stažus ir kokias teises įgyja dabar užsienyje dirbantys žmonės, bet kai jiems reikės eiti į pensiją, pagal galiojančią tvarką stažas yra priskaičiuojamas“, – sakė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius