Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Solidarumas per prievartą: už sveikatos draudimą kasmet sumoka 2 tūkst. eurų, bet naudos maža

Per metus Joana už savo sveikatos draudimą sumokėjo beveik 2 tūkst. eurų. Tačiau į polikliniką užsuka vis rečiau – vizitai pareikalauja daug laiko, kantrybės ir neretai dar kainuoja papildomai. O dešimtys tūkstančių gyventojų už sveikatos draudimą sumoka tik po 34 eurus kas mėnesį, nors eilė poliklinikoje – visiems ta pati.
Poliklinika
Poliklinika / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Finansų ministras Vilius Šapoka praėjusį penktadienį, neslėpdamas džiaugsmo, pristatė mokesčių reformos planą, kuris šalies biudžetui kainuos 0,5 mlrd. eurų. Jis neva padarys mokesčių sistemą socialiai teisingesnę, aiškesnę, skaidresnę. Tačiau būtent teisybės mokesčių sistemoje ir pasigenda Joana.

„Nors dirbu pagal darbo sutartį, darbo užmokestis kiek skiriasi kas mėnesį, tačiau praėjusiais metais už privalomąjį sveikatos draudimą apytikriai sumokėta kiek per 2000 eurų. Kadangi tam tikros veiklos dar atliekamos pagal individualios veiklos sutartį, pasibaigus metams, deklaruodama dar sumokėjau 80 eurų“, – pasakojo Joana.

Ji piktinosi, kad dešimtys tūkstančių žmonių Lietuvoje per metus už privalomąjį sveikatos draudimą (PSD) sumoka tik apie 400 eurų, nors eilė poliklinikoje visiems yra ta pati.

Dalis gyventojų moka minimumą

Samdomi darbuotojai, taip pat pagal individualią veiklą dirbantys asmenys moka 9 proc. PSD mokestį nuo savo pajamų. T.y. kuo pajamos didesnės, tuo ir sumoka daugiau. Tačiau dalis gyventojų, taip pat ir emigrantai, moka 9 proc. nuo minimalios mėnesio algos (MMA) siekiantį PSD. Taigi, tik 34 eurus per mėnesį.

Todėl vieni žmonės PSD fondo biudžetą per metus papildo tūkstančiais eurų, o kiti – tik keliais šimtais. Nors paslaugų kokybė visiems vienoda.

Rytas Stalnionis, „Sodros“ atstovas spaudai, 15min aiškino, kad minimalų PSD mokestį (34 eurus) moka pagal verslo liudijimą dirbantys asmenys. O tokių Lietuvoje pirmąjį šių metų ketvirtį buvo per 50 tūkst.

Taip pat PSD nuo minimalios algos moka niekur nedirbantys ir jokios ekonominės veiklos nevykdantys asmenys.

„Jų buvo net 380 tūkst., tačiau didžioji jų dalis, tikėtina, negyvena Lietuvoje, tačiau nėra deklaravę savo išvykimo ir didelė jų dalis yra skolingi PSD. Taip pat ūkininkai, kurių ūkio dydis yra iki 2 ekonominio valdos dydžio (EDV, tokių buvo apie 27 tūkst.; jie moka 3 proc. nuo MMA dydžio PSD įmokas), ir ūkininkai, kurių ūkis yra per 2 EDV, bet jie nėra PVM mokėtojai“, – 15min aiškino R.Stalnionis.

Taigi jo išvardyti asmenys sumoka po 34 eurus per mėnesį (410 eurų per metus). Joaną piktina ne tik skirtingas apmokestinimas, bet ir faktas, kad, sumokėjus 2 tūkst. eurų, ne visada gausi kokybiškas paslaugas. Be to, veikiausiai teks sumokėti papildomai.

Kainuoja ir nemokamos paslaugos

„Kuo toliau, tuo labiau praeina noras jomis naudotis, – 15min sakė Joana, paklausta, ar naudojasi poliklinikų paslaugomis. – „Prisirašiusi“ esu prie privačios klinikos, kurioje už tam tikrus tyrimus tenka susimokėti. Gydytojo konsultacijos nemokamos. Jei reikia rentgeno nuotraukos, echoskopijos, specialisto konsultacijos, su siuntimu galima kreiptis į valstybines poliklinikas, tačiau nelabai yra noras.“

Žinau, kad yra galimybė susirasti stomatologą, kuris priimtų nemokamai, tačiau net ir vaikus nuvedus pas tos privačios klinikos stomatologus tenka primokėti už medžiagas, – sakė Joana.

Ji pasakojo, kad pastarąjį kartą poliklinikoje buvo sausio mėnesį. „Nesvarbu, kad elektronine sistema buvau užregistravusi sūnų pas echoskopuotoją, atvykome anksčiau, o laukėme visą valandą – mat įėjusi moteriškė „labai norėjo echoskopuotojai padėkoti“ – toks buvo gydytojos komentaras“, – pasakojo moteris.

Ji stomatologo paslaugomis nesinaudoja – lankosi privačiai.

„Žinau, kad yra galimybė susirasti stomatologą, kuris priimtų nemokamai, tačiau net ir vaikus nuvedus pas tos privačios klinikos stomatologus tenka primokėti už medžiagas“, – Joana aiškino, kad ji, neturėdama jokių lėtinių ligų, papildomai už tyrimus, stomatologo pagalbą per metus dar sumoka apie 300 eurų.

„Sutinku, kad tas minimalus PSD galėtų būti skaičiuojamas – ką sumoka bet kuris asmuo, kad būtų socialiai draustas, bet skirtumą mielai išleisčiau savo požiūriu. (…) Beje, jei reikia pas specialistą, eilės laukti irgi „žudančios“ – vaikui įtarė akmenis šlapimtakiuose, gavome siuntimą atlikti echoskopiją, kurią pasiūlė pagal eilę pasidaryti po poros savaičių“, – pridūrė Joana.

V.Šapoka: tvarką reikia keisti

Penktadienį mokesčių reformą Vyriausybėje pristatęs finansų ministras Vilius Šapoka pripažino, kad šie planuojami mokestiniai pakeitimai yra tik pradžia. Viešėdamas 15min studijoje, jis užsiminė, kad reikėtų tvarkyti ir PSD mokestį. Tačiau dar ne šiemet – gal kitąmet.

Tai darysime jau sekančiu etapu, tiesiog tam, kad nesukeltume žmonėms papildomo sąmyšio, – aiškino V.Šapoka.

„Su šiais pakeitimais sprendžiame visas svarbiausias problemas, kurios buvo užprogramuotos dabartinėje mokesčių ir socialinių įmokų sistemoje. Sveikatos apsaugos sistemoje taip pat yra smulkių neatitikimų, bet tai darysime jau sekančiu etapu, tiesiog tam, kad nesukeltume žmonėms papildomo sąmyšio. Manau, kad šią sistemos dalį lygiai taip pat sėkmingai sutvarkysime.“

Jis pripažino, kad dabartinė sistema yra komplikuota, be to, „iškraipo ir emigrantų statistiką, nes kai yra paskelbiama, kad bus išreikalauta nesumokėtos įmokos, žmonės puola išsiregistruoti, nors išvykę jau anksčiau. Tikrai šitą sritį reikės tvarkyti“.

VIDEO: Finansų ministras V.Šapoka: ši mokesčių reforma yra tik pradžia

A.Sysas: turime mokėti už tuos, kurie negali

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Algirdas Sysas pripažįsta, kad sistema yra komplikuota ir ją reikia tvarkyti.

„Pas mus tų verslo rūšių, ypač savanoriškai dirbančių, yra tiek daug ir jų lobistai visą laiką triukšmavo ir dėl „Sodros“ įmokų, ir PSDF. Todėl jiems padaryta tokia išimtis. Sistema yra pakankamai suvelta. Jeigu nevienodinsim, tai visą laiką apie tą patį ir kalbėsim“, – 15min aiškino parlamentaras.

Tiesa, jis nepritaria minčiai, kad visi į PSDF biudžetą turėtų mokėti vienodas įmokas.

Visi mokesčių mokėtojai turime padėti tiems žmonėms, kurie tuo momentu negali, – aiškino A.Sysas.

„Dažnai žmogus nesinaudoja sveikatos sistemos paslaugomis, tarkime, jeigu propaguoja sveiką gyvenimo būdą ir niekuo neserga. Tie pinigai už kiekvieną pacientą patenka į mūsų sveikatos apsaugos sistemą. Bet ta mūsų sistema veikia solidarumo principu. Šitos sistemos nepakeisime, yra ir Konstitucijoje įrašyta, kad mes visi mokesčių mokėtojai turime padėti tiems žmonėms, kurie tuo momentu negali. Aš čia perfrazuoju. Ar tai būtų sveikatos, ar nedarbo, ar netgi pensijų senatvės atveju, jeigu jis neužsidirbo pats, tai jam mokama iš mokesčių mokėtojų pinigų šalpos pensija, o ne iš mėnulio“, – aiškino A.Sysas.

Nepaisant to, jis siūlo suvienodinti PSD mokesčio mokėjimo principus.

„Esu šalininkas to, kad sistema turėtų būti kuo aiškesnė, kuo skaidresnė ir visiems vienoda. Lietuvoje yra be galo daug rūšių, kai užsienyje yra trys – uždaroji, atviroji akcinė bendrovė ir smulkusis arba šeimos verslas. O mes tik savarankiškai dirbančių žmonių 12 rūšių turim. Tada ir prasideda, kad vienas gauna vieną lengvatą, kitas – kitą, trečias apskritai atleidžiamas. Ir toks bėgiojimas, slapstymasis, o turėtų būti suvienodinta“, – kalbėjo Seimo narys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius