-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Sodų namai ir sklypai sostinėje pinga

Namų ar sklypų sodų bendrijose paklausa vasarą ypač padidėjo. Nekilnojamojo turto rinkos ekspertai pastebi, kad per metus sostinėje kolektyvinių sodų kainos sumažėjo vidutiniškai apie 15 proc.
"Žaliasis namas"
Namas / Fotolia nuotr.

Tokį kainų pokytį užfiksavo lankomiausio nekilnojamojo turto skelbimų portalo Domoplius.lt ekspertai, rugpjūčio pradžioje išanalizavę daugiau nei 2,5 tūkst. skelbimų.

Šiuo metu vidutinė parduodamo sodo kaina sostinėje siekia 144 tūkst. litų,  nors prieš metus tokiu pačiu laikotarpiu buvo 172 tūkst. litų.

Kaip paklausiausius sostinės rajonus nekilnojamojo turto ekspertai įvardija Antakalnį, Visorius ir Pavilnį, kiek mažiau domimasi Kryžiokuose, Ožkiniuose ir Rastinėnuose esančiais kolektyviniais sodais.

Evaldas Narbuntovičius, Domoplius.lt projekto vadovas, teigia, kad Vilniaus mieste daugiausiai sodai atpigo Salininkuose, Pavilnyje ir Balsiuose.

„Per metus Salininkuose vidutinė parduodamų sodų kaina sumažėjo iki 121 tūkst. litų, o anksčiau siekė 140 tūkst. litų, Pavilnyje – iki 175 tūkst. litų, nors prieš metus buvo 200 tūkst. litų. Pastebima, kad sodai atpigo ir Antakalnyje bei Grigiškėse. Kainų mažėjimas fiksuojamas jau keletą metų iš eilės, nes ekonominio pakilimo laikotarpiu kolektyviniai sodai, kaip ir visi nekilnojamojo turto objektai, buvo dirbtinai pabrangę“, – pasakojo E. Narbuntovičius.

Nekilnojamojo turto rinkos ekspertų teigimu, įsigyti sklypą ar namą sodų bendrijose žmones vilioja galimybė turėti nuosavą kiemą ir gyventi ne daugiabutyje. Be to, sodai kainuoja kelis kartus mažiau negu gyvenamieji namai. Pavyzdžiui, sklypas su sodo namu Pavilnyje esančiose sodų bendrijose vidutiniškai kainuoja 175 tūkst. litų, tuo tarpu gyvenamojo namo vidutinė kaina siekia net 500 tūkst. litų.

„Pagrindiniai pirkėjai yra jaunos šeimos, kurios nori nuosavo namo, tačiau jas riboja nedidelis šeimos biudžetas. Tarp pirkėjų yra nemažai ir vyresnio amžiaus šeimų, kurios pasiilgo gamtos ir žalumos“, – pirkėjų portretą apibūdina Aušra Kriščiūnienė, „DNB būstas“ brokerė.

Pasak jos, neretai įsigyti sodo pastatai yra griaunami ir statomi nauji nedideli namai. „Pirkėjų investicijos į jau įsigytą valdą siekia nuo 50 tūkst. litų. Tokios sumos pakanka minimaliai sodo namo rekonstrukcijai. Jeigu planuojama namą griauti, o vėliau statyti naują, investicijos išauga iki 250 tūkst. litų ar net daugiau. Pastebime, kad šeimos soduose įsikuria nuolatiniam gyvenimui, o mieste esančius butus parduoda ar išnuomoja“, – atkreipia dėmesį A. Kriščiūnienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius